Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel krátí dodávky chipsetů

Intel logo staré

Taiwanští výrobci základních desek mají nedostatek chipsetů řady i845 a i865. Intel díky tlaku na i915 krátí dodávky a tak zřejmě dojde ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku k poklesu prodeje motherboardů se zmíněnými chipsety. PCI Express chipset i915 však podle výrobců zatím obsahuje jen 10 % desek pro procesory Intel, zatímco i845 spolu s i865 je prý stále na 80 %. Přední výrobci, jako Asus či Gigabyte požadovali zhruba o 100 000 chipsetů více, než od Intelu dostali. Omezení dodávek negativně ovlivnilo vývoj prodeje i u dalších, jako ECS či MSI (Abit jich např. dostává jen kolem 20 až 30 % týdně).


Nedostatek se týká také chipů pro notebooky. Zde však Intel skutečně nestíhá, neboť za čtvrté čtvrtletí došlo k 17% nárůstu poptávky po noteboocích, kde stále vedou s více než 90 % Intelovské technologie (v našich novinách jsem zahlédl, že děti si nejčastěji přejí pod stromeček právě notebooky). Na Taiwanu je nárůst poptávky dokonce o 30 % větší.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel krátí dodávky chipsetů

Žádné komentáře.