Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Innodisk představil světově první průmyslové jednočipové nanoSSD

Innodisk iSSD
Společnost Innodisk se chlubí vůbec prvními SSD, která odpovídají standardu SATA µSSD alias nanoSSD a jsou určena pro průmyslové nasazení. Její řešení přitom nabízí překvapivě vysoké kapacity…

„Jednočipové provedení“ pochopitelně znamená umístění kompletního SSD do jednoho pouzdra, tedy NAND flash pamětí, řadiče i napájecích součástí. Innodisk to celé vměstnal do BGA čipu o velikosti 16×20×2 mm, což jen tak pro zajímavost představuje zhruba 1 % velikosti 2,5palcového SSD. Přitom nabízí kapacity od 4 GB až po parádních 64 GB. Malý čip o hmotnosti 1,5 g se navenek připojuje 6,0Gbit/s SATA rozhraním. Kompatibilita s x86 i ARM je spíše takové konstatování, které vnímáme jako zprávu výrobce, že toto nanoSSD lze stejně úspěšně nasadit na obou platformách, včetně malých ultramobilních přístrojů.

Určení čipů je velmi široké od právě oněch mobilních přístrojů, přes embedded systémy, větší či menší tablety, hi-endové smartphony až třeba po Ultrabooky. Ani v jednom z typů těchto zařízení by neměla urazit rychlost, Innodisk hovoří o čtení 480 MB/s a zápisu rychlostí 175 MB/s. IOPS ale nezmiňuje. Tato nanoSSD plně vyhovují SATA normě, obsahují teplotní senzor, pracují za teplot -40 až 85 °C, dobře odolávají nárazům a splňují bezpečností/vojenské normy MIL-STD-810F/G, tedy mimo jiné rychlé smazání dat.

Innodisk bude tato SSD předvádět od 30. května na semináři New Trend of SSD Application in Embedded Systems v tchaj-wanské Tchaj-peji. Podobný produkt nabízí též třeba SanDisk pod označením iSSD, s kapacitou až 128 GB a rychlostmi 450/350 MB/s čtení/zápis. V jeho případě je však rozsah pracovních teplot pouze 0 až 70 °C a bez zmínky o armádních normách.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Innodisk představil světově první průmyslové jednočipové nanoSSD

Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 16:53 | Duhacek | Nějak nechápu nanoSSD - značka µ je pro mikro,...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 16:35 | Radek Liška | Pro zajímavost velikost MicroSD: 15×11×1 mm (vs...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 16:33 | Radek Liška | "Innodisk představil světově první...

Zobrazit diskusi