Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GStreamer 1.6 podporuje 3D video i H.265

Multimediální framework GStreamer, který je srdcem řady programů, také nasazuje plnou podporu přehrávání i komprese formátu H.265 a spoustu dalších věcí navíc.

Stereoskopické 3D a podpora multiview jsou mezi novinkami na prvním místě. Až výrazně hlouběji v přehledu dávají tvůrci zahrnutí encoderu x265 a hned dvou dekodérů formátu H.265, konkrétně libav a libde265, plus k tomu příslušející podporu RTP. Je zde nové API nabízející mimo jiné rychlé seekování po klíčových snímcích, vylepšená podpora časových značek, nové API pro RAW video, několik novinek týkajících se linuxového rozhraní V4L2, podpora šifrování a ochrany obsahu pro DASH/MP4, kvalitnější overlay pro zobrazování titulků.

Opravena jest podpora RTSP seekování na straně klienta i serveru, využívat lze OpenGL 3 rozhraní (mj. pro 3D video a lepší rendering titulků), na OpenGL založená podpora QML videa, Gtk GL videa či CoreAnimation / CAOpenGLLayerSink. Řada vylepšení souvisí s hlavními současnými platformami, tedy Windows, OS X, Android a iOS. Androidu se týká například podpora verzí pro ARM64 a x86-64, iOS již uvedené renderování skrze CoreAnimation (a také podpora 64bit verze ARMu i x86), Windows zase portace DirectShow pluginu na verzi 1.0, která umožňuje provoz na starších verzích Windows a starších ovladačích. Sluší se také doplnit, že součástí balíku GStreamer je kupříkladu dekodér formátu H.264 pocházející od firmy Cisco, tedy bezplatný openh264.

Celkově bylo v nové verzi opraveno přibližně 1400 chyb. Plány už se pomalu rýsují jak na vývojovou verzi 1.7, tak další stabilní vydání 1.8, bližší nástřel chystaných novinek ale tvůrci nepřinesli. Nicméně verze 1.7 by se měla objevit ještě letos a vydání 1.8 někdy v únoru 2016.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GStreamer 1.6 podporuje 3D video i H.265

Úterý, 29 Září 2015 - 18:43 | HKMaly | "podpora šifrování a ochrany obsahu pro DASH...

Zobrazit diskusi