Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nejrychlejší stolní tiskárna na světě: HP vyzývá laser, nová technologie je rychlá a levná

Já jsem na tom tak, že mi jakákoli inkoustová hlava spolehlivě zaschne, tisknu pár desítek stránek do roka. Takže u mě jedině laser, jiná možnost není.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no právě. inkoust s malým objemem tisku je neustálý boj o čistotu zasychajících hlav.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Totiž už neříkají, že pokud se tiskne málo, vystříkám 3/4 zásobníku na čištění hlav a nic to nemění na tom, že zásobník je za pár flinců.
Inkoustové řešení se vyplatí tam, kde po instalaci tiskárnu zapnu a každý den se něco vytiskne. Navíc nesmí být ve FW kurvítko, které i za těchto podmínek pořád bezdůvodně čistí hlavy.
Mno a hlava v celku...jak dlouho vydrží a nová bude stát to co nová tiskárna jako např. u Canon Pixma...
Kapitalisti nejsou blbí, ale já také umím počítat co se vyplatí ěm a ne jim.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky tak, kdyby tohle vyřešili, tak beru inkoust. Před cca 5 lety jsem koupil na doma laser a zatím jsem toner neměnil ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak. Inkoust se podle mě vyplatí do profesionálních tiskáren nebo tam, kde je potřeba velmi dobrá kvalita, vysoké rozlišení a tiskne se hodně. Většinou se bavíme o velkoformátovkách.

Kamkoli jinam je toner levnější, ono totiž stačí vzít kompatibilní tonery anebo tonery z eBay a cenově je to úplně jinde. Navíc když člověk vybere tiskárnu s dost velkými tonery, dneska u se střední třída HP dělá s 7k(+) tonery, tak tam se může jít inkoust zahrabat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyplati sa aj inde. V podstate kdekolvek.
Pozri si atramentovky od Epsonu. Tie s cenou originalneho atramentu dokazu konkurovat aj neoriginalnym tonerom. O originaloch ani nehovorim.
Atrament sa nemoze ist zahrabat ani pri tych 7k toneroch. Epson ponuka naplne s vytaznostou az 10k stran. S cenou ovela nizsou ako original toner.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja si koupil laserovou multifunkci. Skoro vic scanuju, nez tisknu a zaruka uz je pryc a ja tam mam porad startovaci toner :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A pak nastane situace, kdy spotřebujete svůj první toner a další není k sehnání, protože tento se používal ke dvěma modelům prodávaným naposledy před mnoha lety ....

Bohužel, to vůbec není nereálný scénář. HP sice možná umí dodat starý spotřebák, ale obchodníci většinou ne. Kvůli jednomu kusu pro nějakého troubu, co málo tiskne, se nikdo nepřetrhne :-(

Btw... mám pěknou přenosnou DJ340, která tiskne na inkoust 51633M ... není snadné koupit nový (jestli to je vůbec ještě možné).

Na druhou stranu, jen trochu mladší DJ980C tiskne na 51645A a naprostá pohoda, lze koupit originály i levné repasy a to všechno jen proto, že se stejný inkoust používal v desítkách tiskáren a ne jen v jednom/dvou modelech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

+1 jsem na tom stejně. Přesně z tohoto důvodu mi domů žádná inkoustovka nesmí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro me idealni drazsi tiskarna, levnejsi naplne. Jinak mate v perexu informaci o tisku 70ti stranek za sekundu, coz me prinutilo si tento clanek precist :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, je to samozřejmě za minutu, díky. Opraveno :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem spokojen s HP LJ4. Náplň od Xeroxu za nějakých 600Kč a výtěžnost cca 6000 stránek. :-)

Jinak samozřejmě platí, že tiskárna se pořizuje jednou za uherák, kdežto spotřebák podle toho, jak moc se tiskne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To platí možná pro tiskárny jiné značky než Canon. To je totiž typická firma která prodává dost slušně postavené tiskárny za hubičku, ale můžu se spolehnout že pár měsíců po záruce odejde a oprava bude stát víc než nová.

Je to z vlastní zkušenosti (2x) a následném studiu webových fór. A to se na obou tisklo občas pár stránek nebo fotek - klasické domácí využití. Jsem zvědavý, kdy odejde třetí kterou mám ;/

Další šanci jsem jim už nedal - koupil jsem Epson a budu čekat, jak dlouho to vydrží a jestli bude lepší než Canon.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Musím tě zklamat. Všechny aktuální a běžné modely inkoustovek jsou v podstatě spotřebák. Epsony po určité době vyžadují "servis", což je v podstatě jen reset počitadla.

