Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Smartphonový Atom Merrifield přináší 2× rychlejší grafiku od PowerVR

PowerVR v atomu mi nesmí do baráku. Intel dokonale zařízl podporu 64bit ovladačů Win7 a úplnou podporu WIn8 na integrovanou grafiku PowerVR v procesoru pro itx desku DN2800MT.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že tenhle Atom je jenom do mobilů, kde drivery rozhodně budou, jinak bych měl taky strach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim, tam to s tou powerVR bola tragedia, uz sa zdalo, ze od powerWR upustil a bude mat iba vlastnu HD ale asi im ta powerVR nejako prirastla k srdcu :D asi maju malo problemov.... ale asi to bude koli spotrebe a linux friendly OS, uvidime...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že intelácká grafika je výkonem ha hory vzdálená tej od PowerVR. Jenže PowerVR v desktopu je průser. Imagination Technologies není schopná vydat stabilní a funkční ovladače a Intel na to totálně dlabe.

Mám UMPC, kde je grafika Intel GMA500 (ve skutečnosti PowerVR SGX535) a nebýt nějaký dobrý duše, která zkompilovala neoficiální Windows driver, tak mi ani neběhá akcelerovaný Flash nebo věci požadující OpenGL. Přitom HW to bez problémů zvládá.

No a v Linuxu už to je čirá hrůza. Tam snad 3D ani nikdy doopravdy nefungovalo. Při tom výrobce musí mít evidentně linuxový ovladače, když to je nasazený v milionech androidích telefonů. Firma Imagination Technologies je podle mě ta, která by si od Linuse zasloužila prostředníček ještě víc než nVidia, která se aspoň trochu snaží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna za kritiku, kterou si odnáší minulá generace Atomů, nemůže PowerVR (ta pro vlastní čipy s toutéž architekturou DX10+/64bit driver vydala), ale Intel, který se na podporu vykašlal. Pokud si Intel od Imagination koupí pouze IP na návrh čipu (nikoli produkt se softwarovou podporou) a nakonec se na vývoj ovladačů vykašle, pak skutečně kritika Imagination není na místě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nevim, na čí straně byla větší vina. Intel to shazoval na Imagination Technologies a dokonce začal dělat (nikdy nedokončený) vlastní ovladač. Každopádně vím, že spojení těchhle dvou firem zavání průserem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslím, že máslo na hlavě má Intel ne power VR. Už si nepmatuju z jakých důvodů nešlo použít přímo ovladače ze stránek Power VR, ale Intel se na všechny update ovladačů vykašlal....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hej myslim ze tam bol vtedy nejaky problem s licenciou, co si vlastne Intel pod Imaginaiton kupil. Ak sa dobre pametam Intel nieco zmolil v tom ze maju kupenu IP na navrh cipu podla PowerVR ale nekupili samotny PowerVR aj s celou podporou, tj sw ovldacmi. Cize si mohli navrhnut vlastny cip, rovnaky ako PowerVR ale ovladace si uz Intel musel napisat sam, na co sa vykaslal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro me jako koncoveho uzivatele je totalne jedno co si Intel koupil, chci ten hardware proste provozovat! Mam taky DN2800MT, a situace je nasledujici:

Atom je 64bit, takze jdou na to dat win7-64b (64b je vyzadovano blbyma softama od adobe a blackmagic, jinak se instalator ani nespusti) ale ovladac na grafiku tam nejde sehnat - proste 64bit driver neni zadnej.

Linux: 32 i 64bit = textovy rezim, grafika nejede.

Takze deska ktera by sla pouzit normalne, kdyby Intel pustil drivery jde pouzit leda tak na chytrejsi wifi AP / router (msata+mpcie wifi). Ale uz z nej neudelate NAS, protoze deska ma jen 2 sata porty...

... to uz i AMD pochopilo, ze u E350 je obrovska vyhoda mit vsech 6 SATA vyvedenych.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na DN2800MT provozuju 64bit linux s grafickou aplikaci vyuzivajici OpenGL.

Ale rozchodit to k obrazu svemu vyzadovalo jiste usili, hledani v googlu atp. Rizeni spotreby za behu je utopie, podtaktovat jde jenom procesor, coz se na spotrebe desky projevi cca 1W, zatimco grafika bezi stale na plny vykon.

Tak ci tak, priste uz bych se takovemu HW radsi vyhnul.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.