Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Foveros: Atom doplněný velkým x86 jádrem

Vypada to zajimave, uvidime ale take jak si bude vest v porovnani s ARM od Qualcommu, kteri meji z ARM pruduktu nejvyssi vykon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Qualcomm je sice šikovný ale prvenství bych mu nepřisuzoval. Ale v kontextu článku, jestli nepovažujete iPadPro jako Microsoft za počítač, pak je to v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Foveros není o přidání velkého jádra k atomům (nebo naopak atomy k velkému jádru). Foveros je technologie 3D stackování. To, že ukázková implementace má taky big.little CPU je podobně irelevantní pro foveros, jako třeba informace o velikosti cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zkus to vysvetlit intelu.. ja vidim, ze si na slajd napsal ''2019 foveros product - first hybrid x86 architecture''.. takze tomu asi nerozumi.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ti jen říká, že je to první produkt, který využívá tuto technologii. Ne, že foveros=big.little. Stejně tak tam mohli mít třeba cache, nebo grafiku takto propojenou. Doporučuji, pokud chcete opravdu vědět, o co se jedná:
https://www.anandtech.com/show/13699/intel-architecture-day-2018-core-fu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tam https://www.anandtech.com/show/13699/intel-architecture-day-2018-core-fu... vidim ten samej slajd co rika ''2019 foveros product - first hybrid x86 architecture''.. a ne ''first 3d packaged chip'' nebo neco takovyho.. navic nevim proc by mel zrovna anandtech vedet vic nez ma intel ve slajdech, kdyz na cely strance textu ma vsude misto 'foveros' psany 'fovoros'.. to me teda moc nepresvedcuje, ze o tom vedej vic nez jiny weby.. (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prosím přečtěte si to. Nebudu přepisovat, co je tam napsáno.
Anandtech ví více než co jste vy vymyslel ze slidů, ne než ví intel. Mj i proto, že dělali se zástupcem intelu rozhovor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO s tím přicházejí už pozdě, jak se říká s křížkem po funuse.... Mobilní trh je obšancovanej Snapdragony a Kirinem a pro ostatní není moc prostoru.... JInak mě nenapadá, kde jinde by se zrovna tohle mohlo uplatnit .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"samohybne" VR bryle - pokud to nema byt pripoutane k pocitaci a zaroven to ma byt usporne, aby to chvili vydrzelo, tak budou muset vyrobci zapracovat na necem mozna podobnem Intelu Foveros.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě to napadlo. Pěkné, ale kam s tím? Možná pár tisíc nakoupí Mikrotik a možná na tom někdo udělá nějaký board jako Raspberry Pi - který by v tomto segmentu mohl být zajímavý, ale to jsou tak okrajové věci, že těžko říct.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Atomy jsou úspěšným produktem, ne že ne. V noteboocích se jich prodá víc, než všech AMDček dohromady. O dalších v mini PC ani nemluvě. A už dávno to není tím, že by se podbízeli cenou. Nejlevnější moderní Atom stojí 107 dolarů.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

'' Nejlevnější moderní Atom stojí 107 dolarů. ''

lol.. i serverovej atom stoji 41 usd..
https://ark.intel.com/products/97935/Intel-Atom-Processor-C3308-4M-Cache...

x5 za $39.. pro x3 ani cenu nezverejnujou..
https://ark.intel.com/products/92124/Intel-Atom-x5-E8000-Processor-2M-Ca...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Krome toho to je list price, ktery s koncovou cenou pro velkoodberatele OEM, kam takova CPU miri, nemusi mit nic spolecneho a muze byt klidne podstatne mensi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem moderní Atom, tedy cokoliv z posledních dvou generací, tedy Gemini a Apollo Lake.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Melete hovadiny.

https://ark.intel.com/products/family/29035/Intel-Atom-Processor#@nofilter

Posledni vydanej je kousek za 36$. Ano, jsou v seznamu i serverove kousky, ktere maji 12 jader a cenovku 200+$.
Jenze o tom jste se nerozepisoval. Taaakze prosim. Doplnte si fakta, nez zacne neco takhle jednoduse overitelneho zvatlat a jeste potom kopat kolem sebe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V článku autor píše o tom, že Atomům nepomohlo ani přejmenování na Celeron a Pentium. Já na to reaguju tak, jak reaguju, ale lidé vašeho ražení budou pořád pindat o něčem úplně jiném.
Tedy ještě jednou polopatě, abyste to pochopil i vy: Celerony a Pentia založené na Atomových jádrech mají celkem velký komerční úspěch, jsou hojně rozšířené v noteboocích i v mini PC a v posledních dvou generacích si už Intel dovoluje nasadit i celkem vysoké ceny, kdy žádný z těchto čipů není ceníkově levnější, než 107 dolarů za kus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do diskuse píše každý za sebe, když zmiňujete „moderní Atomy” v ntb a mini pc, tak dost lidí, včetně mě, získalo dojem, že mluvíte o moderních Atomech a ne jen o Celeronech a Pentiích. Nebo ty Atomy s X se do mini pc/embedded nedávají?
Stojí za zamyšlení, jestli má většina lidí okolo potíž s porozuměním nebo bylo vyjádření nepřesné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejake podklady mate pro sve tvrzeni?

