Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hi-end desktopy Apple Mac Pro dostanou upgrade, ale až příští rok

Tim Cook_
V záplavě nových MacBooků Pro by člověk mohl nabýt dojmu, že výkonné desktopové stanice Mac Pro přeci jen Apple poněkud zanedbává. Svým způsobem je to pravda, ale Tim Cook přislíbil nápravu. Bohužel si na ní počkáme, avšak plyne z ní jedna zajímavost…

Nejprve malé upřesnění, aktuální desktopy Mac Pro používají v základní konfiguraci dva 6jádrové procesory Intel Xeon E5645, což je 32nm záležitost s 2,4 GHz, 12 MB L2 a TDP 80 W spadající do generace Nehalem (na trh tento procesor přišel v lednu 2010, v rámci Mac Pro pak lze za příplatek dostat maximálně 2× 3,06GHz 6core Xeony), resp. jeden 3,2GHz čtyřjádrový procesor a k tomu Radeon HD 5770 (také již celkem fosílie, je zde možnost příplatku na HD 5870 :-). Stroje Mac Pro tak v tuto chvíli zcela míjejí nejen generaci Sandy Bridge, ale i Ivy Bridge. Toto je navíc update strojů Mac Pro, který přišel až nyní v době WWDC, na kterém byly představena „Ivy Bridge/Kepler/Retina“ MacBooky Pro.

Apple Mac Pro

Situace je nadále neudržitelná a tak se uživatelé Maců Pro ptají a zeptali se i Tima Cooka. Ten odpověděl, že na desktopy a Mac Pro v Applu nezapomínají a na příští rok chystají něco opravdu velkého.

A teď je ten správný moment na spekulace. Bude se Apple držet konceptu zastaralosti řady Mac Pro a ono „něco velkého“ je ve skutečnosti jen cosi z generace Ivy Bridge či dokonce jen Sandy Bridge (i kdyby mělo jít o 6core Sandy Bridge-E), nebo tyto stroje příští rok doženou skluz a Apple jim dá do vínku rovnou procesory chystané 22nm TOCK rodiny Haswell?

Nepředpokládáme, že by Tim Cook měl „tu drzost“ označit za „něco velkého“ pouhý upgrade na Sandy Bridge-E, takže tipujeme spíše ten Haswell, jakkoli tím riskujeme, že si možná slízneme ostudu. Každopádně čím se trefíme, bude jistě podpora Thunderboltu a USB 3.0 a možná přijde i GPU generace "GCN2"/"Maxwell".

Samozřejmě ale nelze vůbec vyloučit možnost nějakého toho (8core?) Ivy Bridge-E pro Socket 2011. To by naší definici „něčeho velkého“ také odpovídalo.

Tagy: 
Zdroje: 

Apple Insider (1, 2)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hi-end desktopy Apple Mac Pro dostanou upgrade, ale až příští rok

Pondělí, 18 Červen 2012 - 13:43 | bager | buuuuuuuuuuuuuuu (bučanie davu)
Pondělí, 18 Červen 2012 - 10:54 | nereus | Ale ze uz aj vy sa pustate do spekulacii okolo...

Zobrazit diskusi