Když srovnám staré modely tiskáren, ty vydržely neskutečně dlouho a hodně. Třeba i dnešní laserky už stojí za houby, typické to je u malých a středních HP (zdaleka nejvíc kurvítek měly/mají HP LJ2430 a HP LJ P3005).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobně znám člověka, co nekupuje náplně ale rovnou nové tiskárny. Argumentuje tím, že tiskárna je levnější než cartridge a kolikrát tomu v samoškách i tak skutečně bývá. Patrně i on přispěl k tomu, že se výrobci začínají odvracet od obchodního modelu "prodat hardware pod cenou a pak vydělat na spotřebním zboží".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Má to jeden háček: Náplně dodávané s novou tiskárnou jsou často daleko menší, než ty prodávané náhradní. Pak je ta nižší cena celé tiskárny jen optický klam.
A některé tiskárny jakmile je některá barva prázdná, odmítnou tisknout úplně. Takže to pak znamená vyměnit tiskárnu ve chvíli, kdy dojde první barva.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je neskutecny opruz i na Epson RX285. Virtualne dojde barva uprostred stranky = cela A4 je v haji, namisto toho aby se to bud dotisklo, nebo po vymene kazety udelal cleaning + dotisklo se to. Kdyz jsem koukal co ta tiskarna dela pri cisteni tak me to doslo jak levny sunt to je - ono by to pohybovalo papirem, protoze usetrili na prevodovce nebo moturku :/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Situaci po rozkliknutí pěkně ukazují obrázky výše."
Myslíte tie hnusné low-resolution over-compressed JPEGy, ktoré by som sa ja osobne vôbec hanbil vystaviť na web?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Serie HP InkAdvatnage ma sice nizsi porizovaci cenu za atramentove naplne(8€/1ks) ale slusi ze rici ze tiskaci hlava uz neni primou soucasti naplni ale je interni soucastkou samotneho tela tiskarni, teda kdyz zaschne nebo se pokazi(nakladem tisku nebo elektronicka chyba) musite si koupit novou jinak nevytlacite nic. Naproti tomu predchozi generace atramentu od HP mela jenom interny jezdec, ovladaci logiku a kolecka a kdyz se koupil atrament novy vymenila se zaroven i tlacici hlava co zarucovalo jak najvysii kvalitu tisku tak minimalizaci defektu tlace. Co se tyce vybavy tez je znacny rozdil kdyz porovnam InkAdvantage s predchozi, k prikladu: vlastnim OfficeJet 4500 a ma tisk, skener, podavač a fax + k tomu wireless to cele stalo 93€ a kdyz si vezmu IA DeskJet 3525 ktera ma cenu 102€ a nese jenom tisk a skener, jo wi-fi tez ale podavac uz tam neni a tez fax, co se tyce pripojeni wireless bez USB kablu nenastavite jelikoz WPS je nejak nemotorne i kdyz router nakalibrovan je. Kurvitko serie InkAdvatnage bude ta tiskaci hlava a chudsi vybava. Co se tyce naplni InkA, tak ta cerna model HP 655 uz neni dlouhe tydny k dostani co muze jenom nasrat, tolik k te nove uzasne serii. Ja bych urcite volil do firmy jenom laser, atrament nak schne doma ale ve firme to musi jet 24h denne, tam nemuzu cekat az HP svoli a doda naplne po 2 mesicich k cemuz nasledne hrozi ze pokazi se i hlava(samotne sledovani jejiho opotrebeni je integrovano do ovladaciho HP software a to svedci o necem).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Už? Jsem zvědav, kdy to přesunou do tonerů, stále víc jim unikají tržby skrz kompatibilní čínské tonery a někde to nahnat musí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

zkušenost s ink (CP1700 a BIJ2800) v malých kancelářích, kde se tiskne denně, je že problém se zasycháním hlav nemají (ten mám já doma ;) . spíš řeší cenu náplní