Udaj o cene vam uz vyvratili i s linkama. Co se tyce o prodejich, Intel cilil na embedded, takze na kusy to mohlo byt opravdu hodne. Nicmene ma tam konkurenci v ARMech a navic svoje vlastni problemy, jako treba:

https://routerjockey.com/2017/02/07/intel-atom-soc-bricking-more-than-ci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V článku se píše o Atomech, které jsou převlečené za Celerony a Pentia a je tam konstatováno, že ani toto převlečení k většímu úspěchu nijak nepřispělo. A na to jsem reagoval tím, že moderní Atomy úspěch celkem mají, tedy alespoň v noteboocích, kdy jsou na tom lépe než celá AMD platforma. Neznám počet prodaných kusů, ale vidím počet nabízených notebooků. Schválně si zkuste najít v Alze, kolik mají notebooků s Gemini Lake nebo Apollo Lake vs počet notebooků s něčím od AMD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, AMD črevá má málo strojov. Avšak všetci vrátane Intelu dobre vedia prečo. Chcem tým povedať, že ak sa vôbec dá hovoriť o komerčnom úspechu CPU Atom, je to úspech umelý a trhu vnútený.
Uvidíme, ako dopadne tento zatiaľ posledný pokus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že to vědí všichni. Vy to evidentně nevíte, jen věříte oblíbené pohádce o tom, Intel prodává drahé procesory a následně dává úplatky, aby si od něj výrobci tyto procesory kupovali. Pochopit, že je z hlediska firmy úplně jedno, jestli prodáte svůj produkt za 100 dolarů a dáte 50 dolarů zpět nebo jestli prodáte procesor rovnou za 50 dolarů, je evidentně na vás moc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze vy zase verite pohadkam o tom, ze Intel si svoje odberatele "ne-motivuje" tim spravnym zpusobem. O tom jestli Atomy jsou uspech nebo ne se dost tezko diskutuje v momente, kdy ma (mel) Intel v noteboocich temer monopol.
Kdyz bych chtel bych hnusny, jako jste byl Vy na kolegu, tak bych Vam odepsal, ze tohle chapani je na Vas asi uz moc co..
Apropos.. Vas pripklad jsem zkusil na czc ,, vychazi to skoro na kus stejne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel své odběratele samozřejmě motivuje k tomu, aby odebírali co největší množství. Této motivaci se říká množstevní sleva a funguje prakticky v jakémkoliv podnikání. Stejně postupuje i konkurence a není na tom nic špatného.
Jediný případ, kdy by to bylo špatné, by bylo, kdyby firma prodávala za nižší cenu, než jsou její výrobní náklady s cílem vytlačit konkurenci. A to asi nebude případ Intelu, který má zisky dost vysoké. Naopak, kdyby Intel srazil svou marži na úroveň AMD, tak by to asi AMDčko poslalo do ztráty.
Ano, s czc máte pravdu, počet modelů je prakticky stejný (pokud počítáme Apollo+Gemini). Pořád mi z toho ale vychází, že Atom se prosazuje celkem slušně. Pokud do toho započítáme i ostatní Atomy (x5), tak i tam má Atom cca o 20 % vyšší zastoupení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne jsou ty Atomy dobry na to co maji delat (ted nemyslim starsi verze) a pro spoustu lidi je to na domaci fidlani na internetu dostatecne. Osobne bych ho taky nekomu klidne doporucil, pokud vim, ze je nenarocny uzivatel.
Uspech a neuspech se ale tezko meri, kdyz to nema konkurenci..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si čtyřjádro Apollo Lake nemůžu vynachválit. Ale samozřejmě to chce vybavit vhodnými komponenty. Mám tam 8 GB RAM + 240 GB SSD.
Je to malé, pasivně chlazené, na internet v pohodě, nějaké to lokální přehrávání videí to taky dává levou zadní včetně 4k a dokonce se na tom nechají hrát i hry typu Hearthstone.
Ti, co na to nadávají to většinou mají s 2 GB RAM a nějakým pomalým eMMC nebo plotnovým diskem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Množstevní slevy jsou normální obchodní praktika, ale nemsí to být podmíněné množstevní slevy, to je pak nelegální praktika (až vydírání). Jinými slovy "dáme vám solidní slevu za odebraných milion CPU" je něco jiného než "když vezmete procáky od AMD, žádná sleva nebude a budete na konci pořadníku i kdybyste vzali milion CPU".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tomu, že to Intel takhle dělá, věří jen pár konspirátorů, jako jste vy.
V reálném světě si tohle nedovolí, protože je naprosto jasné, že by ho odběratelé práskli a on vyfasoval ze všech stran miliardové pokuty. Už to zažil, tak proč by píchal do vosího hnízda.
Kdybyste napsal, že svým věrným zákazníkům dává třeba nové čipy přednostně, tak tomu bych klidně věřil. To je taky běžná obchodní praktika a zároveň je to i motivace odběratelů k "poslušnosti". Ale to nemá nic společného s cenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jednou to udelal proc by to neudelal znovu navic ti jeho odberatele ho nepraskli a vyuzivali danych benefitu ;) ted to mohli spuknovat chytreji aby to nebylo tak okate xx % AMD xx % Intel a dostanete lepsi cenu ;)
to ze to AMD neuveritelne poskodilo je fakt protoze do vydani C2D nemel Intel adekvatni produkt konkurujici vykonem a uz vubec ne cenou ...ta pokuta byla v podstate smesma vzhledem k nasledkum ktere takove jednani prineslo ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno pokud by se to jen šuškalo, mohla by to být konspirační teorie, jenže Intel byl odsouzen a u takové instituce asi nějaký důkazní materiál figuroval, že...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je rozdíl jestli se něco dělo v letech 2002-2007 a jestli se to děje v roce 2018. A jelikož minule z toho bylo dobrovolné "vyrovnání s AMD" ve výši 1,25 miliardy dolarů + ta miliardová pokuta, kterou mu sice soud vyměřil, aby ji následně vloni soudní dvůr EU zrušil a vrátil případ k dalšímu projednání, tak to, že se tak děje i dnes či v posledních letech, je opravdu jen konspirační teorií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já teď kupoval notes s Genmini Lake celeronem, bude nahrazovat už nějakých 7 let starý notebook s pentiem. Výkonu má ten atom asi o 20% více než původní pentium, o multimediální výbavě ani nemluvě, má to 6W TDP a je to komplet pasivně chlazené, bohužel starý notebook už je strašná raketa co se vypíná. Display je také naprosto nesrovnatelný.

