Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gottfrid Svartholm deportován do Švédska, po příletu okamžitě zatčen a obviněn z dalšího trestného činu

Gottfrid Svartholm
Máme tu pro vás další díl seriálu o muži, který bohatým nic nebral, chudým nic nedával, ale přesto je z něj Interpolem stíhaný zločinec, kterého švédská „spravedlnost“ honí po celé planetě. Gottfrid Svartholm již v tuto chvíli sedí ve švédské vazbě/vězení, neboť kromě kauzy TPB si vyslechl i obvinění z dalšího trestného činu…

Věci se od našeho posledního článku poměrně vyjasnily, takže si je můžeme upřesnit. Gottfrid byl z Kambodži vyhoštěn na základě toho, že mu vypršelo vízum. A jako interpolem stíhaný zločinec s revokovaným pasem pochopitelně neměl šanci získat prodloužení či vízum nové. Narozdíl od „naší“ jihoafrické anabáze s Radovanem Krejčířem, kde česká extradiční žádost spíše připomínala mýdlovou operu, na to šly Švédské úřady jinak. Nepodaly v Kambodži podnět k extradičnímu řízení (které nezaručuje kýžený výsledek), ale nechaly vše uzrát časem až do bodu výše popsaného (vypršení víza). Zatím není úplně jasno v tom, jak je možné, že byl Gottfrid vyhoštěn právě do Švédska a ne do jakékoli jiné země světa, kam nesahá justice cizí země nakloněná „velkému obsahu“, ale třeba se opět během pár dní dozvíme (buďme féroví, v tuto chvílí nemůžeme vyloučit ani to, že v Gottfridovi se vše zlomilo a spolu se steskem po vlasti jednoduše rezignoval).

Každopádně Gottfrid absolvoval nejdřív kratičkou cestu z Kambodži do Thajska, již v doprovodu představitelů Švédské koruny, konkrétně dvou policistů. Z Thajska pak již s Thajskými aeroliniemi zamířil rovnou do Švédska, kde jeho Boeing 747 dosedl na Stockholmském Arlanda Airport v 6:50 včera ráno. Následovalo samozřejmě zatčení, sdělení nového obvinění (týkajícího se hackerského útoku na společnost Logica, která pro švédský daňový úřad zabezpečuje IT služby; při jejím hacku došlo k úniku informací o 9 tisících lidech), přičemž jeho matce nebylo dovoleno se s ním setkat. Od tohoto momentu už je každopádně pozdě na to přemýšlet nad alternativami typu přesunu do jiné země, která nemá se Švédskem smlouvu o vydávání zločinců.

Gottfrid Svatholm po příletu do Švédska

Druhý z čelních představitelů, též odsouzený Petr Sunde, označil celou tuto akci za prachsprostý únos. Jeho na první pohled silná slova může podpořit minimálně to, že byl Gottfrid ještě na letišti vyslýchán bez přítomnosti jeho vlastního právního zástupce, což znamená, že mu pro tento účel patrně byl někdo přidělen ex offo švédskými úřady.

Jedno je jisté: Gottfrid z pohledu švédské justice „neunikl spravedlnosti“. Můžeme polemizovat nad tím, jestli a jak byly rozsudky nad ním podložené, ale to je asi tak vše. Zástupci „velkého obsahu“ si nepochybně mnou ruce, my naopak budeme vyčkávat, jaký další vývoj tento případ nabere, zejména s ohledem na nové obvinění.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gottfrid Svartholm deportován do Švédska, po příletu okamžitě zatčen a obviněn z dalšího trestného činu

Čtvrtek, 13 Září 2012 - 09:06 | Jakub Ševčík | ... a pro jistotu se ještě zjistí že kryl...
Středa, 12 Září 2012 - 16:59 | HKMaly | Predpokladam, ze v dalsi fazi z nej dostanou...

Zobrazit diskusi