Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HandBrake 0.10 přináší x265 encoder i podporu Windows Phone 8

Nemáte víc informací k tomu odstranění FAAC?

Já jen, že se to časově shoduje s odstraněním podpory AC3 z MX Playeru kvůli licenčním důvodům. Skoro to vypadá, jako by někdo začal trolovat...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to kvůli patentům (to by nemělo smysl, že, jelikož to bylo obratem nahrazeno jiným enkodérem). Pokud vím, je to proto, že FAAC má docela problémovou licenci. Úplně podrobnosti nevím, to budete muset zapátrat sám. Ale šlo o to, že FAAC je založený na kódu referenčního enkodéru, přičemž změny jsou licencovány pod LGPL. Jenže ten původní kód s LGPL kompatibilní není, takže snad ve výsledku nejde legálně distribuovat jakoukoli zkompilovanou binárku (sranda...).

Čili to byla hodně problematická komponenta a myslím, že i předtím neměli vůbec radost z toho, že to používají. Ten enkodér AAC v ffmpeg/libav už existuje řadu let, ale důvod, proč jím FAAC nahradili až dnes byla asi kvalita výstupu, který dřív byla dost špatná, takže bylo lepší použít Lame/MP3. V současnosti na něm pracuje nějaký externí přispěvatel a kvalitu teda asi vylepšil dost na to, aby na něj Handbrake přešlo? (Asi, nezkoušel jsem.)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ok, díky za komentář. Já právě pátral a ani u jednoho projektu jsem nenašel důvod odstranění/změny. Jen vím, že MX Player AC3 odstranil úplně a bez doplnění externím kodekem to tenhle formát zvuku nepřehraje vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, gom player dtto. Tim se to vysvetluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to zacalo uz trocha davnejsie. Este minuly rok niektore aplikacie na iOS odstranovali podporu AC3. Asi uz zacal niekto dupat po licencii a idu postupne podla rozsirenia aplikacii. Preto som aj postupne zacal kazdy film prekodovavat a pridavat AAC audio track.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo, tak na ten enkodér AAC v libav/ffmpegu bacha, ten podle referencí není nic moc (radši větší bitrate a nepoužívat na nic kde by vyloženě šlo o kvalitu). I když je pravda, FAAC byl taky spíš špatný (ve srovnání s QT nebo i starším Nerem).

Mimochodem, ta desetibitová hloubka u HEVC právěže nepatří do profilu Main, ale naopak je v separátním profilu Main 10. Což teda asi víte, ale v tom textu je to řečeno tak, že to asi někoho může zmást.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

aktualizovany je aj VidCoder, ktory ma zaklad z HandBrake

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.