Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM propustí 25 % hardwarové divize - navíc k již odešedším

Ani se nedivím. Dodávat low-end servery firmám může dneska kde kdo a není třeba na to u IBM živit divizi. IBM si podle mě bude navrhovat hardware, nechá si ho někde upéct, pak jím osadí vlastní cloud-centra a bude vydělávat na službách které z těchto cloud center bude poskytovat. Jinou možnost do budoucna nemá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb další idiotská manažerská úvaha typu výroba je zbytečná, vyděláme na službách. Jen v ní chybí vysvětlení, proč by ty služby neposkytnul Číňan nebo Ind přímo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože ind nebo číňan momentálně neumí softwarově dodat to co IBM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsak oni se to taky nauci. A pak uz po zapadnim svete nestekne ani pes a propadne se zpatky do stredoveku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná nechápete, že pro zákazníky, kterým IBM poskytuje tyto služby je outsourcing u číňana nebo inda už z principu neakceptovatelný. Škody, které by mohli způsobit dokážou lehce ovlivnit národní ekonomiky států, žádná světová banka si nemůže dovolit spravovat business no-name vendorem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáte??? Většina služeb od IBM už jde rovnou z Indie??? A zákaznící to samozřejmě vědí. I pro české klienty???? Pune, Bangalore...

Většina ITku v IBM už jsou indové. Servery se ruší právě proto, že to byli převážně "bílí" co v této divizi pracovali a ti už se nedají z HW zaplatit...

B

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Protože je neumí poskytnout, něco jiného je něco okopírovat nebo využít levné pracovní síly. Hádejte proč čínský výrobce vydělá na iPhone 5 USD ale Apple cca 185 USD. Proč je ti Indové nebo Číňané nepředběhnou? Proč Indie měla obrovský společenský a technický náskok před Čínou, ale dnes je pracně následují. A to se mezi tím Čína stačila skoro zničit. Proč je v ČR tolik technicky vzdělaných lidí, s technickou tradicí a ideálními podmínkami. Ale jen můžeme zírat na to co předvádí jihokorejské firmy a oblasti vývoje, patentů nebo českých firem s vysokou přidanou hodnotou se řadíme na chvost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť oni už ty služby dávno poskytují, jen zatím zabalené za outsourcingem nějaké západní firmy. Jak dlouho to vydrží? HW se dřív taky vyvíjel na západě a v Číně jen vyráběl, dnes už máme přímo čínské HW firmy. O korejských, o kterých jsme si ještě před 15 lety mysleli to samé co dnes o čínských, radši nemluvím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu, ale tady jde o rozhodování co teď a na čem je v tuto chvíli zisk. V tom liší právě vyspělé země od těch rozvojových nebo rozvíjejících se. Je to právě důvod, proč je hloupost předpokládat, že Čína nebo ta Indie v dohledné době dožene bohatý západ. Je jednoduché kopírovat a nechat se vést, nebo využívat levnou pracovní sílu, vždy potřebujete někoho kdo vám ukazuje cestu, a ten někdo na tom sakra bohatne. Je to analogie počátku průmyslové revoluce, kdy Anglie využívala zaostalé zemědělské Německo, jako levnou manufakturu, aby se za další roky rozčilovalo, že jim konkuruje jejich levné zboží. Také to trvalo pěkně dlouho než je Německo dohnalo.

Takže to není rozhodnutí hloupých šéfů, ale jediná možnost jak pokračovat dál a být vepředu. Stejně tak i u nás, by lidé měli zapomenout na konkurenci z Asie a místo toho vymýšlet nové věci a chtít za to špičkové platy a zisky. Je smutné když je stavění skladů, nebo levná pracovní síla, braná jako naše výhoda. Je to stejný omyl, jako věřit na zlaté české ručičky nebo místní neštěstí zvané improvizace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten případ s Německem je přímo ilustrativní. To je dohnalo natolik, že s nima vedlo 2 války. Sice je obě prohrálo, ale samotná Británie neměla na to je financovat. Výsledkem bylo, že z největšího věřitele před 1. válkou se stal velký dlužník po 2. Aneb rozhodnutí přínosné pro firmu už není přínosné pro stát, stačí když se takových přesunů uskuteční větší počet.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Je smutné když je stavění skladů, nebo levná pracovní síla, braná jako naše výhoda."
?

A kolik myslíte procentuálně populace může "...vymýšlet nové věci a chtít za to špičkové platy a zisky."?????

