Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel dělí od 14nm výroby vhodný zdroj světla

euv photolithography
Na jaře příštího roku nás čeká 22nm Haswell, ale zda přijde do roka a do dne i 14nm verze zvaná Broadwell, jak tikťoková strategie Intelu napovídá, není zdaleka jisté. Vše závisí na zdroji světla…

S každou další generací výrobního procesu přicházejí nové problémy, které musejí výrobci řešit. To s sebou samozřejmě nese stále se zvyšující náklady na vývoj, což se odráží ve výsledných cenách. Na to poukázala i společnost Nvidia, která v první v polovině letošního roku připravila zajímavou prezentaci. Podle té příští generace výrobních procesů výrazně zbrzdí dosavadní trend, kdy každé zmenšení přinášelo lepší poměr cena / tranzistor. V důsledku zvyšujících se nákladů může vyjít cenově nastejno, zda se čip vyrobí starším procesem nebo novějším - výhodou budou pouze nižší energetické nároky.

Nyní stojí i před Intelem zajímavá výzva. Pro fotolitografii (resp. aktuální EUV fotolitografii) je využíváno ultrafialového světla (je třeba co nejkratší vlnová délka - můžeme přirovnat kratší vlnovou délku k ostřejší tužce - čím je vlnová délka kratší a tužka ostřejší, tím menší detaily s ní lze „kreslit“). V současnosti však není problém ve spektru, ale v realizaci zdroje s takovými vlastnostmi, který by byl navíc dostatečně výkonný pro potřeby 14nm procesu. Energetické nároky totiž začínají růst více méně exponenciálně.

Zatímco kvůli procesům posledních tří let došlo ke dvacetinásobnému zvýšení této energie, jen pro samotný přechod na 14nm výrobu bude třeba zrealizovat další dvacetinásobné zvýšení.

EUV lithography scheme

Na IDF prohlásil Mark Bohr z Intelu, že společnosti nic nebrání spustit 14nm výrobu na konci roku 2013 (aby mohla vydat Broadwell podle plánu v první půlce roku 2014), nicméně v rámci EUV Sympozia padaly výrazně opatrnější názory. Zdroj světla, který by vyhovoval 14nm procesu totiž neexistuje a v nejbližší době ani nebude - nezdá se proto úplně pravděpodobné, že by se jeho dokončení a průmyslové nasazení mohlo Intelu podařit de facto v horizontu jediného roku.

Pokud tedy Intel nezačne vyrábět zázraky na počkání, bude reálnější očekávat nástup 14nm generace produktů o něco později, případně může dojít i na náhradu 16-17nm procesem. I kdyby došlo na jakýkoli z těchto scénářů, neznamenalo by to pro Intel zásadní problém. AMD v současnosti uvede 32nm generaci Piledriver, která jen řeší největší nedostatky Bulldozeru, aniž by si kladla výraznější ambice. Teprve Steamroller má potenciál výrazněji pohnout výkonem, nicméně zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tento 28nm produkt mohl výrazněji ohrozit pozici 22nm Haswellu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel dělí od 14nm výroby vhodný zdroj světla

Středa, 10 Říjen 2012 - 20:24 | Damel | Ne. Ti mají "gama nůž" pro ozařování...
Středa, 10 Říjen 2012 - 15:02 | HKMaly | Neexistuji nejake gama lasery pro chirurgii?

Zobrazit diskusi