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja se rozhodoval v kvetnu (laser versus inkoust a barva/duplex/multifunkce versus cena) a skoncil jsem u 2x HP Ink Advantage 5525 (domu a rodicum). Zatim spokojenost. Co jsem zjistoval u autorizovaneho servisu tak pripadne reseni problemu bude zrejme vymenou kus za kus. :)
Tonery jsou v obou stale puvodni "startovaci" (v dohledne dobe budu doma resit jen cernou) a i pri tomto malem objemu tisku zatim zadne problemy se zasychanim apod. Jedina otravna vec je cekani na prazdne projeti stranky pokud mate povoleny duplexni tisk a tiskne se jen prvni strana. Pripadne nekomu muze vadit absence ethernet portu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přes wifi je tisk pomalejší - a vadí mi i menší citlivost tiskárny na signál wifi - aby to jakž-takž jelo, musel jsem nastavit na routeru maximální sílu signálu (tiskárna je o patro výš).
Mám HP Ink Advantage 6525 a jinak si nemůžu stěžovat, s cartridgemi je to dtto.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já jsem to vyřešil tak, že tiskárnu prostě nemám :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, ale nezalezi taky na tom, jestli preferuji barevnou stalost a obecne trvanlivost tisku? odplnost proti vlhkosti? Nemyslim si, ze je to jen o nakladech na tisk stranky. Nebo se pletu?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak aj v tom su uz atramentovky poriadne vpredu a atrament toho vydrzi dost. Trvanlivost a odolnost voci vlhku je podobna, farebnu stalost ti nezaruci asi nic(ak ti na to raz bude prazit slnko, tak ti nic nepomoze).

Vyhodnost atramentoviek vie pokazit jedine ich servis a nastavenie planovanej zivotnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím jak vy, ale tisk jsem vyřešil koupí OfficeJetu Pro 8000, který stál cca 3k. Zakoupil jsem i prodlouženou záruku, která stála jen o něco málo navíc a jediné, co jsem za celý rok vyměnil, tak původní malou černou barvu.

Tisk hlavy jsou zvlášť, náplň se do nich dostává pomocí hadiček a kdybych tiskl opravdu velké množství, tak se dá neoficiální cestou sehnat CIFS systém v několika provedení (trochu ala Epson). Tiskárna je síťová, umí to hodně věcí, duplex, velký zásobník. Do teď mi tam ještě smrdí původní barevné demo-náplně.

Myslím že za ten peníz velmi slušnej kus, rychlý a kvalitní tisk, navíc síťová tiskárna, duplex a velké inkousty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hmmm tak to musim ricte ze jste naprosto stastny jedinec.

Ja na OfficeJetu Pro 8000 tisknul cca jednou tydne 100 stranek a musim rict nejhorsi tiskarna jako kdy existoval.

- po zapnuti, resp netisknuti delsim nez 24 hodin se cistili hlavy obvykle 10 minut
- cca po 6-12 mesicnem cernobilem tisknuti bylo nutne koupit vsechny inkousty vcetne tech barevnych
- refill docela nespolehliva a narocna zalezitost
- tiskove hlavy odesli cca po 18 mesicich a tiskarna vyzadovala jejich novy nakup. Tiskvoe hlavy jsem pak poctive cistil alkoholem kazdych cca 6 mesicu
- automaticky oboustranny tisk byl znacne pomaly

Pro mne toto byla nejdrahsi a nejpomalejsi tiskarna (neustale a dlouhe cisteni hlav), k tomu tot velke hovado je bez skeneru.

Doma mam HP PSC2355 - cena, naklady na provoz, rychlost - proste vo vsech parametrech predci Officee jet pro 8000.Refill Black ci Color stoji par stovek a s originalni cartidgi to vydrzi par let. Rocni provoz Officee jet pro 8000 mne stal vic penez nez 5 lety provoz PSC2355 a vytisknuljsem s ni vyrazne mensi pocet stranek.

Apropo jestli tent kram skutecne pouzivate tak doma se mi vali inkousty z 8000 a nevim co s nima. Tiskarnu jsem jiz radeji vyhodil a koupil si radeji starsiho a spolehlivou HP z bazaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proste si staci predstavit situaci ze si potrebuji v praci neco okamzite vytisknout, zapnu si tiskarnu 8000pro a tisk zacina 10-20 minutove cistenim hlav" (opakovane mereno na hodinkach). Samozrejme tomu slo predchazet trvalym zpanutim a pak jsem kazde 4 hodinu poslouchal prubezne 5 minutove cisteni hlav - to je asi ten v clanku zminovany kolobeh inkoustu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to byl možná defektní kus. Ta moje udělá pravidelnou čistku tak jednou za dva tejdny, možná i víc, já to nestopoval :)

Jinak ano, pokud se úplně vypne, tak tiskárna provede čistění a kalibraci, která trvá dobrých 5 minut. Ale to já nedělám, mám jí trvale v suspendu (však je to podinková tiskárna, takže se tam moc nepočítá s tím, že by jí někdo vypínal, neboť by v ten okamžik byly všechny její vlastnosti k ničemu) a kdyby mě to fakt ještě trápilo, tak ji hodim k UPSce co drží při životě server. Mám jí touhle dobou něco přes rok a zatím dobré.

