Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel prý chystá Atomy s grafikou z Ivy Bridge

Intel Ivy Bridge (ilustrační obrázek)
Která část je na Intel Atomech méně zajímavá? Grafická, nebo procesorová? Za rok možná budeme moci s jistotou říci, že procesorová, protože grafiku by si měly Atomy Valley View „půjčit“ od Ivy Bridge…

Intel nedávno vypustil pro open source komunitu nějaké kódy ohledně grafik pro procesory Haswell, které jsou nástupci procesorů Ivy Bridge, jejichž uvedení je otázkou několika týdnů. Právě grafika v Ivy Bridge by se měla stát součástí chystaných Atomů s krycím jménem Valley View, což má být čip podobný CedarView (Atomy D2500 a D2700), ovšem s grafikou z Ivy Bridge. To znamená grafikou, která umí DirectX 11, DisplayPort výstupy a až tři výstupy naráz (za předpokladu, že nejvýše jeden z nich nebude DisplayPort).

Už dříve (minulý měsíc) se hovořilo o tom, že Intel nejspíše skoncuje s grafikami PowerVR, ostatně má to určitou část logiky, neboť pro ně v podstatě není schopen napsat pořádné ovladače (otázkou je, jestli je to záležitost vývojářů ovladačů, nebo jsou nějaké komplikace na toto téma přímo v grafice).

Můžete si též přečíst: 64bit a DX10.1 ovladače pro nové Atomy smetl Intel se stolu (15.11.2011)

Dalším problémem, který má Intel s grafikami PowerVR, je určitý ne příliš vřelý vztah Imagination Technologies k open source komunitě, takže Intel pro ni nesmí vydat otevřené ovladače (neumožňuje mu to licence na PowerVR od Imagination Technologies). A tak bude po všech stránkách výhodnější zapracovat na vlastní grafice a integrovat ji do nových Atomů. Bude to každopádně zajímavá integrace, zejména pokud jde o Ivy Bridge. Což o to, grafika to bude pro daný účel možná až dost luxusní (očekáváme, že v rámci snižování spotřeby ji spíše Intel trošku omezí), každopádně už od Sandy Bridge, jehož je Ivy Bridge spíše technologickým vylepšením, je grafika integrována v procesoru poměrně dost „natěsno“, např. využívá přítomnosti ne zrovna malé L3 cache sdílené s jádry, kterou ovšem Atomy nemají. Navíc to vypadá, že Atomová jádra ve Valley View nedoznají žádné změny, půjde pořád o to samé, co známe už od prvních Atomů, které s okolím komunikovaly přes FSB.

Intel Atom D2700 „CedarView“
Intel Atom D2700 (CedarView)

Na tento druh procesoru jsme tedy hodně zvědavi. Grafika v Ivy Bridge slibuje navýšení výkonu zhruba o 50 % oproti Sandy Bridge, takže bychom se měli dočkat situace, kdy někdejší platformu Nvidia ION (GeForce 9400 + Atom) Intel (konečně) překoná svým vlastním řešením. Hodně zajímavé bude sledovat, co z grafiky Ivy Bridge vlastně ve Valley View zbude, neboť nemalá pozornost při tvorbě Atomů bývá věnována též energetické nenáročnosti.

Co se tedy v současné době ví o Valley View: na základě vydaných kódů lze říci, že Valley View bude ve dvojím provedení: mobilní a desktopové. Bude podporovat až dva DisplayPort výstupy a také HDMI. Obsahuje novou architekturu přerušení (tomu budou rozumět programátoři, pro běžného smrtelníka jde o nezajímavou informaci) a trochu jiné rozhraní pro Turbo Boost v porovnání s Ivy Bridge. Grafika by měla být zhruba 4× tak rychlá jako PowerVR v Atomech CedarView, procesor bude párován s čipsetem s krycím jménem Balboa Pier. A pokud jde o uvedení, V nejlepším případě počítejte s koncem roku, spíše to ale bude až příští rok (nám by se tak líbilo uvedení na CESu 2013 ;-).

Zdroje: 

Phoronix (1, 2)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel prý chystá Atomy s grafikou z Ivy Bridge

Pondělí, 26 Březen 2012 - 15:54 | Tralalák | Intel's Valleyview Atom SoC will come in...
Pátek, 23 Březen 2012 - 10:20 | 007 | Stale cakam nejaku vykonejsiu win platformu typu...
Čtvrtek, 22 Březen 2012 - 23:16 | aa bb | Tak najzaujimavejsia sprava skoro na konci. Okrem...
Čtvrtek, 22 Březen 2012 - 13:09 | Tralalák | V podstate to je logický krok nakoľko sa nemôže...
Čtvrtek, 22 Březen 2012 - 12:52 | r23 | Atom není motivace vylepšovat, poškodili by si...
Čtvrtek, 22 Březen 2012 - 12:30 | Doug Quaid | tiez si myslim ze by mali radsej procesor...
Čtvrtek, 22 Březen 2012 - 12:14 | NRX | A procesorovú časť vylepšia tak za 10 rokov ......

Zobrazit diskusi