Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel po 9 letech končí s „placenou zárukou na přetaktování“, neměla smysl

Nerozumím tomu, že článek který popisuje rušení nějaké služby k procesorům musí autor zmiňovat a porovnávat procesor kterého se téma článku vůbec netýká.

To vážně autor tak moc potřebuje vyzdvihovat jednu konkrétní značku pokaždé když napíše něco o konkurenci? Měl jsem za to že to v čechách dělá jediný autor.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vyzdvihovat jednu značku? Ty jsi asi neviděl články na ddw, že? AMD ti musí hodně ležet v žaludku když tě sejří i porovnání 5950x a W-3175X v posledním odstavci jednou větou a obrázkem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Týká. Je to (jediný?) procesor, který má "záruku přetaktování" přímo v základní ceně. Co je na tom k nepochopení, to vážně nechápu. Že je uvedena jeho cena a porovnání s konkurencí, je prosté zařazení informace do kontextu. IMHO naprosto v pořádku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Který procesor Intelu je Ryzen 9 5950X s 16 jádry?

Ta informace nemá vůbec nic společného s tématem článku, stačí kouknout třeba na jiný český web a nebo zahraniční weby, které tu infromaci přinesly, ten článem nemá vůbec nic společného s AMD, tohle je jen nutkání autora za každou cenu někam dopravit AMD a zdůraznit že je levnější

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Myslis podobne nutkani jako tvrdit, ze Apple M1 chip je tak vykony, ze jej nekteri vyuzivaji jako 'workstation' ((c) JirkaK)?
:))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

1: nepíšu článek informující o službě Intelu
2: ano pro leckoho M1 Apple nahradily workstation protože pro JEJICH WORKLOAD je výkonnější a levnější. A workstation mohl být třeba starší Macbook Pro s i9 a dedikovanou grafikou v ceně bezmála 4 tisíc dolarů, nejen že se jim práce urychlila, ale také ztišila.

https://www.youtube.com/watch?v=CkkAQ1WPepg a takových nadšených najdeš spoustu, tady trošku odměřenější méně nadšený pohled https://www.youtube.com/watch?v=Tc-VaEb1_GI spusty těhle youtuberů přešli právě na M1 protože poskytují daleko více než násobně dražší stroje, které doteď používali.

Samozřejmě to není univerzální workstation pro všechny, vždy záleží na tom co člověk dělá a co od toho očekává.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"a takových nadšených najdeš spoustu"

Nám úplně stačíš ty....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To neres Jiricku. Tady urcite spousta lidi taky nerozumi tomu, jak se muze z nekoho stat pres noc vyznavac apple nabozenstvi zakoupenim jablecneho notebooku..
:)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelem Apple se člověk stane snadno, stačí když hledáš řešení a vyjde ti, že tvé požadavky splní nejlépe.

iPad, který jiný 10" tablet mi poskytne DP Alt mode v ceně základního iPadu? Odpovím ti, žádný, nejlevnější Android je skoro 2x tak dražší a je po HW stránce slabší.

MBA - který pasivně chlazený, malý, snadno přenosný laptop s dobrou výdrží na baterie, kdy jej připojím ke všem periferiím (několik externích disků, dva monitory, audio interface, web kamera, capture karta, myši, klávesnice, USB hub) jediným kabelem přes který budu dobíjet, zároveň budu schopný z toho zařízení streamovat nebo na něj nahrávat obraz a následně s ním provést nějakou editaci.
Odpovím ti, první požadavek zabíjí v podstatě vše na x86. Ale vyber mí něco lepšího co dostanu za méně než 7 set měsíční platby za pronájem - ano, nechci to kupovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"iPad, který jiný 10" tablet mi poskytne DP Alt mode v ceně základního iPadu? Odpovím ti, žádný, nejlevnější Android je skoro 2x tak dražší a je po HW stránce slabší."
.. uprimne tohle je mi uplne ukradeny. "Tabletoidni" fazi jsem si prosel v letech 2014-2016, kdyz jsem v te dobe mel 2 tehdejsi Samsung top tablety. Osobne krome koukani na serialy v postely a cumeni na internet, jsem zadne dalsi smysluplne vyuziti nenasel. Pokud k tomu dokoupim klavesnici, atd a snazim se z toho delat notebook, je podstatne jednodussi a praktictejsi si ten notebook koupit primo. Ale klidne se skrabej pravou nohou na levem uchu.

Co se tyce druhe casti tveho prispevku, to jsou argumenty jak z praku, ktery splnuje v pricnipu kazdy trochu soldinejsi laptop velikosti 13-14 palcu. To ze si jej neumis najit/vybrat je v principu jen tvuj problem a "musis" si koupit jabcak. Pokud pouzijes argument TB3, tak ale rovnou napis na co jej budes pouzivat a nebude ti stacit USB3.2(2.2).

