Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel a AMD ... opravdu je tu krize?

Obr: AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů
Poměrně často se hovoří o krizi prodeje počítačů a vůbec celého odvětví výpočetní techniky. Pojďme se podívat, jak tato "krize" vypadá u Intelu a u AMD, kterých by se mohla dotknout nejvíce.

AMD logoZačnu nejprve s AMD a řeknu to vemi rychle: prodej procesorů Athlon XP je o 10% vyšší, než se předpokládalo. Na základě této skutečnosti AMD oficiálně oznámilo, že aktualizovalo odhad příjmů za toto čtvrtletí. Na začátku tohoto čtvrtletí jsme od AMD mohli slyšet, že by se mohl prodej o malinko zlepšit, ale rozhodně to není jisté. Druhé klíčové pole pro Advanced Micro Devices, flash paměti, si už tak dobře nevede. Očekává se zisk v nejlepším případě stejný jako v třetím kvartále tohoto roku. A jen tak mimochodem, na základě tohoto oznámení výrazně stouply ceny akcií AMD na New Yorské burze z 16,25 U$ na 17,20 U$.

Intel logo staréA Intel? Ten je na tom velmi zle. Nestíhá dodávat :). Všechny jeho výrobní kapacity procesorů a chipsetů jedou na maximum. Konkrétně jde o linky na 0.18 mikronové procesory (Pentium 4 Willamette, Pentium III a Celeron), 0.13 mikronové procesory (Pentium 4 Northwood, Pentium III a Celeron) a chipsety (i810, i815, i845 a i850). V souvislosti s těmito zprávami Intel oznámil, že se mu drobně zvednou příjmy a to z 6,5 na 6,7 až 6,9 miliardy dolarů (P4ky a i845 se prodávaly více, než se očekávalo). Toto "drobné" zvednutí příjmů tedy představuje přibližně 400 milionů dolarů. Jen tak pro srovnání, AMD mělo příjem z prodeje všech svých procesorů za minulé čtvrtletí 765,9 milionů dolarů. Vše je relativní...

A když už jsme u Intelu, tak ještě se zmíním o nedostatku jeho procesorů, o kterém jsem už psal. K němu se vyjádřil Andy Bryant, šéf přes finance u této firmy. Nejprve potvrdil, že opravdu má Intel nedostatek Pentií 4, ale prý je tento nedostatek způsoben jen tím, že nestíhá vyrábět. Na Internetu však kolují dohady, že se Intel potřebuje zbavit procesorů se Socket437 a tak Socket478 varianty, o které je nyní větší zájem, nedodává v takovém množství, v jakém by mohl. Na druhou stranu je třeba podotknout, že prodej Pentií 4 v tomto čtvrtletí je oproti předchozímu dvojnásobný, takže opravdu může jen nestíhat.

Také si myslíte, že krize odvětví výpočetní techniky asi nebude tak žhavá, když dva největší výrobci procesorů (a u Intelu i chipsetů) prodávají více než očekávali a ke všemu nestíhají?

Diskuse ke článku Intel a AMD ... opravdu je tu krize?

Žádné komentáře.