DÍKY za to, že u nás ještě montovny a sklady chtějí stavět cizí firmy, ať může většinová část české populace kde pracovat!!!!

B.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kde a jak se tu hlásí autorovi opravy?

Nadpis: odejivším (byli "odejiti")

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takový tvar neexistuje :-) Plurál přechodníku minulého je odešedše, odvozené přídavné jméno slovesné pak odešedší a jeho dativ odešedším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice výše zmíněný tvar neexistuje, nicméně Váš tvar je také unikátní paskvil -
1) přechodník užíváme jen tehdy, je-li v obou větách stejný podmět - váš titulek je paskvil sám o sobě...
2) další odvozování a výroba dativu z přechodníku je absolutní nesmysl - to takhle můžete odvozovat a přechylovat dle Vás zřejmě nekonečněkrát ;) - přechodník má pevně dané tvary

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Absolutní nesmysl jste právě napsal sám, žádné takové pravidlo neexistuje. Naopak - přídavné jméno slovesné odvozené z přechodníku je mluvnicky zcela korektní tvar. Než příště začnete poučovat, nastudujte si prosím, co je zpřídavnělý přechodník.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

napsal jste hovadinu a v zájmu zvýšení "čtenosti" ji budete obhajovat - gratuluji - zeptejte se nějakého lingvisty, jestli je Váš výtvor v pořádku - nechte se poučit - a pak to opravte

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A já myslel, že je to překlep :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je. Bohužel Vaše arogance Vám zřejmě zabraňuje si i tu mluvnici otevřít (nebo alespoň použít Google), protože byste už dávno musel zjistit, že tvary přišedší/odešedší jsou v ní použity jako příklad korektního zpřídavnělého přechodníku. Mně nevadí, pokud někomu přijde tento obrat archaický, nevadí mi ani, pokud jeho existenci nezná, ale nedovedu pochopit, pokud takový člověk má tolik drzosti, že se správně vytvořený tvar snaží „opravit“, aniž by se obtěžoval ověřením své pravdy.

Odkaz na pravidla pro tvorbu přechodníků uvedl Martin Kukač níže, třeba tady najdete informace o zpřídavnělém přechodníku: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99echodn%C3%ADk

- kde se rovněž dozvíte, že zpřídavnělý přechodník je přídavné jméno, nikoli sloveso, proto se na něj jen těžko mohou vztahovat pravidla platná pro slovesa, kterými se oháníte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tou arogancí bych tu moc nešermoval pane no-Xi.

My se totiž celou dobu nebavíme o plurálu přechodníku minulého od aktiva 'odejít', ale od (s)myšleného pasiva 'být odejit'.

Pokud pracovník odešel dobrovolně, tak se používá vámi použitý tvar: odešedší pracovník.
Jenže pokud pracovník odešel nedobrovolně, jako zde, pak 'byl odejit' a správný tvar se tvoří z odejivše: odejivší pracovník.

Ale hlavně to moc nehroťte, je to tak jako tak jen jazyková hříčka. Citlivý jsem na to jen z důvodu načtenosti knih z devatenáctého století, kde se přechodníky používaly běžně.

PS: Zkusmo jsem si zkusil vygooglit jak moc se tato slova používají dnes:
odejivší: 9 820
odejivším: 179
vs.
odešedší: 480
odešedším: 259
Jak vidno, skutečně je to jen vzácňouška pro potěchu z jazyka českého. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toto je naprostý blábol. Být odejit neexistuje a i kdyby existovalo, přechodník by se tvořil od toho být a ne od toho odejit. Od slovesa odejít je přechodník pouze jeden, lze si to ověřit na http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=odej%C3%ADt&Hledej=Hledej

To že google najde skoro deset tisíc výskytů je spíše smutné a to že se tím odhání člověk "co má načteno hodně z 19. století" je ještě smutnější. Pokud máte další pochyby, tak telefonická poradna Ústavu pro jazyk český vám to ráda na čísle 257 531 793 vysvětlí. Nebo mi můžete věřit, právě jsem tam volal, mám u vás jedno spojení do pevné sítě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No nevím kde žijete, ale být odejit, resp častěji minutlý tvar "byl odejit" je celkem běžným tvarem hovorové češtiny. Je to sice formálně paskvil, ale skvěle a humorně vyjadřuje co se stalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesto formálně neexistuje a i kdyby existovalo ... pokračování v mém předchozím komentáři.

