Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel prý přejmenuje čipset Z370 na Z390

Nemám rád přejmenování u žádného výrobce, ale toto je trošku silný kafe obzvlášť, když do teď měli vystavené parametry na Webu. Takhle hluboko snad ještě žádný výrobce neklesl :o(
Do minulého roku jsem měl řadu let jen Intel, ale teď bych si o něj ani kolo neopřel, takže i můj další CPU bude od AMD

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jistě najdeme spousty výrobců co ohlásili produkt a ještě před jeho vydáním ho nevydali. Tady je to stejný případ.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ohlásit produkt a nevydat ho jistě není stejný případ s ohlášením produktu A a následným vydáním parametrově horšího produktu B pod jménem produktu A.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel už vydal z390 s původníma parametry z390? Byl by si spokojenější kdyby se ten nový čipset jmenoval raději z370+? A není přeci stěžejní vydat to pod jakýmkoliv jménem, ale v hlavně mít potom v době vydání pravdivé parametry v datasheetu? Ty hledáš za každým uprdnutím intelu konspiraci proti zákazníkovi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Žádnou konspiraci nehledám. Fakta jsou jednoduchá - Intel na svém webu zveřejnil specifikace produktu, ale do prodeje podle dostupných informací pustí pod stejným názvem jiný produkt s horšími parametry. Docela mě fascinuje, s jakým zapálením takové jednání obhajuješ.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě jen irituje to tvoje ustavičné ohýbání reality ve prospěch tvých argumentů viz. "...s ohlášením produktu A a následným vydáním parametrově horšího produktu B pod jménem produktu A." Jakým následným vydáním? Vždyť ještě nic nevydali a navíc je to cele zatím jenom spekulace, proto výjimečně správně používáš v titulku "prý". Prostě se dlouhodobě snažíš hledat cokoliv co by tě a ostatní utvrdilo v názoru, že Intel, Nvidia a Apple jsou nějaké zlé entity přitom za vším vždy stojí určití lidé, takže když už chceš někoho vinit z nějaké špatné praxe, tak by to měli být vždycky konkrétní lidé.

Dále pak je přeci stěžejní co bude reálně vydáno a s jakými parametry. Na jménu přeci nezáleží, záleží jen na tom jaké to bude mít parametry. Někdo v intelu neodhal nájezd na 10nm a proto se všecko posouvá. Tak nevydají z390 s původně ohlášenými parametry ale s vydají z390 s parametry, které prostě budou pravdivě specifikované tak nevidím problém. Mě připadá, že ty nám chceš tady podsunou jak se "zase" intel snaží napálit zákazníka s tím, že takhle můžeš uvažovat jedině tehdy, pokud si myslíš, že zákazníci jsou úplní blbci.

Až budu za cca. půl roku upgradovat, jestli opravdu bude potřeba, tak si při rozhodování budu dívat jenom na poměr cena výkon a prachy dám zaslouženě platformě, která mi po přetaktu přinese více výkonu tam kde to potřebuji a také platformě, která má lepší featury. Hodně teď edituji 4k video, a video editory čím dál více využívají AVX instrukce pro různé filtry apod. Je skoro neomluvitelné, že AMD ještě neimplementovalo nějakou formu AVX ofsetu jako Intel a tím dochází na přetočených X verzích k obrovským spikům ve spotřebě a teplotě vedoucích k nestabilitě a pádům softwaru. To je celkem zásadní problém u AMD a velký oversight na straně AMD. Až tohle vyřeší a budou mít v nabídce cenově přijatelné 12c(24t) CPU, tak klidně přecházím k AMD, protože to už bude mít smyl a 3x větší počet vláken už s přehledem více než dvojnásobně zkrátí render časy a single thread důležitý pro plynulý scrubbing videa na časové ose snad už bude taky lepší než na mém stávajícím CPU. Zatím si vystačím s i7 4790k na 4.5GHz.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Celý tvůj sloh jsem nečetl, jen první odstavec. Nicméně pisatel nad tebou nic neohýbá. Intel vydal do světa informace o novém chipsetu, mluvil o tom v mediích na předváděcích akcí, rozeslal informace, docela dlouho se o tom mluvilo a když chvíli před launchem bez žádného oznámení, doslova potichu, prostě jen přejmenuje Z370, tak je to bouda jak svině a to prostě nemůžeš obhájit,ty jsi ten kdo je tu úplně mimo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaké předváděcí akce? Jaké rozesílání informací? Sorry, ale úplně mimo jsou všichni kdo z tady toho komára zase diky panu Součkovy dělají velblouda.

