Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ruší objednávky základních desek, odebere jen čtvrtinu

Teda :-) Ta deska na obrázku je slušný kus historie :-) Model 2002 pro začínající P4 procesory ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skoda toho, Intel dosky som mal rad. Nie vzdy boli dokonale ale apson to neprehanali so vselijakymi blbostami ako iny vyrobcovia, ktore aj tak malokto vyuzival.
Ak som chcel dosku do pracovneho PC, tak bola od Intelu.

V praci pouzivame vyhradne dosky od Intelu.

Skoda, ze koncia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak - zadna skoda. Dobre ze konci, shit je to a ne dobre desky. Abych nemluvil jen tak do vetru:

- aktualne se nutim do recyklace haldy stareho srotu co se mi tady nakupil. Jsou to stroje ktere nekde nonstop 3-4 roky bezely a je lito vyhazet je do popelnice. Obvykle Intel mb a C2D - E7500, E8500....

Z 5 desek jich ma 5 odesle kondenzatory, skutecne "zdrava" zadna - plne funkcni jedna. Dnes jsem hrabl jeste hloubeji do haldy - a vyhrabl nejaky zoufaly Prescott Celeron aneb. vykon nemam ale aspon zeru za 3. Dle CPU podstatne starsi stroj, plny prachu a bordelu - neslouzil zrovna v idealnich podminkach. Ale deska - prekvapeni - ne intel, ale Gigabyte GA-G31M-ES2C rev. 1.0. Po ometeni prachu - jako nova, vse funguje, vsechny kondenzatory vypadaji zdrave. Flash biosu, prd tam E8500 z toho odesleho intelu, jede. Pro tu srandu zkusime kolik snese... 3,7GHz rockstable v plne zatezi se stock chladicem bez jakehokoliv vrtani se v nevim cem.

- tak, tolik ke "kvalite" intelu - sracka to je a ne kvalita, osazeno temi nejhorsimi kondenzatory, zatim mi vychazi umrtnost po par letech provozu na peknych 80%. Obycejny levny Gigabyte mu to natrel na cele care.

Kvalita od "intelu" (stejne je to Foxconn):
http://umsle.peklo.biz/img/1361176090.jpg
http://umsle.peklo.biz/img/1361176122.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja som mal asi stastie. Mam jednu s Q65 chipsetom a E6320. Kupene v prvej polovici roka 2007. Do vlani bezala nonstop, teraz uz sa ten komp pouziva len tak 2-3 hodiny denne. Vsetky kondenzatory vyzeraju na pohlad v poriadku, doska neprejavuje ziadny naznak nestability. Zas na druhu stranu bolo to len na kancelarsku cinnost a zalohy s diskami v RAID1. Ziadna velka zataz, kvalitny zdroj a UPSka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neviem aby som mal tiez len stastie? :)
Mam v prevadzke asi 150 dosiek (945 chipset az po H61) Intel v kancelaskych PC, krore bezia min. 12h denne a min. 6 dni v tyzdni. Pouzivaju sa v trochu narocnejsich podmienkach (v lete vysoke teploty, prasnejsie prostredie a nie vzdy 100% el. rozvody), pouzivam kvalitnejsie zdroje a UPS.

Do dnesneho dna odisli 3 dosky a jedna z nich odisla kvoli zlemu pripojeniu elektrocentraly, ktora zobrala so sebou vsetko, co sa dalo. Najstarsie uz tahaju na 7 rok.

Dalej mam asi 50 mini-ITX dosiek (D201GLY - D2500HN) pouzitych v mini serveroch, kotre bezia 24h denne 365 dni v roku a zatial ziadna neodisla. Najstarsie uz bezia skoro 6 rokov.

Mam aj niekolko dosiek z cias P4 a P3, ktore funguju 10 a viac rokov.

Mam aj par desiatok dosiek Gigabyte s chipsetom G31/Q35, ktore su na tom so zivotnostou podobne.
Bohuzial Gigabyte nasledne uz nevyrabal dosky ake potrebujeme (LPT a RS-232 port), dalej jeho dosky mali par zaludnych obmedzeni a tiez kvalita bola horsia ako u Intelu v danom cenovom segmente.

Mam aj dve dosky s Q45CB v dvoch PC, ktore bezia nonstop v narocnejsich teplotnych podmienach a dosky drzia.

