Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google se vzepřel, odmítl odstranit ze svého vyhledávání homepage TPB

perexgo
Držitelé copyrightu zasílají Googlu desítky miliónů takedown oznámení každý měsíc ve snaze vytvořit podmínky k tomu, aby pirátství bylo “méně viditelné“. Organizace BPI, zaštiťující britský hudební průmysl, je jedním z nejvíce aktivních odesílatelů. Jen za poslední rok žádali po Google, aby odstranil více než 30 miliónů URL, a ten jim vyhověl téměř v každém případu.

Nicméně minulý týden Google zamítl odstranit link v záplavě DMCA oznámení čítající více než 2000 URL údajně porušujících autorská práva. Kuriózní v tomto směru je to, že zmíněný link odkazuje na homepage notoricky známého místa pro sdílení souborů na Internetu, a to The Pirate Bay. Samotný The Pirate Bay je častým cílem držitelů copyrightu, není žádným tajemstvím že na TPB uživatelé mohou nalézt linky na stovky tisíc titulů nějakým způsobem porušujících autorská práva, ale odstranit z vyhledávání homepage TPB je dost zvláštní žádost.

googleBPI

Organizace BPI ale namítá, že samotné TPB porušuje autorská práva tím, že dává uživatelům možnost přístupu k hudbě, a to ne zrovna legálním způsobem. Dodejme, že TPB samo o sobě funguje jako rozcestník, který s využitím magnet linků přenáší veškerou odpovědnost za sdílený obsah na bedra "seederů" a "leecherů". Google proto usoudil, že homepage TPB je jen neškodná stránka a odmítl tak vyhovět žádosti BPI.

Posledních několik měsíců se vyvíjí určitý tlak, kdy místo odkazů na jednotlivé linky jsou do DMCA žádostí přímo vloženy homepage jednotlivých pirátských stránek. V tomto úsilí hlavně dominuje organizace MPAA, která se takto vypořádává se streaming portály. Společnosti Google se ale některé z těchto žádostí nezdají být legitimní, a proto mnohé z nich odmítá vyplnit.

V případě BPI ale nemuselo jít o úmyslně cílenou takedown žádost, ale mohlo toto jít na vrub možná plně automatizovanému takedown procesu.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google se vzepřel, odmítl odstranit ze svého vyhledávání homepage TPB

Neděle, 15 Září 2013 - 15:04 | Aleš Kosina | Velká Británie Internet provider Virgin Media...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 11:35 | johnthelittle | jeste doplnim WWII Zeebra, x-archivnich filmecku...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 11:34 | johnthelittle | wono nejde jen o "pirateni", diky TPB a...
Středa, 11 Září 2013 - 21:01 | De | Správné rozhodnutí. Nedivil bych se ani, že...

Zobrazit diskusi