Zopakujme si jak se všechno odehrálo na časové ose, retrospektivně. Pan Souček si všimne informace na zahraničních portálech, které uvádějí čínský zdroj, který sám referuje na konci článku. Něco z toho vydedukuje, ale postne to rozumně jako spekulaci. Nicméně je to Intel že, a tak se z jednoho nechtěného odkrytí a následného stažení parametrů děla zase velbloud a sviňárna jak jak Brno. A proč říkám nechtěného odkrytí? Protože původní zpráva ze 14. května o z390 na Anandtechu hovoří zcela jasně. A to že: "In an unexpected disclosure of information, Intel’s Z390 Product Brief documentation went online today. No prior warning was given, and we were expecting something similar to perhaps pop up during Computex in a few weeks, but it would seem that Intel has pulled the plug during a Sunday (which makes me think this was an accidental posting, but I’m not complaining)."

To odkrytí Z390 byla nehoda. Někdo u Intelu zadupal a zveřejnil co neměl, proto to bylo v zápětí staženo. Jenže tady se z toho tichou poštou doneslo, že Intel zase hraje nekalou hru, protože "prý" mohutně avizoval Z390 a najednou ho před launchem stáhnul. Tak taková je úroveň České IT novinařiny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koduri už začal s likvidací intelu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Výjimečně vtipná poznámka :).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To bych se na to podival, aby 8jadrovy Coffee Lake nepodporoval jen Z390 a stary Z370 bude umet jen soucasne 6jadrove. Kdo chce muze upgradovat. :-D
No a co, tak to bude omezene jen softwarove, ikdyz teda opravdu se tam ta jedna nozicka doplnujici napajeni uz nenajde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z370 podle všeho budou taky podporovat 8 jádro Coffee Lake bios updatem, ale desky s Z390 mají mít lépe dimenzované napájení, takže asi budou vhodnější pro přetakt, neli pro dosažení intelem stanoveného turba apod.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podle této logiky by hi-end Z170/Z270 boardy měly zvládat 6C Coffee Lake, ale z nějakého důvodu ta podpora neexistuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Budeš rád keď bude podporovať aspoň ten Z390 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ferengské pravidlo zisku:
239 - Nikdy se neboj věc přejmenovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten zdroj si přeložil z číňštiny sám, nebo si použil překlad překladu jiných, ne-li google translate? :)

Nicméně nevím co je na téhle zprávě tak důležitého. Byl tím nějak poškozen řadový koncový zákazník? Mě to přijde tak, že se intel přecenil, starší z370 bude pořád podporovat nové 8 jádro coffeelake updatem biosu a desky s z390 budou mít "prý" lépe dimenzované napájení.

zdroj: https://youtu.be/-m88Qf6hyHU?t=300

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takze preci jen tam ta jedna nozicka navic bude? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

intel zverejnil nějakej nazev cipu a jeho presny parametry.. pak zacne pod tim nazvem prodavat o generaci starsi cip s horsima specifikacema ty na tom nevidis nic dulezityho a ptas se jesli byl poskozenej zakaznik? ze se ani nedivim.. ty bys snad jasal blahem i kdybys na ty desce mel misto cipsetu nas*ano, jen pokud by na tom byl vyrazenej oval intelu.. (:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty si dobře natvrdlý, ukaž mi který výrobce desek prodává desku s čipsetem z390 a s parametry, který měl intel pro tento čipset připravené, ale které stáhnul, protože z390 s těmi dřívějšímy parametry nevydá. Kdo byl poškozen? Kdo koupil z390 s tím, že v parametrech při koupi byly ty stažené parametry? Ty mi tu oponuješ jako kdyby intel měl z390 v prodeji se lživými parametry, ale realita je úplně jinde. Proto se ptám, kdo tím byl poškozen? Intel jen změnil plán, nikomu nepodsouvá z390 s falešnými parametry a tvrzením, že to je nový čipset na 14nm. Nikdo kdo není úplný blbec si přece nekoupí desku s čipsetem z390 na základě toho, jaké měli být původně jeho parametry, ale koupí si ji na základě toho jaké jsou jeho parametry v době vydání, tedy ve specifikaci intelu, nebo výrobce desky v době vydání...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Castecne to problem je, interni Intelu, pokud se ukaze, ze je to pravda. Z270/370 jsou vyrabene na starsim procesu. Z390 mel byt stejne jako zbytek 3xx chipsetu vyrabeny uz 14nm. Krome toho ti jako zakaznikovy bude chybet treba cast pro integrovanou wifi. Jinak mne osobne je to sumak, ne proto ze AMD nebo Intel, ale spis se divam na to prakticky. Ukazuje to ale na problemy v Intelu a stavi jej do neprilis dobreho svetla.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je hrozny co, vono se to tu hada kvuli cipsetu. :-)

