Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Grafická karta Arc A380 poprvé v retailu. Je však dražší než Radeon RX 6500 XT

Intel se už asi definitivně zbláznil. i740 byla aspoň levná, když už nic, ale tohle...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Oni to nakonec někomu v OEM sestavě nacpou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednoducho géniovia. Ešte pred časom mal Intel na Arc problém s 8K videom. A šikulky z Indie to vyriešili tak, že tam nedali HDMI 2.1 konektor :O

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde jen o konektor - museli by tam přidat výstupní obvod. Což sice jde, Intel to umožňuje, ale stojí to peníze.

Ostatně chtít používat takovouto kartu na 8K stejně nikdo nebude...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pri dodrzani max spotreby 75W (teda napajanie len cez PCI slot, bez akehokolvek pridavneho napajania) a pri cene ~75$ by to bola super karta ..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak 380 byla jediná šance na to uchvátit ...Jako by pád kryptoměn zhatil kompletně plány Intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry OT ...
Koukám už je ThinkPad s novýma AMD Ryzen APU.
https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/thinkpad/thinkpadt/thinkpad-t16-(16-inch-amd)/21ch004bus
OMG závorky nejdou do odkazu, musíte copy-paste :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za padesát litrů, no to je fakt pecka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co bych koupi jakekoli externi graficke karty od intelu ted ziskal:

-stabilni produkt se stabilnima ovladacema? To tezko kdyz je ani k Rocket Lake neuvedl-i pri vydani
-mene energeticky a tudiz mene na chlazeni narocny produkt? Ne, narocnost je jeste vyssi
-vyssi nebo alespon stejny vykon pri stejne cenove relaci jako konkurence? To vazne nehrozi

Na miste redakce diit.cz bych se na externi grafiky intel-u zcela vysral, ono nejlepsi by bylo vysrat se na(znacku) intel uplne protoze uz mne nebavi cist titulky slibuje, odklada, vylepsuje, ukazal, predstavil, pozmenil, jenom jeden bezici stroj vyuzivajic nejmodernejsi produkt intelu, intel je dnes jednoduse v psí piči a roky z ní nevyleze, jak dalsi Rocket a po nem Meteor Lake sou jen vojeby slibotechny neskutecne(prosím vás co je to za kokota který si nedokáže uhlídat kvalitu IHS a upínacího socketu???).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Co bude (či nebude) na západních trzích se z jednoho čínského šuntu usuzovat nedá.
2. Výkon nižší než RX 6400 je stále výkon více než dostačující pro 90% uživatelů (a 9% čtenářů diit).
3. Výkon je dostačující i pokud ta věc pojede do 75W spotřeby
4. Spojovat AV1 s 8k je blbost. Nevím, proč to tu musím psát už asi tak počtvrté (?). AV1 je velmi flexibilní a jde o výtečný kodek pro 4k. Samozřejmě pouze do chvíle, než vyjde x266 (čteš to i tady Petere? :-)))
5. Jediný skutečný problém je neznámá kvalita ovladačů a rychlost/flexibilita reakcí sw-ovladačového týmu Intelu na problémy.

Takže v čem je doprčic problém? Nikdo nikoho nenutí si pro to do Číny jet. Je to další relativně zajímavá low-end karta, kterou upřednostní ti, kdož chtějí dělat AV1 videa. To, jejichž život se řídí podle benchmarků, pochopitelně sáhnou po Radeonu. Tak v čem je doprčic problém?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo Davide, karta přesně pro tebe.
A jiné fandoušky obskurního hardware.

Problém je v tom, že výrobcem je největší značka v PC. Synonymum pro procesory.
Kdysi záruka kvality (Než zaměstnali hromadu indů.) A této kvalitni značce odpovídá cena.

A navíc tu máme už několik (tuším že 3 roky) let mediální masírku (hype) o tom jak je tento produkt super. Na okamžik, kdy se objeví na trhu (dá se objednat) čekalo hodně lidí hodně dlouho. Takže je dobře, že no-X sepsal tuto stručnou recenzi, kde uvedl fakta.
A je dobře že jsi tyto fakta doplnil.
O další fakta.
Každý se tak může rozhodnout, jestli si nějakou kartu koupí už teď. A nebo bude čekat další roky než intel splní co slíbil. Navíc máš možnost jí koupit v Číně. Ale chápu že takový šunt (tvoje slova) nechceš.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Není to karta pro mě. Já obvykle kupuju fungující věci, ne obskurní specialitky. Nvidii jsem naposled koupil 2014 a tuším o dva roky později prodal. Dnes už bych ji nekoupil, protože přes její kašlání na Wayland prostě nejede vlak a nezajímá mě, že teď začínají open-sourcovat. Pozdě.

AMD je dobře fungující řešení pro Windows i Linux, ostatně si můžeš dohledat můj někdejší test HD 5450 s akcelerací x264 přes MPC-HC (tuším). Dnes tedy provozuji RX 6500 XT, protože nemělo smysl brát za prakticky stejnou cenu RX 6400 a protože Radeony jedou na Windows OK a hlavně jedou OK na Linuxu s plně otevřeným ovladačem AMDGPU. A že v něm nějaké nepodstatné drobnosti nejsou, protože sw patentová ochrana? To je mi jedno.