"Odpovím ti, první požadavek zabíjí v podstatě vše na x86. "
.. tak samzorejme, kdyz si das pasivni chlazeni :)) Mozna se budes divit, ale existuji notebooky i s chlazenim, ktere jsou tak tiche, ze je v principu neslysis, potazmo opravdu nerusi. Jinak to je uz jen dalsi z tvych perel..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To že tablet neřešíš je sice hezké, ale ty řešíš jak se někdo stává "vyznavačem Apple". Vysvětluju ti to, uživatel má jiné požadavky. Tablet mám na mobilní hry, je to lepší než mobil. A DP Alt mode je tu proto pro případ streamování/natáčení videa z těch her. Miracast nebo Airplay není tak kvalitní a spolehlivý jako píchnout HDMI do capture karty. Boužel výstup na monitor nabízí v mnou akceptovatelné cenovce jen Apple, navíc trošku použitlený Android tablet začáná na nějakých 7 tisících a je fakticky 3x slabší než ten iPad, iPad má neskutečně dobrý poměr cena/výkon.

A Laptop, ano kdejaký 13-14" laptop to splní co do výkonu, ale můžu ho v plné zátěži hodit do peřiny nebo ho mít na klíně či na břiše? Opravdu bude tichý zvláště po tom co mu udělám výše popsané? Když na tom budu chtít streamovat a desktopová 8700k OBSko vytížilo na 30%, při NVENC encodingu, kolik by to asi zatížilo nějaké ULW 4-6 jádro v ultrabooku když bude používat sw 264? Opravdu o něm nebudu vědět?

Po tom co jsem chvíli ten iPad po večerech a v noci používal s vypnutým desktopem, jsem si uvědomil jak ten, v podstatě "neslyšný" desktop jde slyšet. A taky je třeba řešit údržbu chlazení, aktivní se rád rychle zanese. Absolutně tichý notebook nejen v idle či low loadu ale i v plné zátěži je pro mě dost zásadní požadavek, vyzkoušet 10-20 laptopů a vybrat jeden, pokud vůbec, vezme takového času že nemá smysl řešit jestli někde získám něco o pár tisíc levněji nebo ne, vsadím na jistotu.

Teď si vezmi i rozdíl v zůstatkové hodnotě. x86 Laptopy klesají v ceně rychleji než Apple, to samé tablety, levný android je po záruce téměř nepoužitelný a špatně prodejný, iPad prodáš okamžitě za dost peněz.

No a poslední, kdo mi pronajme laptop na který si ukážu a kolik mě to bude stát? Za MBA platím na Alze 730 za měsíc, x86 které se dají pronajmout mají dost omezený výběr a typicky stojí víc při stejné ceně zařízení právě kvůli vysoké zůstatkové hodnotě Apple. Výhoda je že po 8 měsících to můžu vrátit a vzít si něco jiného, je to flexibilnější než si koupit mašinu za 40-50 tisíc a být na ní upsaný mnoho let.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"A Laptop, ano kdejaký 13-14" laptop to splní co do výkonu, ale můžu ho v plné zátěži hodit do peřiny nebo ho mít na klíně či na břiše?"
.. nezlob se, ale takove 'argumenty' muze vymyslet jen "pocitacovy magor". Tohle nema smysl vubec komentovat.

"Když na tom budu chtít streamovat a desktopová 8700k OBSko vytížilo na 30%, při NVENC encodingu, kolik by to asi zatížilo nějaké ULW 4-6 jádro v ultrabooku když bude používat sw 264? Opravdu o něm nebudu vědět?"
..To jsou argumentacni fabulace. Pokud nedefinujes pozadovanou vyslednou kvalitu, nemuzes predjimat nic z toho, jakou zatez budes generovat pri SW encodingu a jeho nastaveni. Dalsi vec je, ze jak TL-U tak Renour/Cezanne maji take HW encodery, kde opet by jsi musel nejprve definovat a kvantifikovat cilovy stream, aby si mohl delat nejake zavery a predjimat aspon teoreticky nejaky vysledek.
Co se tyce hlucnosti, tak ken pro ilustraci ti tady dam vysledky skoro 'budgetoveho' Acer Swift 3 s 4700u. Hluk v zatezi 30-33dB. To je v principu neslysitelne. V podstate fabulujes neustale argumenty podle svych pocitu tak, aby se ti to hodilo do kramu, aniz by jsi si o vecech neco aspon zjistil. Takze nic noveho...
https://www.notebookcheck.net/Acer-Swift-3-SF314-42-Laptop-Review-Fast-s...

Zbytek tvych ekonomickych uvah je mi opravdu jedno. Kazdy ma jine preference.

ps: at si kazdy kupuje co chce, jabko nebo hrusky. Co mi ale neni jedno, kdyz tady dokolecka fabulujes a vymyslis si a vydavas svoje pocity za 'argumenty'.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co je špatného na používání laptopu v posteli, na gauči, v křesle? Přesně tam totiž ten laptop máš typicky tak že zakryješ všechny nasávací otvory, nebude to stačit chladit a bude to ječet, tohle je přesně zkušenost mé ženy a jeden z důvodů proč má pasivně chlazený laptop.