Jinak, jestli da Intel to osmijadro za 8.590 Kc, tak ja asi nakonec zustanu u Intelu a udelam upgrade desky + procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, pojd se vsadit o tu cenu.. ja rikam, ze to za 8500, uricte nebude ;)
Pokud jsi z Praglu, tak se muzem vsadit o pivko :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt pises o Intelu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I Intel ma moznost nasadit agresivni cenovou politiku. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no a to je presne to, co si myslim, ze se nestane ;)
byt mozna ted, kdyz vykopli CEO, tak to mozna vezme trochu jiny smer..uvidime

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přejmenovaná Z370? To jste se trošku spletli. Chtěli jste asi říci Z270, protože 370 už je jen přejmenovaná 270, a 270 se od 170 liší jen +4 PCI-E linkama takže kdo ví jestli to neni stejnej křemík s tim že u 270 jen aktivovali 4 linky navíc (jako v minulosti třeba P67 vs Z68).

Nejvíc funny to bylo když jsem stále s mejma win7 přecházel z Z270 na Z370 tak jsem ani nemusel reinstaloval chipset driver vše se detekovalo a nainstalovalo jako Z270. Tzn má to i své pozitivum ala na Z390 a 8C coffe budou win7 stále OK, ale tahle recyklace + na chipsetu vydanym v roce 2018 nativně nepodporované USB 3.1 je prostě fail.

AMD taky odpískalo novej chipset takže southbridge PCI-E linky tam zůstávaj GEN2, to je taky na přezdržku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psssst. AMD nedělá chyby jako Intel, a kdyby jo, tak se o tom tady nesmí mluvit. Jinak novější windowsy snesou hodně, i přechod z AMD na Intel a naopak.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Chyby ne, ale virtuální produkty taky rádo. Viz třeba X370 vs X470, stejnej křemík jen rename + novej bios s podporou XFR2, a o GPU se radši nebudeme bavit, ale aspoň v CPU od Ryzenu dělaj pokroky a nový dobrý produkty. Ne jak Intel kterej neudělal pokrok v arch od 2015, jen protože byl konkurencí donucen tak s nechutí přidal pár jader.

Co se těch OS týče tak mé win7 jsou nereinstalované od r 2010. Když se něco stalo tak jsem vždy jen obnovil zálohu z acronisu. To jestli OS při změně celé platformy nebootuje je jen o driveru na řadič disků. Pokut to byl MSAHCI na starym a bootuješ z AHCI na novym, bootne to. To samé jiné přídavné řadiče. Od win8 navíc OS při zěměm platformy sám nahodí novej driver pokud jej zná, tzn ani tam nemusí bejt přítomen předem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To odkrytí původních parametrů Z390 byla nehoda. Někdo u Intelu zadupal a zveřejnil co neměl, a proto to bylo v zápětí staženo! Jenže tady se z toho tichou poštou doneslo, že Intel zase hraje nekalou hru, protože "prý" mohutně avizoval Z390 a najednou ty parametry před launchem stáhnul. A ještě se to otitulkuje jako přejmenování čipsetu aby to mělo pořádné grády podsouvajíc, že intel dělá zase něco nekalého a chce šidit. Tak taková je úroveň české IT novinařiny a informovanosti zdejších diskutérů. Pane Součku, prosím vás, styďte se...

viz. Anandtech 14. května...
"In an unexpected disclosure of information, Intel’s Z390 Product Brief documentation went online today. No prior warning was given, and we were expecting something similar to perhaps pop up during Computex in a few weeks, but it would seem that Intel has pulled the plug during a Sunday (which makes me think this was an accidental posting, but I’m not complaining)."

https://www.anandtech.com/show/12750/intel-releases-z390-chipset-product...

Ale pan Souček v článku tvrdí: "Specifikace Intel Z390 visely poměrně dlouho na webu Intelu, takže nelze říct, že by jeho očekávané parametry byly mylnou spekulací....

...Kompletní specifikace ze stránek nestáhl Intel ani poté, co se si jich všimla média a začala o nich informovat, ale nyní - s odstupem času - jsou pryč."

Ty vole, no tak to snad už mluví samo za sebe. To je prostě neuvěřitelné lhaní, a teď jen záleží na tom, jestli z neznalosti nebo senzace-chtivosti a biasu vůči Intelu, nebo kombinace těchto faktorů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.