Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel se chystá na Xe, brzy vydá nový ovládací panel

Jelikož je mezi výrobci všeho hardwaru + Microsoft a Sony kartelová dohoda, tak očekávat, že grafiky nástupem Intel grafik zlevní je jen sen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no myslim, ze nikdo pri smyslech nemuze cekat, ze by intel prisel s necim levnym.. naposledy chtel bejt intel levnej s atomama do telefonu, vydrzel je dotovat dva roky a pak to zabalil.. pri jejich nakladech na vyvoj nemuzou bejt levny..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

o ty náklady by ani tak nešlo, ale oni nebyli schopní stíhat vývoj. Ono to totiž v mobilních technologiích není jen o CPU, ale o inovacích celkově a samozřejmě nemalou roli hrají i integrované modemy a další periferie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to shrňme - nVidia diitu nic neposílá, protože se jí kdysi nelíbily nějaké články. Intel nic neposílá - viz důvod z článku. AMD toho před zenem moc nevydala, co by se dalo testovat.
Je dost s podivem, že to ten web vůbec přežil ;)
Vzpomněl jsem si na památné "Rozkaz Vaše veličenstvo. Pro pána krále, za krále, zvítězíme!" ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intelovské grafiky... to je taková zapeklitá věc. Ony tak nějak fungují. Problém je podpora, problém je udržitelnost podpory. Až bude "Che" podporovaná 3-4 roky tak, jako konkurence, a zároveň budou vydávány nové modely, uznám, že to Intel myslí s grafikami vážně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ktera grafika od Intelu vam v dnesni dobe nefunguje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak osobně bych si tipnul že nejde o celkovou "nefunkčnost", ale o to, že zkrátka něco neběhá jak by mělo, nechová se jak by mělo a podobně. Posledně co si pamatuji, tak se řešila podpora více zobrazovadel a rozlišení/frameratu. Dále, spíše z dřevní doby, vím že byla bolestivá podpora nějakých games, kdy zejména starší tituly, které by na tom rozumně běhali, selhali na chybách v driverech. Projevovalo se to artefakty v obraze, renderu celkově, nebo rovnou nemožností to spustit, kvůli PS/VS/něčemu, nevím.

PS: intel GPU nepoužívám už nikde. Chvíli se to používalo v SFF Optiplexu 7010, kde to nahradil WX4100. V NTB mám i4600 vypnutou, aby to frčelo perma na quadru (moc často to na bakterii neběhá, nemá to smysl) a v desktopu mám HEDT - bez iGPU úplně, stejně jako starou i7-940. V M4500 je opět quadro, iGPU je úplně deaktivováno výrobcem (ono to ani nemělo smysl - většina tam stejně měla i7-720/840QM, čili bez iGPU). No a poslední HW, kde něco takového je, je embedded deska od advantechu na tyhle první core iX, je tam nějaká i5 s intel HD (tehdy ještě bez označení, myslím že se pro to používá Intel HD 1000), na takovém zařízení bych se neodvážil spustit nějakou hru nebo tak něco :D

Důvod je jednoduchý, u toho dellu je HD2500 nebo tak něco a občas bylo znát, že odezva systému se zhoršila i při pouhém videu v tytrubce. Předtím tam byl celeron 1005J a tohle SoC dokonce nezvládlo dekodovat nějaké to video, takže i pro BFU to bylo špatně použitelné, protože chtělo konzumovat a ne se dívat na kostkohru. Na té HD2500 jsem ještě zkoušel starého wow klienta (ze zvědavosti) a i tam to nebylo slavné, pády nenastávali, ale obraz byl takovej vyblitej a framerate docela bída. Pamatuju si, že pár odvážlivců na ntb hrávali a měli tam jen iGPU právě od intelu, jestliže tam sotva běhal klient 1.x, nedokážu si představit 4.x na takovém HW.

PPS: jedno iGPU od intelu, které je totálně zařízlé si vybavuju. Nějaká konkrétní řada atomů, kde jsou PowerVR iGPU, následně snad přejmenované na nějaké intel cosi. Intel to tehdy odkoupil, uvařil pár driverů a tím to skončilo. Dokonce na těch strojích šel provést upgrade OS, ale ten byl k prdu, protože to nechodilo dobře právě kvůli těm driverům. Konkrétní produkt(y) se mi hledat nechce, ale vím že to existuje, stejně jako ten problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nějaká konkrétní řada atomů, kde jsou PowerVR iGPU,

Jo to si pamatuji. Jeden kolega si to koupil, protoze tou dobou byl Intel jedinej, co mel (relativne hodne) dobre linuxove ovladace na CPU, GPU, Wifi a prakticky vsechen svuj hardware. Nvidia sice mela linuxove ovladace, ale fungovali jen do chvile nez jste vyzkouseli prepinat mezi integrovanou Intel grafikou a Nvidii :)

... no a samozrejme si neoveril co za GPU tam je, stacilo mu ze tam vidi "bez diskretni GPU" :) Pak nadaval jak.... on totiz ten PowerVR tusim ze mel linuxove ovladace veskere zadne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to údajně optimus funguje lépe, jak varianta od AMD. Já to každopádě neprovozuji, jedinej stroj, kde to teoreticky mohu zkusit, ten ten zbook, ale z jakéhosi "záhadného" důvodu jsem to dostal do rukou bez optimusu, v efi úplně vypnuté iGPU a po intel driveru ani vidu ani slechu... zajímavé, že? :D

I když viděl jsem už nějakej materiál, že to asi funguje, ale stejně tomu nevěřím. Navíc ten stroj v idle žere tak jako tak, takže jestli to z adaptéru saje 40 nebo 45W v idle, je skoro jedno. Myslím si, že už i kepler se dokáže uskromnit, akorát mi to zbytečně ukousne paměť, protože iGPU ji nemá, že.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem jednou konfiguroval Intel + AMD notebook, který měl takové softwarové udělátko, které mělo myslím opravdu jenom dvě tlačítka - integrovaná grafika (Intel) a AMD grafika, ještě to tam bylo myslím i nějak celkem pochopitelně popsáno, něco jako "integrated Intel graphics (power save)" a "dedicated AMD graphics (performace)".

Když to chtěl člověk přepnout, tak to leželo někde na dolní liště, kliklo se na to, pak se kliklo na jedno z těch tlačítek, display zhasnul, rozsvítil se, přeskládala se okýnka a člověk jel na té které grafice.

Úplně geniální, jednoduché, funkční.

Bohužel toto se mi nikdy později takto jednoduše rozjet nikde jinde nepodařilo, střídal jsem dlohodobě notebooky s diskrétními grafikami Intelu a AMD. Vždycky to bylo řízené nějak "inteligentně" a "samo" a pak těžko poznat, na čem člověk zrovna fičí. Panely k tomu složité, vyjmenované aplikace, která kde má fungovat, pak ještě jestli je to na zdroji nebo nebo ne, nakonec výkon vždycky někde blbě a nedalo se s tím nic dělat. Nejhůř vždycky u nějaké indie hry, kde ještě nVidia / AMD nezaregistrovali, že něco takového vůbec existuje, a popravdě co na notebooku s přídavnou grafikou hrát jiného, než indie hry, že jo.

Tak jsem nakonec skončil s notebookem na iGPU Intelu a přidal jsem si domů normální desktop s RX570 bez iGPU, ale mám ještě na notebooku Thunderbolt, kdyby se mi zastesklo po tůnění přepínání grafik, ale popravdě si na služebkách jdu raději večer zaběhat. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.