Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hudba, zvuk, fotografie a další

Multimediální přehrávač iRiver PMP-140
Již nějakou dobu jsme tu neměli žádný z přehrávačů iRiver a tentokrát jsme sáhli rovnou po multimediálním modelu PMP-140, který je kromě hudby určen především k přehrávání videa. Běží na Linuxu, zvládá video kódované do DivX a XviD, prohlížení fotografií a samozřejmě MP3. Jistě Vás bude zajímat i možnost připojení digitálního fotoaparátu a stahování obsahu paměťových karet na cestách (USB On-The-Go).

Přehrávání hudby

V módu hudby se stane z PMP-140 regulérní MP3 přehrávač, přičemž ale nedosahuje vymakanosti svých stájových kolegů, iRiverů řady H300 a H10. Přeci jen je zde vidět orientace i na ostatní multimédia, z nichž stěžejní je video a ostatní jsou brány spíše jako doplněk. Tedy ne že by na tom při přehrávání hudby byl iRiver zrovna špatně, ale nějak jsem čekal, že se budu ztrácet ve funkcích a nastaveních, což se v tomto případě nekoná.

Hned prvním a jediným závažnějším nedostatkem je chybějící podpora formátu OGG (a přitom přístroj běží na Linuxu). Od dovozce jsem sice získal informaci, že novější přehrávače by už podporu OGGu měly mít implementovanou, ovšem osobně to ověřit nemohu. Testovaný kousek to však neuměl a s upgradem firmware (jak uvidíte dále), je to poněkud komplikovanější.

Přehrávání MP3

Velký displej ukazuje jméno adresáře jako název alba a skladbu názvem souboru, interpreta umí načíst pouze pokud je uložen v ID3 tagu verze 2. Proč využívá z ID3 tagu tak málo informací a nepodporuje pro tento účel ID3 tag verze 1 mi není zcela jasné, stejně jako to, proč první dva řádky nerolují nebo nejsou ještě o něco delší, místa je na to dost. Dále se zobrazuje čas odehraný a celkový, k tomu ukazatel úrovní nebo text písně (pokud je v souboru uložen) spolu s tradičně nezbytnými informacemi jako jsou typ souboru, vzorkovací frekvence, datový tok a zvolený ekvalizér. Stejně jako při přehrávání videa i v případě hudby se pokaždé vytvoří playlist (typu M3U), který můžete doplňovat, upravovat i ukládat. Je možné také používat M3U playlisty vytvořené v počítači. K dispozici jsou módy opakování (jedna nebo všechny skladby), náhodný výběr a funkce Intro, která přehraje prvních 10 sekund z každé skladby.

Kvalita a nastavení zvuku

  • Referenční sluchátka: Koss Porta Pro

Malinký vestavěný reproduktor hraje asi jako když si sundáte sluchátka z hlavy a vysolíte je na maximální hlasitost, takže nic moc. Má ale výraznější výšky a řeč se poslouchat dá, zážitek od něj však nečekejte. Sluchátkový výstup je poměrně silný (20+20 mW), při hlasitostech, které ještě můj sluch snese, jsem nezaznamenal šum ani zkreslení. Tak velký výkon oceníte především při sledování filmů, kdy tiché dialogy jsou srozumitelné i při poměrně silné okolním hluku (typickým případem je hromadná doprava). Úpravy zvuku jsou možné pouze v režimu hudby a překvapivě jich není tak mnoho, jak bývá u iRiveru zvykem. V podstatě se omezily na 5 přednastavených ekvalizérů (Rock, Jazz, Classic, Ultra Bass a Normal) + jeden 5pásmový uživatelský a vyvážení levého a pravého kanálu. Žádné další efekty (jako třeba SRS WOW) zde nenajdete, alespoň je o důvod víc pořídit si kvalitnější sluchátka, přeci jen pořádný zvuk dělá velkou část dojmu z filmu a hlubší tóny malé špunty prostě nezvládají (tím spíš že zvukové úpravy nelze použít při přehrávání videa). S kvalitou zvuku na svých Portách jsem však byl velice spokojen, je to prostě iRiver a dělá dobré jméno značce.

