Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NUC s Broadwellem i computing stick od Intelu na CES

Intel Compute Stick Ces 2015 02
Na CESu byly k vidění i dva nízkoenergetické typy počítačů od Intelu. Jednak nová generace řady NUC postavená na Broadwellu a jednak IoT Compute Stick, ona slavná „bootovací fleška do HDMI“…

Oběma produktům už jsme se trošku věnovali, i když v případě IoT Compute Stick ne tak úplně produktu Intelu. Poprvé jej výrobce ukázal snad někdy začátkem podzimu, později se cosi velmi podobného objevilo v prodeji, ale vše (včetně loga „Intel Inside“) naznačovalo, že nejde o originální verzi od Intelu, ale dílo jiného výrobce, byť snad na stejném referenčním základu.

Intel Compute Stick Ces 2015 01

Zatímco zmíněná „Intel Inside“ varianta byla dostupná už loni za $110, originál od Intelu jde do prodeje nyní, ovšem za ještě příjemnějších „od $89“ (ovšem v trošku jiné konfiguraci). Podívejme se na to podrobněji:

  • Quad-core Intel Atom Z3735F @ 1,33GHz (1,83GHz boost)
  • 2GB RAM (Windows), 1GB RAM (Ubuntu)
  • 32GB eMMC (Windows), 8GB eMMC (Ubuntu)
  • HDMI výstup (plné rozměry)
  • 1× USB 2.0
  • 1× MicroUSB
  • MicroSD slot pro paměťové karty
  • Bluetooth 4.0
  • Wi-Fi

Verze s Ubuntu, tzn. 1GB RAM a 8GB úložiště, vyjde na oněch $89; naproti tomu verze s Windows 8.1 (ne tedy pouze „pro Windows 8.1“) s 32GB úložného prostoru a 2 GB RAM bude stát $149. Při stávajících odporných kurzech jde o částky kolem 2150 Kč + DPH a 3600 Kč + DPH.

Poprvé bylo možné vidět i první modely NUC vybavené 14nm Broadwellem. Vidět po čase v rámci této platformy „velký“ procesor je poměrně zajímavé - i když sice původně na velkých jádrech byla uvedena, byly na delší dobu prakticky vytlačené levnějšími Atomy. Základním řadám jsme se věnovali samostatně (klik, pokud si chcete osvěžit paměť).

Intel Nuc Broadwell Ces 2015

Za vypíchnutí stojí přítomnost rozhraní M.2 pro úložiště a dále podpora 1,8A USB konektoru pro rychlé dobíjení mobilních přístrojů. Koho zajímá spíš vzhled než funkční stránka, ocení výměnná vrchní víka. Časem budou k dispozici i modely vybavené televizním tunerem, ale ten je zatím ve stádiu vývoje.

Diskuse ke článku NUC s Broadwellem i computing stick od Intelu na CES

Žádné komentáře.