Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel končí s 25nm SSD

Tak nějak nechápu, proč by někdo objednával disk se starší a dražší technologií...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kvuli (teorteticky?) vyssi spolehlivosti a zivotnosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně i když ne teoreticky, ale PRAKTICKY.
Fyzika je neúprosná a nelze jí ošálit PR žvástal ani přáním či hlasováním.
Počet přepisů Flash buňky je dán životností izolační vrstvy G MOSFET tranzistoru ,který uchovává náboj (informaci) tato izolační vrstva je při každém zápisku namáhána relativně vysokým napětím a degraduje. Přičemž je to s ní jako se špaqátem, čím tenčí tím méně toho vydrží. Pokud buňka na 130nm vydrží 10000 přepisů, tak na 45nm již jen 3000 přepisů na 25nm řekněme 1500 přepisů na 20nm 1000 přepisů na 14nm to jsou již jen stovky. Zde bych izolační vrstvu přirovnal k tenké membráně (folii) čím tenčí tím pravděpodobněji někde praskne a tím menší podnět k prasknutí stačí. Je to poměrně komplikované a tak si dovolím jisté zjednodušení. Velikost atomu křemíku, pro jednoduchost použijme van der Waalsův poloměr, je 210pm při 20nm litografii je tedy velikost "čáry" jen cca 90atomů křemíku. Pohybujeme se na úrovni jednotlivých atomů a relativistických sil zde již hraje roli "samovolný" přesněji tepleny pohyb atomu, kdy atom není nehybná materie, ale spíše plynná bublina, která se chvěje v prázdnu a čím větší teplo tím pravděpodobněji někam popoletí. Tim se dostáváme k životnosti dat v závislosti na teplotě, pokud je u 25nm při absolutní 0 životnost dat teoreticky nekonečná , při pokojové teplotě teoreticky desítky let tak při +125C to již jsou jednotky dní (2-3) a při 140C jednotky hodin u 20nm to bude méně.
"Náhodné" vlivy, vesmírem nelétají jen komety nestálých drah , ale především částice kosmického záření pokud se taková částice trefí do naší izolované G tak v okamžiku průletu izolační vrstvou G tuto ionizuje a ionizačním kanálem pak může utéct náboj z G. Vlastně jde o takový blesk v atomovém světě. Mimochodem i v našem světě je dráha některých blesků dána ionizací atmosféry po průletu kosmického zářeni. V každém případě, čím slabší izolační vrstva tím menší energii musí částice mít a zároveň čím nižší energie tím je takových částic více. No a zároveň platí čím hustěji a ve více vrstvách v IC ty G jsou tím je větší pravděpodobnost zásahu cíle, pokud střílíte bez míření tak se spíše trefíte do hejna hus než do jedné osamocené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sam by som to lepsie nenapisal. Kde su stare zlate 32 a 64 GB prve SCL SSD Intelu. Samozrejme boli aj MLCckove. Boli vsak 50 nm a pocet prepisov bol desiatky tisic, u SLC dokonca stovky tisic ak nie milion. V tej dobe prvej generacie SSD od Intelu dokonca pre SLC SSDcka neexistoval cely tento ansabl zabezpecujuci rovnomerne opotrebovanie NAND cipov. Ziadny TRIM, wear leveling, garbage collection, ziadne sofistikovane radice. To vsetko prislo az z druhou 34 nm generaciou, ktora radikalne znizila vydrz pamatovych buniek. Tretia 25 nm generacia to len umocnila no a 20 nm pamatove bunky istotne nevydrzia viacej ako prechadzajuce generacie.