Nemyslím si, že Intel bude schopen dohat 20+ let, po které byl mimo GPU svět. I když doladí ovladače do stabilní podoby (aby to nepadalo), nebude schopen to dotáhnout tak, aby běžela každá hra z let od příchodu DirectX 3.0 až po současnost. A když náhodou ano, tak nebude stíhat průběžně držet krok. A i kdyby náhodou ano, tak stejně hráči nebudou kupovat, protože mu to bude žrát víc (neumí to zatím dobře s TSMC) a bude to dražší (protože je potřeba zaplatit kravaťáky ve firmě).

Prostě Intel má totální podstav schopnejch lidí. Nemá inženýry schopné rychle přeorientovat výrobu na procesy TSMC (a nelze je rychle a v dostatečném množství přetáhnout). Nemá schopné lidi na vývoj GPU (a nelze je rychle a v dostatečném množství přetáhnout a ne, Koduri to fakt nezachrání, zjevně si za ty roky nezvládl vybudovat tým, což je jeho největší chyba). Zjevně se zasekl na strašném 10nm procesu a není schopnej se z toho smysluplně vyhrabat (takže asi taky chybějí lidi, co by s tím pohnuli). No a v neposlední řadě ti, kdo vyvíjejí nové CPU architektury v Intelu prostě zázraky neumí (nebo už zázraky předvedli).

Takže asi tak. Intel Arc nemá smysl kupovat a nemá smysl se jím zabývat v článcích (chápu, že to Jirkovi sype penízky za pár minut práce, ale jinak je to zbytečné). AV1 je víceméně irelevantní, máme tu H.266, které bude ve výsledku efektivnější a protože žijeme v Evropě, můžeme si jen chvilku počat na x266 a pak pustit AV1 z hlavy. Smůla, Koduri to nezvládl, tohle mělo jít na trh před rokem a ve stavu, v jakém to bude za rok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> AV1 je víceméně irelevantní, máme tu H.266, které bude ve výsledku efektivnější a protože žijeme v Evropě, můžeme si jen chvilku počat na x266 a pak pustit AV1 z hlavy

mno... pustit z hlavy budeme moci H266, protoze irelevantni je prave H266.

Ze je o nejake procenta efektivnejsi je pro video providery celkem sumafuk, ve FullHD to dela sotva 20 procent, a 4K+ je relevantni pro ~1% svetove populace. Podstatnejsi otazky jsou 1) pravni status kolem licencovani 2) software/hardware podpora. Co se tyce browseru, AV1 podporuje asi tak 80%, HEVC podporuje min nez 20%, a H266... mozna Safari, za par let. Podpora v hardwaru je jeste fiktivnejsi nez v softwaru. Licence u H266... to je otazka, H265 byl totalni bordel, moc ruzove to IMO nebude. Celkove to vidim tak, ze Holywood nejspis bude H266 pouzivat, ale na celem "trhu kodeku" AV1 hrave provalcuje H26x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že ten výkon není úplně nepoužitelný je přece argument jen kdyby to bylo vyvážené příznivou cenovkou.
Kdyby ta karta stála třeba do 3000 Kč, tak budiž- jako zobrazovadlo asi funkční a je modernější než GeForce 1030.
Jenže ona nebude stát do 3000 Kč, ale podstatně více.

Takže pokud RX 6400 je levnější, výkonnější a funguje spolehlivěji (vyladěnější ovladače), nevidím moc důvod pro Intel.

Ad 2, možná ta grafika stačí 90 % všech uživatelů, ale z těch, kdo mají zájem o diskrétní grafiku (tj. nechtějí integrovanou), už to bude podstatně méně.

Ad 4, akcelerace nových kodeků je obvykle faktor pro vysoké rozlišení, kde to neutáhne procesor. Pokud v nižších rozlišeních utáhne AV1 bez problému i procesor a ve vysokých to neumí ani ta grafika, není to moc zajímavý parametr. (Resp. není to důvod, proč koupit jinak horší grafiku.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, AV1 ve 4k utáhne lecjakej procesor, zatímco AV1 v 8k může bejt problém. Ale to nijak nesouvisí s tím, že hlásat "AV1 je pro 8k rozlišení" je blbost. AV1 funguje dobře i pro rozlišení nižší, hodně nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že část lidí věřila (chtěla věřit, doufala), že by z toho mohla časem vyrůst alternativa a konkurence pro stávající dva výrobce GPU... bohužel se ukazuje, že z toho nebude nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik takovejch jsme už zažili? Pamatuej si někdo XGI Volari? Pamatuje si někdo Kyro II? Pamatuje si někdo Matrox Parhelii? Tohle není ještě ani tak daleko jako byly tyhle projekty ve své době. Žádná další použitelná konkurence na poli GPU prostě už nemůže vzniknout. Nikdo ze zelené louky nebude schopen dohnat 30 let chybějícího know-how, stejně jako Čína či Rusko nedoženou TSMC (leda by odtamtud přetáhli kompletně všechny vědce a do toho koupili ASML a ZEISSe). Intel Arc nemá šanci porazit Radeony či GeForce a je bláhové věřit, že by to někdy mohlo nastat. Nenastane to, může se jim maximálně povést nějaký alternativa typu "komu nestačí iGPU, pro toho tu máme náš nižší mainstream". Intel nikdy nebude vyrábět pořádná GPU pro hráče, leda že by koupil Nvidii. Ale to spíš Nvidia za pár měsíců či let koupí celej Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V mnoha ohledech máš pravdu, ale nikdy... neříkej nikdy. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.