Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel odložil velkokapacitní výrobu na 1,8nm procesu na rok 2026

1,8 nm proces po Intelovsky je pre zvyšok sveta v skutočnosti koľko ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10nm++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ nebo tak nějak.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

https://touchit.sk/wp-content/uploads/2019/12/Nedelnik99-15_nowat.jpg

Zaujimave čisko je kolko tranzistorov dany vyrobny proces vie narvať na mm2, čislo 22nm 7nm či 18A je len marketingovy udaj

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Než z toho intelí marketing udělal nesmysl, byla to tloušťka hradla v tranzistoru. Jinak ano, hustota tranzistorů je zajímavější, ale pozor, v procesorech (v Ryzenech určitě) jsou i tranzistory nevyužité plochy - chladicí ostrůvky. Ty chybějí v jádrech Zen4c.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Gaunter
Blíží se to N3B od TSMC.
Zajímavé, že o 20A je najednou ticho. Viz poslední slajdy, kde se hovoří jen o 18A a 14A.
Hromadná výroba na 18A až v roce 2026 je reálný termín, přesto si Gelsinger neodpustí plácnout, že vyrobí pár kusů už v 2025. K čemu je to dobré?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realne Intel vyraba stale na 10nm procesu, ten ich 7nm v Irsku na nom sa vyraba zopar nepodstatnych čipov a kym sa odladi bude 2025, ešte stale sme na začinajucom 7nm, tak že realne kym pride 4nm 3nm 2nm si počkame par rokov, ale hlavne že 1,8nm už tu bude hromadna v 2026 :D Myslim že je každemu jasne že intel len vymenil +++++ na ine abstraktne čislo :)
Hlavny problem intelu je odladenie a vyroba masiek pre litografiu, činania im do toho hodila vidli a sami to nevedia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rovnakých 1,8 nm, ale to je snáď jedno, otázka je skôr, čo to číslo predstavuje pre výrobu a ako sa chovajú čipy na takomto procese vyrobené... no a či reálne má aj nejaký prvok takýto rozmer, lebo šírka hradla to už dávno nie je. každý výrobca - a že ich je, že - si môže nazvať svoj proces ako chce, rozhodne aj tak reálne nasadenie a aby to nebolo náhodou až v treťom desaťročí, však Intel ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Tentokrát jsem to opravdu nečekal.“

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak TSMC na rok 2025 planuje 2nm proces, kde Intel obsadil 50% vyroby :D
Intel sa bije s Apple o 3nm proces u TSMC, kde sa ma problem aj Nvidia narvať pri ich 20 miliardovom zisku :D
Tak to vizera že ked AMD bude chcieť 3nm proces jedine u Samsungu alebo si počka kym apple s Intelom ujdu na 2nm proces to jest do 2026 by sa AMD mohlo dočkať 3nm vyroby u TSMC.