Úpravy zvuku

Prohlížení fotografií

Možnost prohlížení fotografií je příjemným doplňkem funkce USB Host (USB On-The-Go), která umožňuje transfer souborů z digitálního fotoaparátu. Práce se soubory a playlisty je obdobná jako v případě hudby a videa. Jen trochu nechápu, proč není k dispozici slideshow a každý další obrázek je nutné odmáčknout poctivě ručně. Jistě nejsem sám, kdo by uvítal možnost prezentace fotek dalším divákům na velké obrazovce bez nutnosti být poblíž televize v dosahu TV-out kabelu s přehrávačem v ruce.

Zobrazení informací z EXIFu

Nejvyšší podporované rozlišení fotografií činí 3100 x 2100 u formátu JPG, což je asi 6 Mpix. Toto omezení zřejmě nepotěší majitele novějších 7 a 8Mpix aparátů, kteří fotky v maximální velikosti do iRiveru sice stáhnou, ale už si je neprohlédnou. Podpora dalšího formátu BMP je max. do 800 x 600, což pro digitální fotografii není moc využitelné (když už, tak bych tu raději viděl formát TIFF a ve větším rozlišení). Obrázky je možné při prohlížení otáčet kolem dokola po 90° a také zvětšovat až na 800% zobrazené velikosti. Zejména ten zoom by mohl být docela užitečný, má ovšem jeden nedostatek - při zvětšování již jen interpoluje vygenerovaný náhled (320x240), takže zoomováním už nedostanete ze zobrazené fotografie víc detailů, i když v souboru jsou. To je opravdu škoda, přeci jen na velkém displeji by byly lépe viditelné detaily a ostrost, které se tak těžko posuzují z mrňavého displeje samotného fotoaparátu. K fotografiím je též možné zobrazit inforamce z EXIFu o souboru (typ, rozlišení, velikost) i fotoaparátu (model, informace o expozici, nastavené citlivosti atd.).

Připojení k TV

Kompozitní TV výstup pro video i zvuk je realizovaný kabelem s konektory cinch (1 pro video, 2 pro audio) a na televizi ukáže vše, co jinak vidíte na displeji. Nejčastěji jej využijete pro promítání filmů nebo prohlížení fotografií. Výstup je přepínatelný mezi normami PAL a NTSC a k tomu se dá upravovat ještě pozice obrazu vertikálně i horizontálně. Obraz na televizi s úhlopříčkou 55 cm je velmi dobrý a v takovém případě již oceníte kvalitu videa s větším rozlišením než je 320x240, plně dostačujícím pro LCD displej přehrávače.

Nastavení TV výstupu

Mezery mezi skladbami a odolnost proti otřesům

Mezi jednotlivými skladbami dělá iRiver mezery asi 2 sekundy (u všech podporovaných formátů), což je docela dost a do gapless playback (přehrávání kontinuálně bez mezer) to má hodně daleko. Přitom vyrovnávací paměť musí být dost velká (už kvůli videu), ale přehrávač zjevně není schopen natáhnout si do ní v předstihu následující soubor.

Přístroj jsem vzhledem k jeho hmotnosti a rozměrům nepodroboval žádné zátěžové zkoušce proti otřesům, běhat se s ním totiž moc nedá. Při chůzi a kodrcání se všemi možnými dopravními prostředky jsem však nezaznamenal žádné tendence k tomu, že by nestíhal. Velikost vyrovnávací paměti výrobce neuvádí, ale podle činnosti disku ji odhaduji asi na 16 MB.

Rychloposuv v nahrávkách

Rychloposuv v hudebních i video nahrávkách je progresivní (postupně zrychluje). Na můj vkus by mohlo být zpočátku i pomalejší, na konkrétní minutu se trefuje špatně. V celovečerním filmu však rychlý přesun přijde vhod (přes hodinovou skladbu se přesunete asi 10 sekund). Odposlech při rychloposuvu není u videa ani audia, ale to celkem nevadí.

