Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP připravuje největší superpočítač s procesorem ARM na světě

Hewlett-Packard Enterprise (HPE) chystá kompletaci nejvýkonnějšího superpočítače postaveného čistě na procesorech architektury ARM založené na serverech Apollo 70 s celkovým počtem 145 152 procesorových jader.

Projekt je budován pod kódovým označením Astra pro Sandia National Laboratories, který bude zaměřen na složité výpočty orientované na experimenty a jaderný výzkum. Narozdíl od dosavadních řešení, se bude Astra sestavovat ze serverů Apollo 70, který obsahuje dvou-procesorovou základní desku určenou pro ARM procesor Cavium ThunderX2, v sestavě bude celkově 2 592 počítačů s celkovým počtem procesorových jader 145 152.

HP Enterprise projekt Astra

Procesor Thunder X2 je vyráběn firmou Cavium a jde o 64-bitový procesor druhé generace. Čip integruje až 32 jader postavených na upraveném ARMv8. Thunder X2 je speciálně určen pro serverové účely a mimo jiné obsahuje sběrnici DDR4 s vysokou propustností a s maximální kapacitou až 1 TB operační paměti. Pokročilá technologie zabezpečení a široká škála rozšíření je pak nutností.

Projekt Astra používá pro svůj chod 5184 procesorů obsahující 28 jader (nikoliv 32 jader, je tedy použit úspornější typ procesoru), taktovaných na 2 GHz pro celkový, prozatím teoretický výkon 2.3 petaflops. Tímto výkonem se zařadil poměrně vysoko - a to na 87. příčku v listu TOP500 superpočítačů. Hodnota výkonu je spíše orientační, jelikož zatím nedošlo ke konkrétnímu měření. Už ale z tohoto čísla je evidentní, že ARM má co říct i v oblasti superpočítačů.

Co ale činí tento superpočítač mimo jiné zajímavým je jeho celková spotřeba. HP nezveřejnilo přesná čísla, ale v celkovém výsledku Astra má výrazně nižší spotřebu při srovnatelném výkonu celkového sestavení. Další podstatná výhoda je obrovská propustnost pamětí, která dosahuje úctyhodných 170GB/s dat na jednu patici procesoru. Pokud se zkombinuje takto velké množství procesorů, výsledek je více než úchvatný. Posledním kritériem je cena celkového sestavení. Opět, HP neuvádí konkrétní číslo, ale s ARM procesory v sestavě dostahuje výraznější úspory při budování takto velkých superpočítačů.

Je zatím jasné, že superpočítač založený na ARMu se prozatím neumístí na vrchních příčkách, kde se aktuálně nacházejí ty nejvýkonnější superpočítače, ale postupem času bude ARM růst a stále více zemí a institucí se více zaměří právě na tuto architekturu. Uvidíme, jak se nové využití v podstatě mobilního procesoru osvědčí a ARM nenašel lepší místo, než jako mozek superpočítače.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HP připravuje největší superpočítač s procesorem ARM na světě

Středa, 27 Červen 2018 - 09:51 | HWader | kdyby to nekoho zajimalo, mensi ARM ´super´...
Pátek, 22 Červen 2018 - 12:16 | Jaroslav Crha | sexekretářky v takové firmě musí být luxusní.
Pátek, 22 Červen 2018 - 07:22 | franzzz | Thunder X2 uz ma venku nejake testy, a vypada...
Čtvrtek, 21 Červen 2018 - 23:13 | Sheldoniq | Vojel sekretářku a to se u Intelu nesmí .
Čtvrtek, 21 Červen 2018 - 21:39 | Jaroslav Crha | Brian Krzanich, který firmu intel vedl něco málo...

Zobrazit diskusi