Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kazety chytnou druhou mízu, IBM má 35TB prototyp

Neco mi tak rika, ze v roce 2024 po 100TB kazete nestekne ani pes:o)
Divam se do katalogu 1996 a nejvetsi supermoderni disk je 2.5GB:)
Dneska, cili po 16ti letech, jsou uz 4TB disky. Troufnu si tvrdit, ze za dalsich 12let urcite nebudem drit bidu s diskama mensima nez 100TB:o)
Ono se muze zdat, podle ruznych clanku, ze se technika ustrnula na technologickych hranicich, ale podle me je to blbost. Kdyby mi nekdo pred 16ti lety, kdyz jsem upgradoval ZX spectrum na superrychle 486DX4, rekl, ze za 13 let budu mit v pocitaci 4jadrovou i7ku, ktera je 10000x rychlejsi, tak bych mu asi neveril:) Kdyby mi nekdo rekl, ze budu pripojeny 100mbitem do internetu, tak uz vubec ne. Ze na muj super velky 630MB disk se vejde sotva 10 minut filmu .... ze budu vidat komentare "pratel" na facefucku k jejich ranni stolici, tak to uz vubec ne:o) ..... a hle? je to tu!
Mimochodem, vzpomnel jsem si na tenhle obrazek:o)
http://www.optimiced.com/wp-uploads/2009/02/the-twitter-future.jpg
Zajimalo by me, co prijde za 12 let:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo neříká, že vývoj ustrnul, ale zpomaluje čím dál více. Zůstaňme u pevných disků a podívejme se na poslední 3 roky - kapacita vzrostla pouze 2x (první 2TB disky jsou z roku 2009).
Pokud bychom optimisticky doufali v udržení tohoto tempa, v roce 2024 tu máme cca 64TB disky, takže i jen stejně velká kazeta by měla své výhody.
PS: jak jsi zmínil svůj 630MB disk, tak mi to připomnělo kazety D1(D2...), které deset let dříve (druhá polovina 80 let) dokázaly ukládat NEKOMPRIMOVANÉ digitální video v PAL/NTSC (kapacitně se na to nehrabou dnešní Bluraye). To byla asi zlatá doba kazet...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj jde dopředu, jenže záleží na tom, po jakém směru vývoje bude poptávka. Mně totiž připadá, že běžní uživatelé mají čím dál menší zájem na navyšování kapacity pevných disků.
Někdy před 8 lety, alespoň v mém okolí, bylo pravidlo koupit největší disk jaký si můžete dovolit a nejčastější důvod nákupu disku byl, že ten starý kapacitně nestačí.
Dnes je to tak, že spousta domácích uživatelů si kupuje menší disky než by mohli, protože jednoduše nemá důvod si připlatit za ty větší.
U mnoha domácích uživatelů nároky na úložný prostor dokonce KLESAJÍ s tím, jak média sledují on-line místo aby si je stahovali a už i data přesouvají do cloudu (nakolik "dělají dobře" se dá diskutovat, ale dělají to).

