Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM představila nejrychlejší 1TB pásku

Není lepší si koupit 1TB pevný disk a zálohovat na něj? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lukke: Misto kazdyho pasku? Ta mechanika sice stoji hodne, ale jeden pasek urcite nevyjde na cenu terabajtovyho disku. Prijde mi to, jako bys chtel kazdy hudebni album misto na cedecko ulozit do pameti hudebniho prehravace (kazdy na novej). Navic tu bude asi rozdil mezi "kazetou" a pevnym diskem v trvanlivosti a odolnosti proti povetrnostnim vlivum, narazum apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lukke: Ne! Asi vám uchází význam slova: "zálohování" ve spojení s účelem a platformách, kam je takové řešení směřováno.
Pro redakci: Opravdu rád bych viděl srovnání přeci jen v oblasti SOHO dostupnějších řešení Sony vs HP. Možná by to zajímalo i domácí uživatele s velkým množstvím dat. DVD-RAM je "malé", s ostatními optickými médii je také třeba opatrnosti, externí HDD není tak spolehlivý, NAS (s nějakým RAID polem), nebo file server energeticky i provozně také ne pro všechny,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lukke: Iste, ked mas 16TB databazy na file serveri, duplicitne na dvoch miestach po svete, a k tomu este zalohujes gigabajty dat na uzivatelskych staniciach. Tu je to o trosku inych cislach ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lukke: ac to tak na prvni pohled nevypada, paska je pro sekvencni pristup mnohem rychlejsi nez disk. Pri pouziti podobnych technologii mate spis problem tu mechaniku "ukrmit". A pole, na ktere zapisete stejne rychle stejny objem dat se velmi spatne odnasi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimala by me jeste priblizna cena takove pasky a jeji zakladni vlastnosti souvisejici s uchovanim dat (trvanlivost, odolnost). A potom by me zajimalo, jestli existuje neco dostupneho pro domaciho uzivatele, pritom uz dostatecne rozumne i kapacitne (cca 250 GB na pasku). Eventuelne neco pro male firmy.

Kdysi jsme v praci meli HP pasku na zalohovani. Zahodili jsme to, protoze jednou se zmenil OS (Win95 -> 98) a neyl kompatibilni format zaloh a podruhe (-> Win2000 server) nebyly ovladace. Coz nas vedlo k horkemu zklamani nad paskami a pouzivame prenosne HDD + paleni. Je fakt, ze zaloh na CD a noveji DVD je hodne, ale to je diky casove ose. Jinak tech dat je v jedne varce radove 0,25 TB (ted, drive to bylo par GB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

peca_007: pro pouziti doma,nebo jak uvadis, je paska nanic.Tohle je pro velke servre.Navic,lze zalohovat najednou na vic mechanik,pak to jede hezky rychle (plus k mechanice je takova paskova kniznica,kde je hodne pasek).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmostí už je bezpečnostní kódování a komprese, kterou IBM udává 3:1.

Jinými slovy: Reálná kapacita pásky je 330GB, 1TB je klasické marketingové chvástání v podání IBM (ale těžko vinit jen IBM, dělají to i všichni konkurenti)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este raz a znova: pre SOHO sa oplati zalohovat na SATA disky ktore sa obcas pripoja do systemu, pre enterprise systemy su to pasky s robotickymi kniznicami. Nove pasky uz maju RFID cipy, takze je kazda strojom identifikovatelna aj keby bola zle zalozena.

IBM San Jose research center bolo predane firme Hitachi, takze uz je to Hitachi San Jose a pravdepodobne aj mechanika samotna, ale obe firmy uz dlhu dobu obchodne a vyvojovo spolupracuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni tie WORM pasky su tiez pekny podvod, nie su totiz v pravom slova zmysle "WORM" tak, ako je napriklad DVD-R. Cele je to len o elektronickom zamku na paske, ktory chrani data pred prepisom. Takze taka paska je "WORM" len do okamihu pouzitia magnetu alebo striedaveho EM pola.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkem me pobavil vycet operacnich systemu. Tato paskova mechanika je predevsim urcena do knihovny 3494 pripojenou k TSM spolu s AIXem nebo pripojene k Legatu nebo jinemu enterprise zalohovacimu SW. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je opravdu na pořádný stroje, ne na nějaký pidiservříček s win, nebo jiným OS někde v kanceláři či doma.
No i když mám dojem že cena jedný pásky bude skoro srovnatelná s cenou 350GB disku. Navíc se taková páska daleko líp uschovává do trezoru, případně posílá do trezoru a jiném místě :-)
Před RFID čipy byly čárové kódy a scaner, takže knihovně také stačilo říct zazálohuj to a to, na pásku tu a tu a zbytek už proběhl sám. BTW skoro považuju čárové kódy za bezpečnější, nedají se odposlouchat na dálku :-)))
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx: ten RFID je v paske na rohu a len ako doplnok pre obsluzny stroj, dosah je len 1-2cm... pri velkosti kniznice nie je co odpocuvat.. v podstate je to zapis o tom kolkokrat bola paska pouzita a stroj si overi ci mu robot podal spravnu pasku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"s pořádnými servery Solaris, HP-UX"

rika autorovi neco AIX? na tom jedou poradne servery ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtel bych jen doplnit diskuzi o nektera dulezita fakta o kterych se tu autori zminuji. Tato mechanika neni urcena jen do knihoven 3494, ale take do TS3500 a do TS3400. A podpora operacnich systemu je pro naprostou vetsinu open systemu a zaroven pro systemy iSeries (AS/400) a mainframe servery zSeries. Dale pak IBM neprodalo San Chose Hitachi, ale kdysi prodalo jen diskovou divizi vyrabejici samotne disky. V oblasti pasek IBM s Hitachi nikdy nespolupracovalo a nespolupracuje. Dale bych mel pripominku o tom jak tady nekdo psal ze se na pasku vejde 330GB a 1TB je s kompresi a ze se jedna o marketing. Tak opak je pravdou ! Na pasku se vejde 1TB bez komprese a pri teoreticke kompresi 3:1 se tam vejde az 3TB, ale upozornuji ze se jedna o teoreticke cislo. Dale tu padla zminka jestli existuje neco pro male firmy, ano je to technologie LTO4, kde je mozne poridit mechniku kolem 100.000 Kc, ale domaci uzivatele asi nepotesim, protoze pro ty IBM opravdu nic nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by som pracovať s tykými vecičkami ako "iSeries (AS/400) a mainframe servery zSeries", mať velikánsku zodpovednosť a zarábať vééľa peňazí... čo mám robiť? :-) Na to človek ťažko získa prax, aby si to dal do CV, podobne ako na SAP...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, pasky jsou velice rychle, ale jak koukam na tu cenu, tak je to neprodejne, proc ?

Protoze LTO-4 stoji mnohem min, ma podobne parametry (pokud vim tak 800GB v nativu)

Komprese je sporna, zalezi na datech, je tam implemenovan program compress (predchudce gzip) ... takze film to nezkomprimuje.

Jinak kapacitu i rychlost lze mahradit 2 mech (porad vyjdou levneji) a kapacita neni problem, jsou knihovny o kapacitach 200 a vice slotu.

jinak pod unixy funguje vse, co zna normu pasky (v linuxu ST) ... naprosta vetsina mechanik ma stejny protokol i prikazy, pak zalezi na zalohovacim SW, nektery jej musi podporovat (jako Tivoli, Arcserve(no to je lowend:) ..) a jine nikoliv,napr: DataProtector, Legato Networker (ve windows chce driver, v unixech ne), Bacula

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.