Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel přináší QuickSync i v low-endu, je za tím něco konkrétního?

Intel více-méně v tichosti doplnil podporu pro Quick Sync - hardwarovou kompresi videa - procesorům Bay Trail a krátce nato i některým low-endovým modelům generace Haswell. Spíš než na náhodu to vypadá, že tím Intel sleduje něco konkrétního…

Událostem, které souvisejí s procesory Bay Trail jsme se už několikrát věnovali: Intel končí distribuci modelů postavených na revizi B2 a B3, na které při vzácné konstelaci hvězd zlobilo USB a nahradí je revizí C0, která však mimo bugfixů přináší (jak náš věrný čtenář správně podotkl v diskusi) oficiální podporu pro Quick Sync.

Slajdy z roku 2012 popisují podporu  pro hardwarový encoding videa - Bay Trail rev. B2/B3 jej ale nepodporoval

Podporu „čehosi na způsob Quick Sync“ na Bay Trail zmiňovaly oficiální materiály Intelu už v srpnu 2012 - rozdíl oproti způsobu (a úrovni) podpory oproti tehdejším desktopovým procesorům spočíval v přítomnosti integrovaného obvodu VXD392 od Imagination Technologies - více v tehdejším článku. Jenže finální specifikace nových Atomů Quick Sync neuváděly (popravdě řečeno nám absence této fíčury v seznamu podporovaných technologií zcela unikla).

Oficiální specifikace Bay Trail - model ze starší revize vlevo (nepodporuje Quick Sync), nová vpravo (podporuje)

S novými modely, které vycházejí z revize C0, už je však oficiální podpora pro Quick Sync zmíněna, což znamená, že buďto prvotní implementace (B2, B3) nebyla plně funkční, nebo byla neaktivní a teprve nyní cosi Intel přimělo podporu pro hardwarový převod videa zapnout.

Druhá část skládačky se týká Celeronů a Pentií postavených na Haswellu. Donedávna, jak potvrzuje oficiální slajd výše, byl Quick Sync výsadou modelových řad i3, i5 a i7. Nyní jej Intel prostřednictvím aktualizace ovladačů aktivuje i na některých Celeronech a Pentiích aktuální (Haswellové) generace. Na tom stojí za pozornost dvě věci: Jednak, že se Intel takto rozhodl dávno po jejich vydání a nikoli hned s uvedením (mohl to být dobrý tahák, kterým by Intel dal jasně najevo, co získá zákazník koupí nové generace navíc oproti předešlé). Ale hlavně je na tom pozoruhodný fakt, že Intel musel všechny tyto čipy před expedicí testovat na funkčnost videoprocesoru, ačkoli ho nechával vypnutý. S možností dodatečného zapnutí se tedy počítalo předem.

Nabízí se několik možností, proč se Intel takto rozhodl. Původní plán skutečně mohl být ten, že Quick Sync budou nabízet i všechny nové Celerony a Pentia, ale jelikož na Bay Trail (který se též prodává pod značkou Celeron/Pentium) nefungoval, rozhodl se Intel tento plán odložit a akceleraci videa aktivovat až dodatečně. Dávalo by to dobrý smysl, ale jeden zádrhel tu je: Quick Sync nyní nebyl zapnutý na všech Pentiích a Celeronech (ze stávající generace), ale jen na určitých modelech.

Loňská roadmapa AMD vlevo, letošní vpravo. Úsporná APU čeká pravděpodobně vydání koncem jara

Pak je tu druhá možnost. AMD před nedávnem potvrdila roadmapu mobilních APU pro letošní rok a  -světe div se - oproti loňské nedošlo k žádnému odkladu, takže nová ultramobilní APU - Beema a Mullins vyjdou. V současnosti již víme, že nejde jen o nové revize stávající Kabini a Temash, ale nové kousky křemíku, které vycházejí ze třetí generace mobilní procesorové architektury AMD (Puma) a doplňují i nějaké nové obvody, např. AMD Security Processor. Nabízí se tedy možnost, že Beema a Mullins oproti svým předchůdcům nabídnou podporu VCE (Video Compression Engine, obdoba Intel Quick Sync) - nebo si to alespoň Intel myslí a nechce dopustit, aby konkurenční čipy pro tento segment uměly něco, co jeho neumějí (ale mohly by).

Diskuse ke článku Intel přináší QuickSync i v low-endu, je za tím něco konkrétního?

Pondělí, 3 Březen 2014 - 23:16 | no-X | Oba výrobci o tom v tiskových materiálech moc...
Pondělí, 3 Březen 2014 - 23:10 | Trashman | To není přezdívka. To je moje skutečné jméno.
Pondělí, 3 Březen 2014 - 14:13 | Fotobob | Překvapuje mě bazíróvání na čistočisté češtině u...
Pondělí, 3 Březen 2014 - 13:18 | Trashman | Stačí že jste slovo road map nepřeložil.
Pondělí, 3 Březen 2014 - 09:37 | Tomáš Vála | Zajímavé, Atom Bay Trail-T přiznává Quick Sync od...
Pondělí, 3 Březen 2014 - 09:12 | no-X | Kde píšu o cestovní mapě? :-)
Pondělí, 3 Březen 2014 - 07:32 | danieel | na embedded-world me pani z AMD slibovali ze...
Pondělí, 3 Březen 2014 - 00:25 | Trashman | low-end = nekvalitní zboží, takže nebrat. A...

Zobrazit diskusi