Jestli si všímáte, poptávka domácích uživatelů dnes tlačí na jiné parametry než kapacitu: Spíš 3,5" disk s ještě více terabajty jim prodáte malé rychlé SSD s relativně směšnou kapacitou v nějakém tabletu nebo mobilu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenze z hlediska vyvoje je jedno, jestli si uzivatel koupi disk primo domu nebo jestli nekomu zaplati aby ho pridal do cloudu, ten disk bude stejne zapotrebi. Dulezite je jen kolik potrebuje uzivatel pro sebe kapacity a tohle sice mozna neroste takovym tempem, ale strop nevidim, protoze i osobni data (fotografie, videa natocena fotakem) se zvetsuji. Nebo myslis, ze facebook uklada data jinak nez na disky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si koupil třeba terabajtový disk do notebooku, protože mi aktuální 320GB prostě nestačí (a říkám si, že kupovat "jen" dvakrát větši nemá moc cenu; taky chci rychlejší čtení a zápis při menších otáčkách) a ta cena je pak naprosto příšerná. Takže radši mnohem častěji přesunuji nepotřebná data (hlavně všechny filmy a hudbu) na tři staré disky co jsou v RAIDu0. Je to sice o něco nepohodlnější (když jedu na dovolenou, kopíruju filmy, ...), ale data jsou o trochu více v bezpečí a hlavně to nemá pořizovací cenu tři tisíce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-D RAID0 a data v bezpečí?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že jde o nekritická data (opravdové zálohy mám v RAIDu 1 a některé vybrané ještě pak zašifrované v cloudu) a o počítač, který se téměř nevyužívá, jsou data rozhodně více v bezpečí než na notebooku který denně tahám s sebou a někdo mi ho může ukrást nebo mi vypadne z ruky a (i když má disk ochranu proti pádu), může se poškodit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Navíc "tři staré disky" :D To už může ta data rovnou smazat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeste je dat do windows na dynamicke disky ... a jako by uz nebyly ;-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to ze vyvoj k zmensovaniu ustrnul nieje ziadna blbost, popravde momentalne technologie su zvadsa na hraniciach (i ked pan Feymann povedal:"tam dole je miesta dost" tak si bol urcite vedomy, ze az tolko ho tam nieje). Co sa technologie tyka tak dost vedeckych pracovist uz nema problem pracovat na atomarnej urovni (co stoji nehorazne usilie).
Najhorsia je ta predstava ludi ze pokrok a rozvoj je samozrejmy a staci im ked najnovsi mobil ma o 100pix viac ako predosli. Staty vyhadzuju peniaze na zbytocnosti namiesto aby to islo do vedy a rozvoja (co je asi jedine co moze spolocnost posunuk) samozrejme za predpokladu eliminacie takych veci ako su patenty a podobne.

Nema zmysel sa rozculovat, proste rozvoj a momentalny system (trhu, rozhodovania) nemozu spolu fungovat. (pretoze vyskum je velmi rizikova oblast pre investicie)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že zhusta valím na noťasu, tak bych uvítal svižnou a objemnou pásku na USB či do ExpressCard slotu. Ale i něco do té 5 a 1/4 pozice by se hodilo na firemní server. Nejlépe s nějakým zálohovacím SW, který přežije víc než jednu verzi Windows.

Kdysi jsme používali Travan pásky od HP. Možná jsme volili špatný SW, ale zálohovávali jsme MS Backupem z Windows. Po upgradu OS nešlo staré zálohy obnovit v nové verzi MS Backupu (regulérní double face palm). Pa jsme nějaký čas vypalovali CD, DVD a teď šéf točí několik externích disků... A když nám nedávno zhebnul server, tak jsme to z těch disků dali bez větších problémů dohromady, ale je to furt takové amatérské s vysokým podílem ruční práce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kup NAS třeba DS2413+, nakrm 3TB HDD co se vejde, připoj přes iSCSI, přidej do Wserveru nástroje pro zálohování, napiš script v PowerShellu. Po záloze přijde mail. Jednou za čtvrt roku zkontroluj.
Nebo zkus něco podobného přes vmware a veeam, konec konců kdo dnes nevirtualizuje.
Pásky jsou a vždy byly drahé :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik by asi tak stála mechanika do PC a pár 100 TB kazet? Počítám asi tolik co byt, ve kterém to PC provozujeme...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jo, to bych já osobně viděl jako hlavní důvod, proč se to nebude používat na desktopu ;-).

Jinak ke článku - pod desktopem si každý představuje něco jiného, mně by třeba stačila (krom přijatelné ceny) dostupnost ovladačů pro Linux a pak bych to klidně na desktopu provozoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že trochu zaměňuješ příčinu a následek. Právě produkty, které se vyrábějí kusově pro specifický segment, musejí být drahé, aby i ta kusová výroba pokryla náklady na vývoj. Pokud by se mechaniky vyráběly masově jako kterýkoli jiný hardware a nabízely běžnému spotřebiteli, není důvod, aby tam nemohla být podobná marže jako u kteréhokoli jiného kusu běžného hardwaru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O tom, co je příčina a co následek, jsem nenapsal ani slovo, jak poznáš, že je zaměňuju? :-) Náhodou s tebou souhlasím.