PC: aj mna prekvapilo že intel odložil vyrobu 1,8nm procesu ešte take sa nikdy nestalo vždy dodral terminy+++ :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tím Samsungem by to mohlo být zajímavé. Jejich nody jsou ambicióznější, než TSMC + s nimi má AMD přenesenou zkušenost díky Global Foundries. V podstatě bych se ani nedivil, kdyby AMD opět oživilo myšlenku na stavbu svých fabů s procesy licencovanými od Samsungu (co k tomu má přece jen vstřícnější přístup, než TSMC). Neb zatím to nevypadá, že by Intel představil mikroarchitekturu aspoň srovnatelnou se Zenem a jediné, co AMD brzdí, jsou výrobní kapacity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stavba vlastních FABů by pro AMD byla cesta do pekel. Ze spousty důvodů. Je pro ně výhodnější "zaplatit si" kapacity nejnovějších nodů a podpořit tak TSMC v jejich vývoji a rychlému nasazení. Ale i to není potřeba, protože TSMC potáhnou Apple s Intelem jako early adopters. A AMD chytře použije pro své porftolio primárně přechochozí proces, příp. rovnou přejde na vylepšenou verzi (N5P/N3P...). AMD vyhovuje, že roste pomalu, získává tak důvěru trhu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Právě na příkladu Intelu je vidět, jak je obtížné udržet se na technologické špičce. A to na to Intel má, respektive, může mít, v podstatě neomezený budget. Může si koupit nejlepší vybavení, zaplatit nejdražší lidi a stejně ...
Na druhou stranu může přijít doba, kdy bude mít AMD dostatek cash a bude uvažovat o vlastních výrobních kapacitách nebo aby si zpět koupili třeba GF :-). A to ani ne tak z důvodu, že by chtěla, ale protože z důvodu nedostatku nebo předraženosti (potřebných) výrobních kapacit nebude mít jinou možnost. Nebo kdy to bude znamenat, že si z nějakých dotací ukousnou zajímavé částky. Osobně to nečekám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už to tady zaznělo, pro AMD je totální blbost kupovat nebo budovat vlastní fabriky, outsourcing znamená prakticky nejnovější technologii, s minimálním rizikem neúspěchu a Samsung má haldu volných kapacit, které rád za dobrou cenu pustí AMD. Viz výroba malých céčkových Zenů. Až Samsung vyladí vyšší frekvence, půjdou na tom dělat i plnotučné verze. Na vlastní fabriky by AMD potřebovala desítky miliard, které nemá a půjčit si je dnes vychází dost draho, krom toho, že jsou pptřeba i lidi a špičkové lidi už požrali v USA jiní. I TSMC se v USA trápí s nedostatkem kvalifikovaného personálu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byť na papíře zní tahle strategie skvěle, realita je míň růžová, což naznačují jednání AMD a Samsungu. AMD očividně nestačí ani kapacity přechozích procesů TSMC a cena za wafer je pro ně problematická, pokud jde o low-end (proto tipuju, že právě tenhle segment půjde k Samsungu).

Jinak nejsem jejich účetní, ani technolog, takže fakt nevidím do papírů. Jen říkám, že by mě nepřekvapilo, kdyby se oživila i snaha AMD si část produktů dělat in-house na nějakém licencovaném procesu. Neb si sami uvědomují, že postupem času pro ně budou kapacity a ceny za wafer u TSMC čím dál tím větším problémem. Proto snaha část výroby dostat k Samsungu, případně hledat jiná řešení. S tím, že žádné bych takhle od stolu a priori nebral jako cestu do pekel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že Koženka zůstává na 4nm u TSMC, alespoň co se týká výpočetních karet.
A čipy jsou prý velcí mackové (rozměrově).
Možná přetlak u TSMC je důvod proč jde AMD částečně k Samsungu. Za mě dobrý tah.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že proces 18A bude tak nějak opožděn/zrušen jsem předpokládal.
Pro intel to není katastrofa.
Vyrábět může u TSMC a ubrat tak kapacitu AMD. Podíl na trhu si udrží.
Sice peněz moc nevyděla, ale dotace to vyřeší.
ALE informace:
""rentable units“, která měla sloučit prostředky dvou jader pro dosažení o 20-40 % vyššího jednojádrového IPC, nedopadla podle očekávání a nefunguje. "

Se nedá označit jinak než katastrofa.

Je k tomu nějaký zdroj?

Kombinace obou problémů povede k plýtvání drahocenným křemíkem TSMC.
Který skončí v OEM kancelářích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rentable units mi silně připomíná snahu zkusit znova slepou uličku stavebních strojů od AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně, zatím si na tom každý vylámal zuby. Myšlenka vypadá na papíře slibně, ale její realizace vůbec není jednoduchá ne-li vůbec možná (s ohledem na negativa, která to s sebou nese)

další věc je to, jestli je to vůbec pravda. To že to řekl nějaký youtuber neznamená, že něco takového existuje :)

https://twitter.com/i/web/status/1776085853804413035

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kratke info, ktere tady webem neprobehlo o Intelu.
Inteli 'foundry bussines' vygeneroval loni 7 miliard $ ztratu a stejne do nej budou sypat prachy jako do studne.. Tady jde hezky videt, co to dela, kdyz Intel vyrabi chipy nekde jinde. Letos se ma ztrata snad jeste prohloubit.
https://www.reuters.com/technology/intel-discloses-financials-foundry-bu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.