"To jsou argumentacni fabulace"

To nejsou fabulace. OBS když se vyšperkuje umí zabít CPUčko už tím že běží, nemusíš nahrávat ani vysílat. Kamarádova zkušenost, postavil streamovací PC s Ryzen 3 3100 a Turing NV kartou. Ryzen velice snadno vytížil na 80% jen tím OBSkem když se sejdou alerty a nějaké další efekty. Když mu to při streamu přestalo stíhat a dropovalo to framy, tak to vyměnil za 6 jádro, tam už to OBS zatěžuje procesor "jen" 30-40%.Pro to OBS bych laptop s AMD nebral, u Intelu jde použít QS, byť není to co NVENC. U M1 Apple máš HW akcelerovaný encoding, pro lidi co pracuji s H264 a H265 neskutečný dříč, kvalita HW encodéru je super a zátěž procesoru se nahráváním v OBS zvýší o 5%.

"30-33dB"

1: https://www.acer.com/ac/cs/CZ/content/model/NX.HSEEC.001 27 tisíc. Vybavenější a 100% tichý Apple stojí 30 tisíc, dá mi na to někdo na acer pronájem včetně pojištění pod 7 set měcíčně, ideálně výrazně pod tu částku?
2: Switft se mi nelíbí Zenbook je jednoznačně pěknější :)
3: nemá thunderbolt... Ne USB-C nestačí, kolik přes to proženeš monitorů a v jakém rozlišení a refresh rate? USB-C ti může snadno vyčerpat jedno externí SSDčko, resp to SSDčko výrazně zpomalíš.
4: 30-33dB - tichoučké. Měl jsem grafiku co recenzenti měřili 30dB a hodnotili jako neslyšnou a já ji slyšel i na chodbě do pokoje s PC. Klepání klávesnice a kliky myši byly hlasitější než ta grafika. V idle jsem v nočním tichu vnímal ševelení vzduchu ve skkříni, i tohle je zvuk, který si rád odpustím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protože většina lidí si z toho, co popisujete, vyhodí z use case pryč OBS studio (protože nepředstírají, že jsou youtubeři nebo streameři) a koupí pasivně/semi pasivně chlazený ultrabook za 13k.

Pokud někdo chce dělat video a mermomocí k tomu chce používat malý netbook, budiž mu přáno Apple M1. Za 30k ...

Jinak acer i lenovo mají obměnu po dvou letech. Zrovna na to koukám, protože přítelkyně má právě takový ultrabook těsně po záruce. Ale protože se tam nic netočí, tak to asi nikdy nechcípne :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napred tady pindas neco o tom, ze budes plne zatizeny notebook "hazet do perin" a pak z toho vyleze, ze tvoje kamaradka pouziva notebook v posteli. To asi na nem toci a zarovensw encoduje porno a jeste to streamuje, ze ti pojede na plne koule v perinach..

Zbytek jsou zase tvoje fabulace, kdy netusis o cem pises. Mentalni prujem nekoho, kdo si hraje na neco, co neni.

Jeden demagogicky nesmysl za druhym

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aa, JirkaK ma problem, ze se tady neservirujou jenom tiskovky intelu, ale taky kontext co ukaze, jaky to jsou zvasty.. ((:

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jaký přesný žvásty potvrzuje srovnání Ryzenu s Xeonem v článku který říká že Intel ruší nějakou dodatečnou záruku?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

zvasty co se snazej z vic jak dva roky stary vykopavky delat luxusni produkt tim, ze mu intel milostive ponecha exklusivni zaruku na oc, o kterou stejne nikdo nestoji protoze je nepouzitelna..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že levnější procesory (a na levnějších základních deskách) Intel taktovat neumožňuje a ty drahé má sám vyhoněné na maximum možného, je taktování dnešních procesorů Intel stejně nesmysl. Takže si za to nikdo nechce připlácet.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pořád jsou lidi co to taktování dělají i když fakticky postrádá smysl, to by se pak Kčkové procesory neprodávaly přitom patří k tomu nejprodávanějšímu. Osobně lidem už Kčka nedoporučuju, nabízím základní model a pokud nepotřebuje nebo nezužitkuje grafiku pro svůj workflow, tak jsou jasné Fkové modely. Příplatky za Kčko a případně Ztkovou desku umí výhodnost nabídky poslat k šípku a ve finále člověk ten rozdíl ani nepozná.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hm, u obou našich největších prodejců jsou vždy dva K modely na chvostu top 10, ale "přitom patří k tomu nejprodávanějšímu." :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čo potrebuje Intel 10% ročného zisku na pokutu za porušenie patentu VLSI, čo je divízia NXP, čo je bývalý holandský Philips semiconductor
https://www.theregister.com/2021/03/03/chipzilla_vlsi_ruling/

Ale, že by týmto získal 10% ročného zisku. to sa mi nechce veriť

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel procesory si ukládají informaci o napětí na kterém běží.
Takže když CPU zhyne při zvýšeném napětí, tak to intel pozná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.