Používání hovorového tvaru nijak neimplikuje vznik podle pravidel nesmyslného přechodníku ani jeho dalších tvarů. To můžu zrovna tak prohlásit, že používám slovo kopřiva pro označení vody z kohoutku, ale ve čtrtém pádě místo kopřiva říkám prdel a je to tak správně. Správně to nebude ani když k tomu vytvořím deset tisíc webových stránek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Právě jsem domluvil s paní Štěpánovou z poradny Ústavu pro jazyk český a zde je co jsem se během sedmiminutového rozhovoru dozvěděl:
- pan no-X chybně použil přechodník z aktiva, tedy použití slova "odešedší" v nadpise bylo hrubou chybou, přechodník se v tomto kontextu musí tvořit z pasivu 'být odejit', jak ostatně od začátku upozorňuji
- pan Kukač neumí vysvětlit kontextovou souvislost slova a proto nebylo pochopeno co vlastně chce a vše co do teď napsal bylo špatně, je mi líto, nemějte mi to za zlé, já vás do sporu nenutil
- a já nebudu příště opravovat autory článků, protože o to stejně nestojí :)

A na závěr tedy znovu a polopatičtěji:

Člověk, který odešel, sám o své vůli, je člověkem odešedším. To autor napsal. Jenže!
Člověk, který musel odejít, je člověkem odejivším.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Autor mluvil o lidech, kteří byli vyhozeni. Tedy o lidech, o kterých se módně říká, že byli odejiti (pasivum). A z nějakého popudu měl potřebu tomu nadpisu přidat kudrlinku - použít přechodník. Jenže s nimi nemá takovou zkušenost a tak se (asi) podíval do příručky a opsal tam uvedený přechodník. Nedošlo mu už bohužel, že to je přechodník utvořený z aktiva.

Jeho použití je samozřejmě nevhodné, nejsme ve při, ale když už tam musel být, měl být vytvořen kontextově správně, byť z výrazu hovorového.

Chápeme se už?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sice s odstupem času, ale... buďto jste paní Štěpánovou během těch sedmi minut zvládnul řádně zblbnout, nebo nevím, ale nějak si nedovedu představit, že by pracovnice úřadu pro jazyk český tvrdila, že správný tvar zpřídavnělého přechodníku se odvozuje od nespisovného tvaru. Tvar "být odejit" není ani ve Slovníku spisovné češtiny, ani v České mluvnici. Wikislovník ho uvádí jako nekorektní jazykovou konstrukci, hovorový tvar: https://cs.wiktionary.org/wiki/Diskuse:b%C3%BDt_odejit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To krásně dokládá, že 93 % českého národa neumí česky ;-) Aneb lze vygooglit 80 000 stránek se slovem "výkend", ale to ještě neznamená, že je součástí spisovné češtiny. Jak jsem uvedl výše, nikoho nenutím, aby přechodníky uměl, používal je nebo se mu dokonce líbily, ale když už má někdo potřebu dohadovat se, jak vypadá správný tvar, tak by bylo vhodné, aby o nich nějaké ponětí měl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže vy tam spadáte také. Viz výše.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Od člověka, který si vymyslí slovní patvar a prosazuje ho i přes odmítavé stanovisko Ústavu pro jazyk český, to skutečně sedí ;-) Že vás ten trolling baví.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepřekrucujte skutečnost. Já si ho nevymyslel a Ústav pro jazyk český jeho správnost potvrdil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, přísahal bych že to je odšedše resp. odšedší a ono to fakt je takhle.

http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=590

bod 3.3

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No jak z odkazu vidno, tak jsou všude hlavně nedoukové. :)
Nebýt jich, nebylo by co opravovat ne? :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tyhle prehistorické přechodníky by se měly zrušit úplně
navíc zde je použit špatně

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

OMFG, tohle mi fuckt neda ..... spravy=lidsky tvar je:
IBM propustí 25 % hardwarové divize - navíc k již odešlým
IBM propustí 25 % hardwarové divize - navíc již k těm, co odešli
IBM propustí 25 % hardwarové divize - navíc k již odejitým
IBM propustí dalších 25 % zaměstnanců hardwarové divize

Proste cokoliv krome "odešedším" ... sorry, ale takove slovo normalni clovek nemuze ve vete pouzit, i kdyby bylo 10x spravne .....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"sorry, ale takove slovo normalni clovek nemuze ve vete pouzit, i kdyby bylo 10x spravne ....."

To záleží za jakým účelem je použito. Zde, jak je vidět v diskuzi, splnilo účel a penízky se sypou :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.