Nehovorim, ze Intel je spicka ale dosky robit vie. Ma uzsie portfolio a zameranie hlavne na kancelarske PC. Pre mna je to jednoznacna volba do kancelarskych PC.
V davnejsich dobach robil kvalitnejsie dosky ale to plati pre vsetkych vyrobcov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Intel desky robit nevie, kdyz uz jsme u toho - stejne je nevyrabi on. Biosy intelu - o nicem, soucastky - ten nejhorsi ksunt. Jo ty desky nejak funguji - stejne jako cokoliv jineho. Dokud jim nezdechnou elyty. V poslednich letech je to proste tuctovy "vyrobce" prumerne ne-kvality, neni zadny smysluplny duvod proc tyhle desky kupovat. Cokoliv jine znacky bude minimalne stejne ne-kvalitni (ale spis lepsi) za stejne nebo min penez. Slo to s intel MB postupne do haje, a jde si jen domyslet proc. Intel nejspis tlacil na Foxconn kvuli cene bez ohledu na kvalitu - tak tam zacli davat ten odpad co je na fotkach ode mne.

(Foxcon umi vyrobit stejne tak spickovou kvalitu jako odpad ala. Intel MB. "Co chcete a zaplatite-to dostanete")

Kdysi se braly desky od Intelu kvuli kvalite a spolehlivosti, a byly z jejich vlastni fabriky kdesi v Irsku, pokud se nepletu. Ta doba je ale uz davno pryc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, co pises plati pre kazdeho vyrobcu. Nielen pre Intel. Rukami mi preslo velmi vela dosiek vsetkeho druhu okrem predrazenych hi-end dosiek a rozdiel medzi nimi je minimalny.
Kto ma BIOSy v poriadku? Nikto. Poznam par BIOS "prusvihov" Intelu a takisto poznam par od Gigabyte, Asusu a MSI.
Zo strany Intelu vidim snahu postupne BIOS vyladzovat. To sa neda povedat o inych vyrobcoch, kde na problemy urcitych dosiek kaslu lebo maju prilis siroke portfolium dosiek.

Elity su trochu narocnejsia tema. Intel v tom nijako nevinika.

Ak porovnas dosky od roznych vyrobcov a od Intelu v rovnako segmente, tak Intel na tom nieje nijako zle.
Pozri sa napr. na konkurentov dosky DH61CR, o co su lepsie alebo horsie.
To iste plati pre ine dosky Intelu.

Intel je specificky svojim pristupom k urcitym veciam (pretaktovanie, ladenie BIOSu,moznosti nastavenia... ) a ak si je toho clovek vedomy, tak nekupi zle. Intel ma inac postaveny segnemt dosiek ako ostatny vyrobcovia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I já mám okolo sebe nějaké desítky Intel desek a bez problémů.
IMHO Intel chce jako náhradu kancl stojů prosadit NUCy a ono to docela dává smysl. Sranda je, že do tohoto konceptu velice dobře zapadá i možnost SW upgrade procesoru o které se tu taky psalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne, vetsi shit nez intel nebyl, zvlaste jejich serverove desky, to stacilo zatizit na LAN a sla dolu ... a taky tam vecne neco neslo strcit etc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

serverové desky měly ještě jednu vlastnost - nepodporovaly novější revize CPU, které se pro stejný socket a chipset u Tyanu nebo Supermicro daly zprovoznit novým BIOSem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nabízí se otázka co to znamená pro spotřebitele? Pokles prodejů PC má za následek omezení výroby desek zatím u Intelu, ale stejný osud nepochybně postihne i další výrobce PC komponent. Snížení sériovosti výroby bude znamenat snížení zisku výrobců a ti si začnou ztráty kompenzovat rapidním zvýšením cen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudou, to by logicky nikdo nekoupil. Zpráva je o Intelu, ale podobnou mají všichni výrobci desktopových desek. Jakmile zdražíte desktop (modulární systém), okamžitě narazíte na odpor uživatelů. Musel byste mít monopol, abyste mohl svévolně zdražovat (pamatuji doby, kdy 1 MB RAM stál 1000,-Kč a vyhořela fabrika na RAM paměti - to byl hukot)
Někdo by musel chtít zabít desktop, ale to je blbé odhadovat, protože zdražíte-li jako náhradu za desktop ty různé hračičky typu tablet atd., tak se vám můžou těžce propadnout prodeje, protože lidem bude stačit to, co mají. Průběžné rýžování je to, co drží výrobce (např. MS vs. Apple), desktop je na průběžné rýžování ideální, protože se de facto dělá permanentní modulární upgrade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.