Problémem jsou i jiné věci: Trh se stolními PC stagnuje či klesá. Zálohy se budou dělat do cloudu a kdo chce šušnit 20 TB dat, ať si pořídí dostatečně veký NAS a basta. Takhle to IMHO vidí výrobci a levnou velkokapacitní páskovou mechaniku na trh nedají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládal jsem to na základě toho, že jsi odvozoval cenu hardwaru pro PC na základě obvyklé ceny hardwaru pro speciální systémy :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to nedají masově k používání, tak to bude drahé a tedy na nic. Jinak data nasypat na pásku může být pro zálohu docela použitelné.

Pokud za to budou chtít ale nehorázné peníze, tak se to nikdy neuchytí.

Tedy otázka, proč se to nechystají vrhnout na trh je zásadní a směřuje k podotázce, zdali vůbec výrobci o něco takového jako levná pásková mechanika na zálohy a data stojí. Možná že ani ne... Nedivil bych se.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě napadlo, že perskeptivnější bude postavit si vlastní kopii ulož to ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem uvazoval o zalohovani na pasky, v dobe cca 30-40GB pasek, ale prestoze bych mel pasky zadarmo z prace, kde se vyrazovaly, cena mechaniky byla jeste porad zcela mimo misu. Necekam, ze se pasky tak mohutne rozsiri, aby byly dostupne a vyhodnejsi nez hromada disku v supliku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz psal nekdo prede mnou - na desktopech uz dneska neni podle mne tak velka poptavka po velkem uloznem prostoru, spise zacina byt poptavka po rychlosti..

Ono kdysi clovek vazne musel mit vsechno vypalene, jinak se k nicemu nedostal (beru i hudbu, filmy). Dneska je jednodussi a rychlejsi najit a stahnout si nejake CDcko z netu, nez ho jit hledat nekam na nejakou zalohu, casto je to i jednodussi, nez ho hledat nekde v tom bordelu na disku (opravdu znam takove lidi, co to takto delaji).

Takze me prijde, ze neni prilis duvod v pripade desktopu nejak extra zvysovat kapacitu.

Samozrejme podnikova sfera, to je vec jina

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nejlepsi je domaci NAS ;-))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Autor vo svojom uzasnom prirovnani asi zabudol na to, ze v roku 2024 budu vacsie ako 3 TB disky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čtenář pak při své kritice autora zapomněl na tom, že bez ohledu na to, jestli budou za deset let disky 5TB nebo 20TB, budou stále potřebovat energii, i když na ně nebude zrovna zapisováno :-) Jen tak mimochodem, stejně jako budou dál disky, tak budou dál i pásky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna takhle nepřesnou odpověd bych nečekal. Pokud není z disku čteno, tak je jeho příkon malý. A pokud se nečte z disku pravidelně (což lze při takovém objemu dat očekávat), tak může být i elektricky odpojen. Databanky z CD/DVD taky byly, proč si nepředstavit robotizovaný sklad s HDD? Energetická náročnost bude podobná jako u pásky a přístupová doba asi rychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha pásky už ne :). Co jsem se s nimi v životě natrápil. Možná pro účely zmíněné ve článku, ale jinak ani omylem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No asi to byly DAT ci snad Mammoth2 ;-)))

nemam rad ani DLT ty obzvlaste a nemusim ani SDLT (neumi zpomalit)

LTO celkem v klidu ... aje jsou i spolehlivejsi od StorageTechu(SUN/Oracle) ;-))

Ja s paskami mam ty nejlepsi zkusenosti, ale k tomu to chce i slusny SW ;-))) treba legato networker, bacula, HP data protector etc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry za muj neodbornej dotaz (v teto problematice se nevyznam) zalohuju klasicky na dvd (a mam jich opravdu hodne:-]]]) kolik dneska dostupne pasky stoji a mechaniky (nemyslim zminena ve clanku je mi jasny ze to je budoucnost:-]]]) kdyby se to vyplatilo tak myslim ze by to stalo za to:-] jo a kolik je prenosova rychlost takove pasky respektive kazety nebo jak se tomu rika:-] a co kdyz se stane VHS efekt ze te pretrhne nebo zamota:-]]]]]]]]]

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak casto kontrolujes, ze jsou ty DVD jeste citelne a co delas kdyz nejsou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezne 200MB/sec LTO2 .. resp. jinak, zalohovaci jednotky na servre zalohuji na pasky rychleji nez maji max. seq. write HDD v desktopech :) .. ovsem cena tech zalohovacich zarizeni je uplne mimo desktopu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.