Za par rokov budem musiet mat 1-2 TB SSD (uz dnes by som nekupil absolutne v ziadnom pripade nic mensie ako 240-250-256 GB a keby to nebolo take drahe, tak aj kapacitnu spicku pre beznych ludi 480-500-512 GB), pretoze SSD za 2-3 roky bude mat tak maly pocet prepisov pamatovych buniek (2-3 stovky), ze keby mal kapacitu 200 GB, tak zacne pri tych premletych GB denne odchadzat ovela skor. Bude mat vyhradeny velky priestor na garbage collection a wear leveling (2 TB vs. 2 TiB je takmer 200 GB) a pod. Jednoducho uz ani dnes by som nekupoval 180-120 GB modely (80-60-40 GB uz vooooooooooooooobec, to je uplny nonsens).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to teoreticky si smelo mohol vyhodit.

Je to pre tu vyssiu spolahlivost a zivotnost. SSD s 20nm(19nm) cipmi budu lacnejsie a dnes je cena bohuzial rozhodujuca. Intel ak sa chce udrzat v totmo biznise, musi prechadzat na novsie technologie. Novsia a lacnejsia v tomto pridape neznamena automaticky aj lepsia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ciste z pohledu zivotnosti flash chipu mate pravdu, ALE - vyvoj jde dopredu i co se radicu tyce, a myslim ze treba ty 19-20mm shity jsou o tolik vyhodnejsi ze se jim vyplati prdnout do SSD o par mm2 kremiku navic pro vetsi prostor k wear levelingu - takze v dusledku vyjde ta zivotnost +/- na stejno...?

...btw, kde jsou ty slibovane memristory? Obrovske halo pred par lety jaka to bude parada - a ticho po pesine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Memristor přesněji ReRAM paměti zničí dvě odvětví průmyslu výrobu DDRAM pamětí a výrobu Flash pamětí čili všichni velcí hráči v tomto oboru bádají, sbírají patenty, ale zároveň nijak zvlášť netlačí na pilu, když dokážete lidem vnutit SSD s teoretickou životností 2-měsíce zapisování proč investovat a riskovat miliardy do výzkumu s nejistým výsledkem. Proto výzkum jede spíše na univerzitách s vazbami na HP, Hinix a další, aktuálně je přesně definováno teoretické chování součástky a lze vyrobit funkční memristor "studijní" velikosti. Pokud bych měl použít analogii z tranzistorového světa, jsme v roce 1947 kdy byl vyroben první tranzistor, jak dlouho to bude trvat k první miliardě tranzistorů na ploše 1" je otázkou .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ano, spare priestor pri 19-20nm bude bud vecsi alebo bude kratsia zivotnost.
Problem je aj ten, ze pri cim mensom vyrobnom procese je vyskyt chyby/ zlyhania bunky pravdepdobnejsi(dobre to popisal kkkk) a to len spare priestor nevyriesi. Tam musi nasupit radic a ECC,ktore bude musiet byt masivnejsie(radic bude viacej zamestany opravou chyb a celkovo manazmentom kvality/zivotnosti).

Vysledok - narastu latencie, zvysi sa pravdepodobnost nahodneho zlyhania/chyby, rychlosti citania/zapisu neporastu ako doteraz, znizi sa zivotnost a skrati sa data retention.

Vyhoda bude v nizsej cene a vecsich kapacitach. To rozhoduje u beznych uzivatelov.

Memristory? Tie tak skoro nepridu, tie su ste len v laboratoriach a boria sa este len zakladnymi vecami. Tiez sa musia vyriest problemy so znizujucim sa vyrobnym procesom a vhodnymi materialmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už nejsou jen v laboratořích, zkuste vygooglit "STT MRAM everspin" - na trhu jsou funkční 64MBit paměti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bude zajímavé jak se s tím popere zákona záruka či různě dlouhá od 1-3let+ obchodní podmínky záruky se zakomponovaným technickým omezením.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nu což, už dnes se záruka nevztahuje na běžné opotřebení, uděláme z toho spotřebák a hotovo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presneji na zadne SSD neni zaruka 2-3 roky ;-))
ale ony 2-3 roky a je zkracena pocty prepisu , ktere si uklada, samozrejme ten chip lze znicit ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.