Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ilford vám naporcuje filmy FP4, HP5 a Delta 100 na přání

Anglický Ilford to narozdíl od Kodaku a Fujifilmu nebalí, naopak nově nabízí možnost nechat si naporcovat prakticky libovolnou velikost jeho fotografických materiálů. Bravo!

V nabídce pro nařezání jsou materiály Delta 100, FP4 Plus a HP5 Plus. Velikosti porcování začínají od 2,25×3,25 palce (~5,72×8,3 cm → „6×9“) do 20×24 palce (~51×61 cm). Je zde také možnost (u některých) objednat si roli filmu o šířce 9 cm, 5", 8", 10", 20" či také 70mm film HP5 Plus (neperforovaný i perforovaný po obou stranách).

Pro Ilford tohle představuje možnost ja nikoli slepě zkoušet odhadovat výrobu podle předpokladů poptávky trhu, ale jak naopak cílit přímo na konkrétní zákazníky a plnit jejich konkrétní objednávky. Je to vynikající tah v době, kdy je s úpadkem focení na film takřka nepředvídatelné, jaká bude poptávka po tom či onom materiálu.

Objednávky je potřeba učinit přes autorizovaného prodejce, a to do 27. května 2016. Pro Českou republiku je jím společnost Fomei z Hradce Králové (www.fomei.com). Pro každý typ filmu je stanovené minimální množství, které se nepochybně odvíjí od toho, že filmy jsou porcovány z nějaké konkrétní velké plachty a Ilfordu rozhodně nejde o to, aby vyhazoval odřezky. Dodávky budou relizovány v srpnu tohoto roku.

Každopádně z vlastní zkušenosti so dovolím doporučit všechny tři typy nabízených materiálů, zejména k há-pé-pětce mám až citový vztah, ať již v její standardní podobě, nebo z doby před pěti lety v souvislosti s experimentováním s variantami Ilford Surveillance P3/P4.

Ilford Surveillance

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ilford vám naporcuje filmy FP4, HP5 a Delta 100 na přání

Žádné komentáře.