Nevylučuje se ani vadná série nebo vyjímečně dobrý kus, ale to se mi moc nezdá :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za skvělé postřehy a přidám ještě jeden. Všimli jste si jak jsou obrazce z laserové tiskárny zkosené? Používám laser pro tisk vodě odolných předloh na fólii a při ohybu stránky tak aby vytištěný obrazec vytvořil kapsu do které se vloží osvicovaný motiv si všímám, že mi obě přehnuté strany nelícují.
Vím, že tenhle problém vzniká řádkovým posuvem laserového paprsku, ale nevíte o nějaké tiskárně co by měla tento efekt eliminován třeba natočením tiskového válce?
Dík

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si, že by tisk byl zkosený, ale příležitostně ověřím.

Nicméně technologicky by podobným problémem neměly trpět tiskárny, které nerozmítají paprsek po celé šířce stránky. Zkusím tipnout - co třeba LED tiskárny, které svítí na válec pruhem rozkmitaných LEDek, nebo voskové tiskárny od Xeroxu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si na laseru vsimam toho, ze ctverec neni ctverec :) Resp. pokazde ma jinou velikost, asi podle toho jaky odpor vytvari papir.. Ten vas posuv/natoceni skenovani by pri standardnich 600 dpi nemel byt znatelny (1/600 palce je 0.04 mm).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co nikdo nespomenul - na CD lze spolehlive tisknout jen na inkoustu a to je primarni vyuziti me inkoustovky (RX285). Nebo znate nekdo neco lepsiho?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie nepoznam - ale z okolia uz ani nepoznam nikoho kto by cd / dvd pouzival. Len obcas ked sa neda inak ... A to uz staci aj fixka na popis

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co místo printable kupovat lightscribe CDčka? Pokud tedy jo chceš, aby to nějak vypadalo. Jinak stejně stačí fixka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz delate audio a videozaznamy, tak nemuzete klientum davat fixou popsane nosice...

Nechapu proc musi kazdy resit zda to co nekdo napise je nutnost nebo ne, namisto toho aby se drzeli tematu - chci potisknute CD/DVD/BR v plne barve, ze strany vrchni, ne spodni :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lightscribe je z vrchní strany (ze spodní je Tatoo), ale je to jen černobílé, to je pravda, na druhou stranu to nevypadá vůbec špatně, je to celkem reprezentativní. Ale ten potisk trvá docela dlouho, takže na nějakou "průmyslovou výrobu" to fakt není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

CD? Co to je a na co se to používá? :-))))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Doma mam 10 rocnu HP laserjet, doniesol som si ju z prace kedze na dnesne pomery sa dlhsie nahrieva, ale nakolko malo tlacim tak mi uplne postacuje ... z bazaru som kupil od cloveka ktoremu odisla jeden plny cartridge, jeden z polovice plny a jeden prazdny na repas ... no ja mam vystarane snad do konca zivota :D V praci mame laserovky cca 3-5 rocne, na niektorych staci len dosypat toner ... na niektorych uz treba vymenit aj chip ... niektore Xerox/samsung si hacknete firmware a je po restrikciach :D ... ebay 1kg toneru sluzi na 10 naplni a za 25 libier (ak treba aj chip tak +3 libry), no nekup to :D Za usetrene naklady za spotrebak mi kupil majitel celkom slusny ultrabook :D Ale aj tak moja najoblubenejsia tlaciaren je momentalne atramentka HP 8100, ak chcete original farby, tak co do nakladov je to urcite lepsie ako laser ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Fotky tisknu na termosublimační, bo to dává nejlepší výsledky, cena mne nezajímá, zas tak moc jich nedělám a na všechno ostatní mi bohatě stačí černobílý laser. Inkoust jsem kdysi taky měl, ale jak se tu píše výše, zasychaly hlavy, takže tento způsob už mi neprodají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.