Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HPP nebo IČO: Která forma spolupráce je pro IT specialistu výhodnější? (+anketa)

Ani jedna možnost. HPP v korporátu mimo IT, mno a když se mi "chce" tak si složím nějaké to počítadlo a nebo něco naprogramuju na, jak říkáte, IČO.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cenim si snahy napsat tento clanek ale je takovy... neuplny :)

1) i pri praci na ICO muzete samozrejme pouzivat vybaveni toho pro koho pravadite cinnost (a v IT je to skoro nutnost...ruzne zarizeni s VPN atp.)
2) Švarcsystém - hodila by se presna definice od Ministerstva Prace viz odkaz https://www.mpsv.cz/svarcsystem
3) Pausal 60% vypada vyhodne (a vetsinou i je), ale prace na ICO nabizi mnohem vice moznosti danove optimalizace... treba dat si do nakladu auto (pozor jako podnikatel platite silnicni dan) nebo cast nakladu na domacnost atd.
4) Konkurencni dolozka - tu muzete mit i jako zamestnanec... ale ma VELICE specificke podminky (treba to ze nesmite pracovat pro jinou firmu z oboru prakticky neexistuje...ale je tam vycet cinnosti ktere nemuzete provadet atp...ale zaroven vam po celou dobu dal bezi vas puvodni plat). Vetsina firem sazi jen na bububu kolem konkurencni dolozky ale ve finale ji vetsina neumi spravne uplatnit a jsou tyhle "dolozky" jen kusem bezceneho papiru. Pri praci na ICO je to vztah dvou firem a co si podepisete to plati.
5) Odvody na duchod atp. mate hodne ve svych rukou

Z meho IT okoli spousta lidi ma "ICO" a treba dve tri prace... kdy jedna je na HPP a dalsi dve na IC. (Tahle moznost chybi v ankete...ICO i HPP)
Celkove by si to tema asi zaslouzilo vetsi pozornost.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

...ještě něco důležitého přidám:
!! odpovědnost za vzniklou škodu (pravdou ale je, že ta se řeší spíše v zahraničí... případně je třeba se z ní smluvně vyvázat)

Pokud se ale vezme do úvahy tento faktor, je často lepší založit malé s.r.o., a do něho dávat všechny přímé i nepřímé náklady... ano, administrativa je vyšší, ale snížíte možnost dopadu za případně způsobenou škodu, která může být ve stovkách milionů (pojištění nedokáže problém eliminovat v plné výši, neboť by bylo značně vysoké).

PS: Malé s.r.o. může být výhodné i z hlediska odpočtu DPH (ještě výhodnější může být jeho kombinace s živností, kdy zakázky podle charakteru dělíte mezi obě tyto formy).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel při kombinaci FOP a SRO nelze uplatnit paušální daň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3: výhodnější je paušální daň, od příštího roku to nebude limitované jen na 1M ale až na 2M, akorát při 1-1,5M bude platba vyšší, stejně jako u 1,5-2M... Teď při 1M fakturaci ročně člověk zaplatí nějakých 72 tisíc daň+soc+zdravotní a nic neřeší. U 60% paušálu člověk zaplatí při 1M fakturaci dvojnásobek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že paušální daň bude automaticky lepší, záleží případ od případu.
A při 1M fakturaci a 60% výdajovém paušálu nebudou odvody dvojnásobné oproti těm 72 tisícům- maximum je nějak pod 120 000 a od toho se ještě odečtou případné slevy a odpočty, takže to ve výsledku může být i méně než těch 72 000.

Takže výhodnost paušální daně závisí na tom, jestli máte nárok na nějaké daňové slevy či odpočty a v jaké výši.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„prace na ICO nabizi mnohem vice moznosti danove optimalizace“

Akorát si musíte zvolit mezi výdajovým paušálem a skutečnými náklady.
Přičemž druhá možnost znamená vést účetnictví (resp. daňovou evidenci), archivovat si doklady a v případě IT oboru se většinou asi na těch 60 % příjmů těžko dostanete.
První varianta znamená automaticky odpočet 60 % příjmu (tedy, maximálně z 1,2 M) a nemusíte se o nic starat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V článku plno informací chybí a v některých ohledech značně mystifikuje. Velké části lidí se nebude týkat DPH, takže ta velká administrativní zátěž je naprostý blábol. Podobně bude značná část lidí mít možnost využít paušální daň - pak je jediná administrativní zátěž poslání jedné částky na jeden účet měsíčně a nic víc. Tohle nezmínit mi přijde jako dost zásadní nedostatek a pokud to autor považuje za velkou zátěž, tak fakt nevím, co by si představoval. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

HPP + ICO, v ankete chybi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I při práci na kontrakt (IČ) jsem ve smlouvě vždycky měl výpovědní lhůtu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ona je otazka co je výpovědní lhůta, pokud projekt skončí tak podmínky jsou tak napsané, že nemusejí platit nic když nefakturujete, takže reálně nedostáváte žádné peníze i když jste ve výpovědní lhůtě, ale je to nejspíš hodně různorodé u každé firmy trochu jinak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já zase placenou dovolenou, tedy, ve smlouvě to nebylo, ale normálně jsem si ji vybíral v množství jako zaměstnanci. Co tam ale běžně bylo byly právě výpovědní lhůty a dokonce i "zkušební" doba ve které se neuplatňovala ta výpovědní lhůta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam docela dost nesmyslů.
U spousty věcí není pravda, že na IČO o ně automaticky přijdete, ale prostě záleží na tom, jak si to dohodnete.
- Třeba podle mě v IT oboru často bývá výpovědní lhůta, protože i zaměstnavatel/odběratel se chce jistit proti tomu, že mu pracovník ze dne na den skončí.
- Nárok na placenou dovolenou (ani státní svátky!) nemáte, ale to si prostě napočítáte do ceny práce. Např. na pokrytí státních svátků a 25 dnů dovolené musíte základní cenu navýšit zhruba o 15 %¹. Ale zase, můžete mít i tu dovolenou, když si to dohodnete.
- Nemocenskou mít můžete, pokud si platíte nemocenské pojištění, které je oproti zaměstnancům pro OSVČ dobrovolné. Akorát se to většinou nevyplatí, vyjde lépe si prostě našetřit pro případ nemoci (to platí i pro většinu zaměstnanců, ale ti nemají na výběr).
- Administrativní zátěž není tak hrozná. Účetnictví vést nemusíte (když máte roční příjem do 25 milionů), s výdajovým paušálem (což je pro IT asi ideál) ani daňovou evidenci, elektronické daňové přiznání už taky dospělo do stavu, že se všechny výpočty dělají automaticky, takže víceméně potřebujete jen svoje nacionále a celkové příjmy. Dál podáváte roční přehled pro sociálku a zdravotní pojišťovnu, což v ideálním případě není o moc složitější než do jednoho políčka nakopírovat číslo z ř. 37 daňového přiznání.
- Naopak tam chybí zmínka, že jakmile vyfakturujete víc než milion za předchozích 12 měsíců (což v IT není zase takový problém), stáváte se povinně plátcem DPH (což si musíte hlídat a případně se zaregistrovat) a ta administrativa se pak navýší (navíc s drakonickými tresty za kdejakou pitomost). Ale má to i pozitivum, že si u podnikatelských nákupů můžete odečíst DPH.

____
¹ Rok má průměrně 261 pracovních dní, s 10 svátky a 25 dny dovolené = 261 / 226 ~ 1,15

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobře napsáno, jen opravím, že od 1.1.2023 je limit pro povinnost stát se plátcem DPH 2M.
Odpovídá to limitu 2M pro paušální daň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.