Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pascal s GDDR5X vyfocen, existuje i verze s GDDR5

Nvidia Pascal Gp 104 400 A 1
Poprvé se můžeme podívat na karty s 16nm jádrem Nvidia Pascal GP104 a to hned ve dvou provedeních. Existují již vzorky s GDDR5 i s rychlejšími GDDR5X…

Předešlé zvěsti o existenci GeForce s jádrem GP104 se začínají naplňovat, objevily se nové fotografie samotného jádra a dále obrázky karty, kde je jádro doplněno pamětmi typu GDDR5 a poté ještě další karty, kde GP104 sekundují rychlejší GDDR5X. Právě kombinace s GDDR5X dá vzniknout novému top modelu, jehož část vidíte na úvodním snímku. Osazeny jsou paměťové čipy od Micronu, v souladu s očekáváním. Micron před nedávnem vydal prohlášení, podle něhož plánuje spustit velkokapacitní výrobu GDDR5X v létě. Zatím není jasné, zda Nvidia bude na velkoobjemovou výrobu čekat, nebo kartu vydá dříve a první várku postaví na čipech vzniklých za omezených výrobních kapacit.

Nvidia Pascal Gp 104 200 A 1

Nižší model ponese paměti GDDR5; snímek je ale v nižší kvalitě. Přesto je možné vyčíst, že jde o 8GB/s čipy od Samsungu, tedy nejrychlejší variantu GDDR5, která se v současnosti vyrábí. Dá se předpokládat, že tento model bude výkonnostní náhradou segmentu, kam nyní spadá GeForce Titan X a GeForce GTX 980 Ti.

O samotném jádru GP104 toho zatím není příliš mnoho známo. Dosahuje plochy kolem 300 milimetrů čtverečních, nese 256bit paměťovou sběrnici (což v podstatě potvrzují i fotografie), paměťové rozhraní podporuje GDDR5 i GDDR5X a očekávají se takty čipu kolem 1400-1500 MHz. Dále lze předpokládat, že se TDP karet se slušnou rezervou vejde do 200 wattů - konkrétní hodnota už bude záviset na taktovací frekvenci a konfiguraci jádra.

Nvidia Pascal Gp 104 Gpu

Některé zdroje předpokládají, že karty na snímcích nejsou vzorky Nvidie, ale vzorky nereferenčního modelu od MSI, což by mohlo naznačit pomalu se blížící vydání. Jak ale neúprosně indikuje potisk „QUAL SAMPLE“, nejde o sériově vyráběné kusy, ale testovací vzorky.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Pascal s GDDR5X vyfocen, existuje i verze s GDDR5

Žádné komentáře.