Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HTC One s 28mm f/2 OIS objektivem: nejlepší fotomobil na trhu?

HTC One - displeje
Pár dní stará novinka od HTC skrývá něco, co stojí za více než špetku pozornosti. Její objektiv totiž překonává vše, co kdy dal na trh Apple, který bývá považován za špičku...

Samotnému telefonu HTC One se v tomto článku nebudeme věnovat, to už udělali kolegové na CDRku:

HTC One - objektiv + snímač

Podívejme se ale blíže na parametry objektivu a fotosnímače. HTC One totiž dostal do vínku pravý protipól toho, co používá Nokia. Ta svého času přišla s konceptem 41Mpix snímače, zatímco HTC se drží konzervativního přístupu a nabízí 4Mpix snímač (typu BSI CMOS) s úhlopříčkou 1/3" - tedy jen mírně menší než 1/2,3" snímače v běžných kompaktech, které ale dnes mívají rozlišení typicky 12 až 20 Mpix. HTC se tak může pochlubit velikostí pixelu snímače 2,0 µm a přidává navíc i optickou stabilizaci. Pixelová hustota tak snese srovnání s profi kompakty, jako námi otestovaným Lumixem LX7 od Panasonicu. Fotografie tak bez ohledu na světelnost objektivu budou méně zašuměné či neostré v důsledku agresivního post-processingu, než jak jsme z běžných telefonů zvyklí.

HTC One - objektiv

Nad snímačem sídlí objektiv s ohniskem v přepočtu 28 mm a světelností f/2.0. Sama takto vysoká světelnost je výtečná, ale samozřejmě s ohledem na malou úhlopříčku snímače nezajistí malou hloubku ostrosti. Ve srovnání s full-frame zrcadlovkami je f/2.0 nad 1/3" snímačem z hlediska hloubky ostrosti srovnatelné s full-frame objektivem o světelnosti kolem f/13 až f/16. Ale z hlediska světelnosti je samozřejmě ekvivalentní s f/2.0 objektivem, pročež i za horších světelných podmínek dorazí na velké fotodiody snímače hodně světla, o dost více než například u zmíněných iPhonů s f/2.4 objektivy nebo dokonce f/2.6 v Galaxy SIII.

HTC One - snímač

Fotografie zpracovává dedikovaný HTC ImageChip 2, je zde také blesk s pěti úrovněmi výkonu, automaticky nastavovanými dle vzdálenosti fotografovaných objektů. K tomu si připočtěme 1080p, HDR a slow-motion video a máme tu smartphone s papírově zcela vynikající fotovýbavou. Bude jistě zajímavé si porovnat výstup z HTC One s prvními zařízeními s Nvidia Tegra 4 (a jejím „HDR everywhere“) v útrobách.

HTC One - stabilizace

Tak až budete přemýšlet, za jaký telefon utratit těch určitě daleko více než 10 000 Kč, dejte si na seznam i tento nový HTC One.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HTC One s 28mm f/2 OIS objektivem: nejlepší fotomobil na trhu?

Úterý, 26 Únor 2013 - 20:02 | Jaroslav Houdek | Podle mě bude zaostávat nejen za Lumií 920, ale i...
Úterý, 26 Únor 2013 - 16:18 | tslany | A co je na tom? Pamatuji si, jak jsem HTC TyTN,...
Úterý, 26 Únor 2013 - 15:33 | A B | "Tak až budete přemýšlet, za jaký telefon...
Úterý, 26 Únor 2013 - 14:47 | Fred1 | Tohle je reklama? Cekal jsem aspon něco o...

Zobrazit diskusi