Další funkce a nastavení

Možností nastavení není tolik, kolik bych od takového přístroje čekal, z těch obecných je to především funkce Resume pro video, která si pamatuje místo posledního přerušení při sledování filmu. U displeje se dá nastavit intenzita podsvícení, prodleva před zhasnutím a dále už jen norma a pozice obrazu pro TV výstup. Možnosti napájení zahrnují známé vypnutí před usnutím nastavitelné v intervalu od 3 do 120 minut a vypnutí celého přístroje při nečinnosti. Za zmínku stojí ještě nastavení data a času a zobrazení systémových informací (typ zařízení připojeného do USB Host, verze firmware, zaplněnost disku).

Možnosti nastavení Systémové informace

Zobrazení textu písně na displeji

Tato šikovná funkce umožňuje při přehrávání MP3 zobrazit texty písní (Lyrics) uložené v souboru tak, že co slyšíte, objevuje se zároveň na displeji (kromě zábavy je to vhodné i pro učení jazyků). Zobrazují se uprostřed displeje v místě, kde je jinak ukazatel úrovní. Prvotní problém je ovšem texty do MP3 souborů vůbec dostat. Toho lze dosáhnout dvěma způsoby, přesněji řečeno dvěma programy - první z nich je snadno k nalezení na stránkách výrobce, jmenuje se iRiver Caption Editor, texty si v něm otevřete nebo dopíšete a sesynchronizujete ručně (označujete jednotlivé řádky ve správný čas). Po druhém programu jsem musel chvíli pátrat, jmenuje se iRiver LDB Manager a je mnohem pohodlnější, protože umí navíc i stáhnout už hotové a synchronizované texty z internetu (jsou-li k dispozici). Nechlubí se však přímo použitou databází skladeb, takže musíte prostě zkusit, jestli náhodou nemá i Vaši oblíbenou hudbu.

Zobrazení textu písně

Prohlížení textových souborů

Zajímavá a pro někoho možná užitečná funkce je možnost čtení textových souborů ve formátu TXT. Podpora českých znaků je bezvadná, pohybovat se lze po stránkách nebo desítkách stránek, pro rychlejší vyhledávání v dlouhých dokumentech lze zadat přímo číslo stránky. Největší testovaný soubor měl přes 100 kB (to už je slušná porce textu) a byl bez problémů zobrazen celý.

Čtení textových souborů

Podpora češtiny

Se zobrazením české diakritiky jsem byl u iRiveru velmi spokojen, za což mu patří pochvala. Z přístrojů, které jsem měl dosud v rukou, jsou na tom stejně dobře zase jen další iRivery. Pouze v názvech souborů mu dělají potíže 3 písmenka (š, ž, ť), ale naprosto správné je zobrazení těchto i všech ostatních písmen s háčky a čárkami v ID3 tagu, v titulcích k filmům i při prohlížení textových soborů.

Diskuse ke článku iRiver PMP-140 (multimediální přehrávač)

Neděle, 21 Srpen 2005 - 11:12 | gigollo | JeCh: nastastie len malo videi z netu pouziva...
Neděle, 21 Srpen 2005 - 01:43 | JeCh | jT> Myslím si, že přehrávání videa si...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 18:02 | Jan Trkal | Eso Rimmer: použitý chipset ve výrobce neuvádí a...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 16:28 | JeCh | Já bych se přimlouval, za lépe zvládnoutou část o...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 14:59 | Anonym | Taky mi chybí ve specifikacích něco o čipech...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 14:48 | Jan Trkal | Pokud se nekoho dotkla ta neaktualni poznamka o...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 13:51 | Anonym | To Ziko a Wolf: No jasně. On snad používá nějakou...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 10:45 | Anonym | To Ziko: Souhlas! BSPlayer už tuto funkci s...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 10:15 | Anonym | Tak by ma zaujimalo aku verziu BSPlayeru autor...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 09:42 | Anonym | Nebo ne, kecam, nestacilo by to :-)

Zobrazit diskusi