Je to notebook na kterém se prohlídnou fotky nebo tam poběží internet, na to je ten počítač víc než dostačující, nemá význam kupovat stroj za dvojnásobek ceny jen pro pocit že mám výkonnější železo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zvýšení počtu jader a náhrada architektury za flexibilnější out of order přišla pozdě. Tyto vyfikundace totiž s předstihem nabídla na svých malých jádrech AMD. Informovaný uživatel již měl koupenou lepší alternativu, méně informovaný po původní zkušenosti Atomům prostě nevěřil a radši si pořídil levný stroj s nějakým Pentiem či Celeronem. To se stalo i základem druhého pokusu o protlačení Atomů na trh: Intel své Atomy přejmenoval na Pentia a Celerony. Ani to ale k většímu úspěchu nijak nepřispělo."

Ono by to evokovalo ako keby v oné dobe out-of-order "atomov Silvermont-ov, Airmont-ov, ... Goldmont-ov, Goldmont Plus" (Celeronov a Pentii na BGA), AMD predávalo viac Jaguárov a Púm (BGA, AM1), ALE NEPREDÁVALO !
Tak o akom neúspechu je reč v segmente small desktop PC a entry level notebookov dokonca až dodnes?

Jediné čo Intel zarezal na Atomoch a kde naozaj nedokázal ani dumpingom konkurovať bol segment mobilných telefónov, tabletov, internet vecí kde ARM SoC kraľuje. Ostatne podobne si SW vylámal zuby aj Microsoft (s Windows RT, mobile) voči Androidu / IOS.

O výkone súčasných štyroch malý jadier Goldmont Plus na platforme Gemini Lake ste sa mohli presvedčiť aj v tunajšej recenzii kde Intel Pentium Silver J5005 1.5GHz (10W TDP, turbo up to 2.8GHz, 4 320MB cache, SIMD up to SSE4.2) bol dôstojným súperom dvom veľkým jadrám Ryzen s HyperThreadingom v podobe AMD Athlon 200GE 3.2GHz (35W TDP, 5 312MB cache, SIMD AVX, AVX2, FMA3).

https://diit.cz/clanek/recenze-amd-athlon-200ge-nejlepsi-apu-pro-htpc/pr...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... kde Intel Pentium Silver J5005 1.5GHz ...bol dôstojným súperom dvom veľkým jadrám Ryzen..."

