Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spekulace: zaplatilo Švédsko Kambodži více než 1 miliardu Kč za deportaci Gottfrida Svartholma?

Gottfrid Svartholm
Se zajímavou spekulací, která je někde v rozmezí od „hnusné pomluvy“ po „neoficiální uplácení asijské země“, přišel TorrentFreak. Jen pár dní po zatčení a rozhodnutí o vyhoštění zakladatele The Pirate Bay, Gottfrida Svartholma, totiž Kambodžská vláda přišla se zprávou o prohlubování vztahů se Švédskem. To by bylo OK, kdyby v tom nefigurovalo 1,1 miliardy kapříků poslaných ze Švédska do Kambodži…

Krátce a stručně, Kambodža oznámila upevňování vztahů se Švédskem, přičemž se jí dostalo opravdu vřelého upevnění: 400 miliónů švédských korun, což aktuálně dělá v přepočtu něco přes 1,1 miliardy Kč. Gottfrid Svartholm byl přitom zatčen v Kambodži minulý týden ve čtvrtek a již v úterý v Kambodži schůzovali švédští představitelé s tamním šéfem policie, Sok Phalem o deportaci Gottfrida Svartholma do Švédska.

Kambodžští představitelé s deportací v obecném slova smyslu souhlasili, přičemž bývalý „pirát“ bude deportován na základě tamního imigračního zákona. Nikoli ale přímo do Švédska, Kambodžský ministr vnitra Sar Kheng pouze konstatoval, že jej pouze deportují a nezajímá je, kam půjde, jen musí opustit Kambodžu. No a nyní je otázka, kam se tedy Gottfrid Svartholm přesune. V jaké zemi jeho noha spočine? Dostane nějak na vybranou, nebo budou ve výběru jen země, s nimiž má Švédsko smlouvu o vydávání zločinců, nebo je toto celé jen konspirační teorie? To je příliš tenký led, na který se dnes pouštět nechceme, ale doufáme, že torrentové servery budou Gottfridovy další cesty sledovat a budeme i nadále informováni.

Jinak těch 400 Mega je určeno na obligátní věci jako demokratický rozvoj, vzdělávání atd.

Připomeňme, že Kambodža je jihoasijská konstituční monarchie sousedící s Thajskem, Laosem a Vietnamem, která i své nejhorší období zažila v 70. letech při řádění Rudých Khmérů a pod vládou diktátora Pol Pota (kambodžská genocida je vedle rwandské genocidy jedním z největších průšvihů druhé poloviny 20. století). Nicméně země má i svá kouzla, jako třeba chrám Angkor Vat.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Spekulace: zaplatilo Švédsko Kambodži více než 1 miliardu Kč za deportaci Gottfrida Svartholma?

Žádné komentáře.