Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další generací Atomu bude 14nm Braswell

Nástupce generace BayTrail je oficiálně potvrzený, přesto se Intel zatím pochlubil pouze několika dílčími informacemi. Zdá se, že následující řada x86 SoC posílí především integrovanou grafiku.

Generace Valleyview s platformou BayTrail přinesla historicky největší mezigenerační posun grafického výkonu v rámci celé historie Atomů. Přes značné navýšení výkonu, které v extrémních případech dosahovalo až sedminásobku, nedokázal 22nm SoC dotáhnout a překonat konkurenční Kabini. Tedy alespoň co do grafické stránky - lepší výsledky dokázal nabídnout díky podpoře technologie turbo, která Kabini chybí, v jednovláknových procesorových úlohách.

O nástupci Valleyview / BayTrail s názvem Braswell víme poměrně málo. V podstatě tři informace: (1) Půjde o první čip postavený na procesorové architektuře Airmont. (2) Výroba bude 14nm, což znamená opět nižší energetické nároky. (3) Důraz bude opět kladen na zrychlení grafického jádra.

Konkurentem tohoto procesoru bude patrně APU / SoC AMD Beema (nástupce Kabini). I Beema by měla přinést výrazně rychlejší GPU - můžeme spekulovat o 256 stream-procesorech (oproti současným 128) - takže bude jistě zajímavé sledovat, které architektuře se podaří dosáhnout dále. Beema má dále přinést podporu pro turbo, takže by mohla snížit jednovláknový náskok Intelu, na druhou stranu Braswell disponuje obrovským trumfem v podobě 14nm procesu (oproti 28nm v případě Beemy). Pokud bychom počítali lineárně, znamenalo by to 4× nižší plochu čipu pro SoC Intelu (při stejném počtu tranzistorů). I když bude reálný rozdíl výrazně menší, stále půjde o náskok, který pro nebude příjemný pro AMD. Pro tu ale bude určitou výhodou časnější nástup na trh. Beema je chystaná zhruba na polovinu letošního roku (některé zprávy hovořily již o druhém kvartálu), kdežto pro Braswell nemá Intel ve veřejné roadmapě stanovené ani přibližné období. Předpokládá se proto, že k vydání dojde zhruba o půl roku později, během zimy 2014 / 2015.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Další generací Atomu bude 14nm Braswell

Pondělí, 7 Duben 2014 - 08:53 | Pjetro de | Prave preto sa to spomina, kedze "prirodne...
Neděle, 6 Duben 2014 - 23:46 | BTJ | Braswell je jen nastupce Merrifieldu nebo...
Pátek, 4 Duben 2014 - 16:50 | no-X | U těchto čipů je grafická karta nepoměrně slabší...
Pátek, 4 Duben 2014 - 16:01 | Kert | Podle mě poslední generace Atomů hlavně těží z...
Pátek, 4 Duben 2014 - 15:53 | Gath G | Beema by dokonce údajně měla mít HSA (i když také...

Zobrazit diskusi