Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Žena byla napadena, protože používala Google Glass

Google Glass style 03
Hospodské konflikty a rvačky jsou na denním pořádku a málokterá média o nich informují. Pokud ale ve sporu hrají roli Google Glass, jde o výjimečný materiál, ze kterého je třeba vydojit senzaci za každou cenu…

Brzy tomu bude rok, co Google spustil distribuci svých elektronických brýlí. Prvotní vlnu nadšení rychle vystřídala vlna negativních reakcí o společném jmenovateli: soukromí. Této problematice jsme se opakovaně věnovali a nahlíželi na ní z několika různých úhlů. Samozřejmě jsme v tomto ohledu nebyli jediní, o tématice Google Glass a osobního soukromí byly napsány stovky nebo možná tisíce článků, blogových příspěvků a komentářů.

Většina technologicky informovanějších uživatelů si uvědomuje, že s průměrným mobilem lze své okolí „špehovat“ stejně „kvalitně“ jako s Google Glass - hardwarová výbava je totiž obdobná. Stejně tak si řada lidí uvědomuje, že pro nepozorovaný záznam svého okolí jsou Google Glass tím nejméně vhodným nástrojem - jsou na první pohled vidět - a tak, bude-li vás chtít někdo špehovat (tentokrát bez uvozovek) má na výběr asi tolik méně nápadných alternativ, kolik prstů na rukou. Přesto všechno byla na Google Glass přenesena jakási iracionální karma nástroje poškozujícího soukromí, se kterou už média tak nějak počítají. Zkrátka, pokud se někdo ohradí oproti Google Glass, je automaticky prezentovaný jako zastánce svobody a ochranitel soukromí. Uživatel je analogicky považován za narušitele soukromí už jen tím, že brýle nosí. Za poslední rok se objevilo několik případů, či spíše drobných, ale slušně vyřešených nepříjemností, které nový fenomén provázely. Pořád ale chyběla skutečně vyostřená situace, a tak - když se naskytl materiál - vyrobila si média jednu modelovou.

Co se stalo: Jedna žena (jménem Sarah Slocum, ale to není podstatné) šla posedět do baru (Molotov bar v San Franciscu, ale to vlastně také není důležité). Během své návštěvy měla na očích Google Glass. V baru byla napadena (verbálně i fyzicky) a následně okradena. Ona sama to komentovala na blogu slovy: „Ó můj bože, tomu neuvěříte. Minulou noc mě ve městě slovně i fyzicky inzultovali a okradli nějací *** odpůrci Google Glass.“

Tato věta vlastně byla vším, na čem první vlna zpráv stavěla - ze situace, jejíž pozadí vlastně nikdo pořádně neznal, se stala přes noc symbolická událost, která představuje osobu narušující soukromí druhých, která dostala, co si zasloužila. Taková zpráva je jednoduchá, srozumitelná a hlavně personifikuje veškerou abstraktní nenávist (kterou v řadě lidí vyvolala ztráta soukromí související s násutpem digitální éry) do jediné osoby, na níž se dá ukázat prstem (a odplivnout). Nebudeme rozebírat, že slovní inzultace Sarah Slocumové neskončily odchodem z baru, ale gradovala v diskusi na jejím blogu - to podstatné je někde jinde.

Opravdu je fyzické napadení ženy a její následné okradení projevem odporu vůči Google Glass? Těžko. Obraz alkoholem posíleného deprivanta, který hledá objekt a záminku k jeho inzultaci, je ale známý po celém světě. Troufáme si říct, že Google Glass v této situaci hrály minoritní roli. Stejně tak to mohl být telefon od Applu, nebo jen úsměv, který se nelíbil. Zkrátka řadová potyčka, ke které čas od času dojde v každé druhé hospodě. Tato se lišila jediným způsobem: Díky Google Glass ji bylo možné snadno zbulvarizovat a protagonistům přisoudit role zajišťující spokojenost publika.

Nechceme a nebudeme se zastávat ani jedné strany (žena tvrdí, že nic nenahrávala až do okamžiku, kdy byla slovně napadena), ani strany druhé (místní štamgast se domníval, že žena chce nahrávat večerní dění v hospodě). Zarážející je, jak na základě jakéhosi banálního obvinění je najednou chování útočníka, které by za jakýchkoli jiných okolností bylo odsouzeno, považováno za adekvátní a řadou diskutérů schvalováno. Prezentovat řadovou hospodskou potyčku jako vyvrcholení odporu k produktu společnosti Google, demonstraci ceny soukromí a podobně (jak leckerá média učinila), už je zcela nemístné překroucení reality, tak typické pro bulvár. Přilévání oleje do ohně a posilování iracionální symboliky, těžko něco změní na nespokojenosti lidí, jejichž soukromí rozhodně neleží v rukou nositelů brýlí s vestavěnou kamerkou.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Žena byla napadena, protože používala Google Glass

Pondělí, 10 Březen 2014 - 08:11 | petr ib | já o voze , vy o koze
Čtvrtek, 6 Březen 2014 - 09:00 | rman | Tak jako pardon, ale kdokoliv, kdo pouziva...
Úterý, 4 Březen 2014 - 22:04 | Nick | Poslouchejte, jak se předpisově opilý sedá za...
Úterý, 4 Březen 2014 - 13:20 | Vindis | Tak tři hodiny je přece jen moc i na to šmírování...
Úterý, 4 Březen 2014 - 12:23 | Behemot | No dyť o tom mluvím.
Úterý, 4 Březen 2014 - 12:14 | Luboš Kubát | Opravdu míříte při psaní SMS kamerou telefonu do...
Úterý, 4 Březen 2014 - 10:16 | Behemot | „Pokud dojde k nehodě na silnici, pak je...
Úterý, 4 Březen 2014 - 10:13 | Behemot | Jojo, psát SMSky tři hodiny a přitom s tím pořád...
Úterý, 4 Březen 2014 - 07:39 | Luboš Kubát | Pokud nenatáčí, tak zákon porušen není. Faktem...
Úterý, 4 Březen 2014 - 07:26 | George eLzyx | pro mobily, kamery, foťáky platí to samé -...

Zobrazit diskusi