Vo vykone ako takom, by som ho az tak nenazyval. Ale v pomere vykon/spotreba urcito ano. Jedina skoda, ze nerobi ITX dosku este niekto iny ako ASRock. Chcel som kupit nieco s J5005, ale ASRock to uplne zabil VGA vystupmi. D-Sub, DVI, HDMI 2.0 so svabom DP->HDMI 2.0, ale nieeeee... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v com je problem ?
4k/60Hz to cez HDMI prehra (tu dosku mam v HTPC).
Mozno by bolo trochu praktickejsie mat nativne HDMI 2.0 a DP vyviest priamo von a DVI-D s D-SUB skombinovat do DVI-I, ale asi mal ASRock nejaky dovod, aby pouzil vystupy tak ako su.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta grafika má nativní HDMI 2.0? Já myslím že to zatím nemá žádné APU, nejsem si jistý u Vegy, i když je to trochu sporný požadavek.

Důležité je uvědomit si, jak funguje DP a jak funguje HDMI. DP je prostě datová linka, kterým tečou jednotlivé pakety, dá se představit v podstatě jako tlustý síťový kabel nebo USB. HDMI je naopak něco jako nástupce DVI, resp. VGA - pod nějakou frekvencí se posílají (teď už) digitální data, která se zobrazí na monitoru, popřípadě se k tomu přiloží zvuková stopa.

Vypadá to jako neslučitelné světy, přesto máme DP - HDMI "pasivní" redukce / kabely. Vždyť to je jako strčit síťový kabel do VGA portu monitoru a čekat obraz. Jak je to možné?

Je to možné jednoduše tak, že HDMI zařízení na DP připojit nejde. (HA!). Existuje však Dual mode standard DP++, který umožňuje DP port připojit jak v "datovém" DP režimu, tak umí alternativně vytvářet HDMI "obrazový" signál a je popsáno, který pin DP je mapovaný na který pin HDMI.

Nakonec se nějak stalo, že DP bez ++ nikdy nikdo moc nevyráběl a tak je naprosto drtivá většina zařízení ve skutečnosti DP++, tzn. jejich grafiky umí generovat na svých DP portech buď DP, nebo HDMI signál. Nic se nikde nepřevádí, signál produkuje rovnou grafická karta.

Problém "pasivních" převodníků je "jenom" v tom, že DP je 3,3V a HDMI je 5V, takže je potřeba udělat "jenom" tento shift a je hotovo. Proto ty "pasivní" kabely nejsou tak úplně pasivní. S DP 1.3 došlo k navýšení frekvence HDMI na až 600MHz (HDMI 2.0), což je zřejmě důvodem, proč AFAIK žádné "pasivní" kabely neexistují.

Každopádně udělat HDMI 2.0 na tomto APU je možné jenom pouze z DP. Jak je udělaná těžko říct - jestli se jedná o 5V "shifter" nebo aktivní LVDS -> TMDS. První by bylo jednodušší, pokud by to existovalo, druhé zase v praxi prokazatelně existuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla Intelu by to nativne 2.0 HDMI malo mat (Gemimi Lake je prva rada Intel CPU s integrovanou grafikou, ktora podporuje HDMI 2.0):
"Graphics Output eDP/DP/HDMI/MIPI-DSI".
https://ark.intel.com/products/128984/Intel-Pentium-Silver-J5005-Process...
"Integrated native HDMI 2.0 display controller (Goldmont only supported HDMI 1.4 natively)"
https://en.wikipedia.org/wiki/Goldmont_Plus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neuvadi to konkretne ale vzhledem k tomu ze u ostatatnich produktu uvadi HDMI 1.4 tak to nejspis znaci ze opravdu konecne umi HDMI 2.0 coz je zvlastni protoze "velci" braskove to zatim neumi nativne a i napriklad do intelackych NUC s mobilnim CPU se musi pridavat cip DP>HDMI 2.0 (desktopove cipy to zatim taky neumi )

trochu matouci ze UHD 605 ma podporu ale ciselne vyssi rada a silnejsi iGPU uz ne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nechcel Intel riskovat "pruser" u vyssej rady CPU, ak by implementacia HDMI 2.0 mala chyby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten malej prcek je dobrej do HTPC. Kdyz se kouknes na ST vykon, tak je ten Athlon uz jina liga oproti tomu Pentiu. V MT zaostava okolo 20+%. Jasne Athlon ma jine TDP, ale to z nej dela univerzalenjsi CPU, nez z toho prcka, ktery je dobry opravdu do nejake low power zarizeni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom historickem pohledu chybi Intel Quark, coz je dalsi vzdaleny pribuzny v Atomove rodinne lini orezanych jader (tentokrat se nevi zda to je zmensene puvodni Pentium, nebo totalne orezany Atom): https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Quark

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

64 EU je mazec pro tento segment...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a neni to na raytracing malo? (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.