Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

ABBYY FineReader 11 - test převodu fotografie z mobilu
ABBY FineReader je jedním nejznámějších OCR programů s dnes již poměrně dlouhou historií. V letošním roce vyšla jedenáctá verze, která nově přinesla podporu stále populárnějších e-book formátů, vylepšila (hlavně zrychlila) OCR algoritmus, představila upravené uživatelské rozhraní či přidala rozpoznávání nových jazyků. K tomu ještě několik dalších novinek, které jsme prověřili v krátkém testu. Pojďte se s námi podívat, jak se s touto aplikací pracuje a jaké jsou možnosti moderního OCR.

Kapitoly článků

3.  Hodnocení, závěr

Výkon FineReaderu byl poměrně dobrý. Ani jednou nám aplikace nespadla nebo nezkolabovala, a to jsme s ním prohnali i několik velmi rozsáhlých a mnohostránkových PDF dokumentů. Během analýzy a samotného OCR ale bylo znát, že jsou to velmi výpočetně náročné operace. Občas v takových případech přestala aplikace na chvíli reagovat, ale po krátké době (po zpracování některé z formátově náročných stránek) zase pokračovala v práci bez problémů dál. Většinu testů jsme prováděli na relativně stařičkém počítači s 3GHz procesorem Pentium 4 a 4GB operační paměti.

S výsledky převodu jsme byli spokojeni. Pokud jde o čisté textové dokumenty s běžným formátováním, jako jsou odstavce, nadpisy, různé fonty a vložené obrázky, jsou výsledky takřka dokonalé. U tabulek byla situace o trochu složitější, správně je rozeznal a načetl vždy, ale korektní uložení do výstupního formátu (většinou jsme zkoušeli docx) se povedlo zhruba v 50 % případů. V opačném případě se texty z tabulky uložily jen jako samostatné řádky.

ABBYY nabízí dvě různé edice FineReaderu. Jednak Professional Edition a pak také Corporate Edition. Ta druhá navíc podporuje síťovou instalaci, terminálový režim nebo nabízí lepší spolupráci se síťovými skenery. Corporate Edition je připravena také pro dávkové zpracování více dokumentů z různých zdrojů, lepší práci s citlivými daty (jednoduchým „začerňováním“ vybraného textu), podporuje Microsoft Sharepoint a nebo obsahuje speciální aplikaci pro ukládání informací z naskenovaných vizitek (ABBYY Business Card Reader). Kromě toho jsou tu samozřejmě také licenční rozdíly. Corporate Edition může využívat v rámci jedné licence více lidí na více počítačích v lokální síti, vždy však v danou dobu jen jeden uživatel. Professional Edition je svázána s jednou pracovní stanicí.

ABBY FineReader 11 - vlastnosti stránky
Report vlastností analyzované stránky spolu s funkcí odstranění citlivých dat

Cena Professional Edition je 129 €, jedna licence Corporate Edition vás vyjde na 299 € (i české oficiální stránky k produktu uvádějí ceny výhradne v eurech). Pro občasné domácí použití je to poměrně vysoká částka, která by se vyplatila snad jen, pokud byste si chtěli vlastními silami digitalizovat svou knihovnu. Naopak pro firemní nasazení jsou licenční podmínky Corporate Edition přijatelné (především díky možnosti využití programu více uživateli na jednu licenci). 

Domácí uživatelé mohou využít ještě nabídky starší verze ABBYY FineReader 10, která je dostupná v edici Home za 49 € s omezením pro nekomerční použití, bez podpory formátu PDF a několika dalšími chybějícími funkcemi (a samozřejmě bez novinek 11. verze). 

ABBYY FineReader 11 - nastavení hot folder
Nastavení Hot Folder - automatické zpracování dokumentů z FTP serveru

FineReader od ABBYY se asi nehodí úplně do každé domácnosti či firmy. Jeho úkoly jsou dost specifické, OCR převod většina lidí nepotřebuje každý den. Pokud ale přeci jen máte možnost využít schopností OCR například při digitalizaci většího množství dokumentů (nejlépe s jednoduchým formátováním, například smlouvy, články či knihy) a jste ochotni akceptovat jeho vysokou cenu, pak vás pravděpodobně nezklame. Shodou okolností jsme zhruba měsíc před recenzováním této aplikace potřebovali převést do editovatelné podoby pár stránek jedné smlouvy. Využili jsme k tomu právě FineReader a díky jeho schopnostem jsme ušetřili několik hodin práce (při případném ručním přepisování). 

Práci s programem si konec konců můžete vyzkoušet sami. K dispozici je volně dostupná trial verze, která je omezena 30 dny použití ode dne instalace a dovolí vám ukládat převedený dokument vždy jen po jedné stránce. 

Poděkování

ABBYY logo
ABBYY FineReader 11
ABBYY FineReader 11 - průvodce

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Hodnocení, závěr

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ABBYY FineReader 11

Pondělí, 17 Říjen 2011 - 10:57 | Tibor Toth | Neviem či to v redakcii vyskúšali - ale predsa...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 06:38 | umiyaki | FR11 si bere to nejlepší z obou předchozích verzí...
Pátek, 14 Říjen 2011 - 10:23 | maruširi | Však jsem ti poradil, jak to zjistit, tak co se...
Pátek, 14 Říjen 2011 - 06:38 | RoboV | Asi by nebolo od veci spomenúť, že verzia 10 na...
Čtvrtek, 13 Říjen 2011 - 18:36 | Tibor Toth | Prepáč, že som sa opovážil položiť otázku ohľadne...
Čtvrtek, 13 Říjen 2011 - 18:06 | maruširi | Mně ten tvůj přijde trapný docela dost. Kdyžs...
Čtvrtek, 13 Říjen 2011 - 16:41 | Tibor Toth | Mám ešte lepší nápad. Zrušme všetky diskusie a...
Čtvrtek, 13 Říjen 2011 - 15:31 | Filip Marvan | S ničím lepším zkušenosti nemám. Při exportu...
Čtvrtek, 13 Říjen 2011 - 00:23 | Vuk | http://www.onlineocr.net/
Středa, 12 Říjen 2011 - 18:45 | JonyATS | Hmm, když tak "hnidopišsky" kritizujete...

Zobrazit diskusi