Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hitachi začíná prodávat 4TB disky se 7200 otáčkami

8TB úložiště G-technology se 4TB disky Hitachi
Pevné disky jsou momentálně zbožím spíše na okraji zájmu, kupují je převážně ti, co je opravdu nutně potřebují. A tak je potřeba stojaté vody rozvířit, o což se nyní postarala firma Hitachi 4TB 7200otáčkovým modelem…

Doposud bylo 4TB disků jako šafránu, na našem trhu je ještě nenajdete vůbec (máme na mysli interní modely) a když už, tak půjde o pomalejší max. ~5 900otáčkové kousky. Hitachi GST tak v podstatě jako první uvádí model, který má nejen nejvyšší doposud dosaženou kapacitu, ale zároveň je i rychlejší, byť zatím opatrně pouze coby součást G-Technology G-RAID a G-Drive (G-Technology je obchodní značka, pod kterou Hitachi prodává některé své produkty). Plotny se otočí 7 200× za minutu, což může při dané hustotě dat dát zajímavé hodnoty sekvenčních přenosů. I když … Hitachi Deskstar 7K4000 je totiž zajímavý tím, že nepoužívá čtyři 1TB plotny, ale pět 800GB s hustotou dat 446 Gbit/inch². Stejně tak to prý má i 4TB DeskStar 5K4000. Samozřejmostí je 4K Advanced format a 6Gbit/s SATA rozhraní.

Cena je v Japonsku prý ¥28 800, což je v přepočtu ~7 300 Kč. Za tuhle cenu by to nebyla úplně špatná koupě, problém je, že ta cena bude u nás nakonec značně vyšší, neboť v tuto chvíli se bavíme o disku pro samostatné externí řešení, které nakonec v podobě G-Drive vyjde na bez centu rovných 450 dolarů (což je v přepočtu zhruba 8 700 Kč a to už tak hezky nevypadá, připočtěte ještě clo, DPH a další poplatky a už to bude vypadat vyloženě nehezky). Každopádně samostatný Deskstar 7K4000 by se měl tento kvartál dostat i do běžného prodeje. Odhadujeme, že by cena mohla být pod 9 tisíci korunami.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hitachi začíná prodávat 4TB disky se 7200 otáčkami

Žádné komentáře.