Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xeony W3400 vrátí Intel do pracovních stanic, srovnání s AMD se raději vyhnul

hmm, to som nevedel, ze autor je only amd fan. Som cakal na diit neutralitu a fakty. To zistujem az teraz, ked pozornejsie sledujem clanky.

Tiez by ste mohli premenovat clanok https://diit.cz/clanek/radeon-rx-7900-xtx-ohlasen-prvni-cipletove-gpu-35... na Radeon RX 7900 XTX ohlášen: první čipletové GPU, srovnání s NVIDIA se raději vyhnuli.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé a s čím asi tak měli srovnávat konkrétně, když konkurenční GPU ještě nevyšla?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Chcete mi povedat, ze ste necakali, ze amd s Radeon RX 7900 XTX ako next-gen GPU zaboduje viac v porovnani s RTX 4090? Btw, nie som fanusik ani jednej zo stran, ci je to amd, nvidia, intel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prepac o com to trepes? Proste realita dnesnych dni je o tom ze pokial kupujes Intel tak by si si mal automaticky nalepit nalepku "Intel inside idiot outside". Je to podobna situacia ako malo pred rokmy AMD. Teraz je na intely sa zobudit. Specialne ked stale tlaci 14+++++nm a konkurencia si ide na 5nm a pohrava sa s 3.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ty si od jari 2017 v hlbokej kome? AMD pred takmer 6 rokmi vysadlo na kona s menom Zen.
Intel je odvtedy stale vo svojej zumpe a zda sa ze sa mu nijako nedari z nej vyhrabat.

pre tvoj obraz, 1Q 2023:

desktop: v 1T vykone ma o 10% navrch Intel a to plati teraz lebo bolo iste odobobie medzi vydanim R7 5800X a 5800X3D kedy ani to neplatilo a po vydani 5800X3D padla aj absolutne najposlednejsia intelovksa bašta: herny vykon (ten si ale musi u AMD vybojovat naspat novy 7800X3D, lebo proste ten R7 5800X3D v hrach na i7/9 13700K/13900K proste nestaci), v multiT je to vyrovnane (samozrejme pokial nejaky intel-pako neporovnava iba kvoli tomu ze sa produkty koncia na "700" nejake to i7 13700K 8P+8E a R7 7700X, kde to AMD ma 8 velkych jadier ale 0 (slovom NULA) a nie 8 malych jadier)

NTB: na spicke mame teraz striedacku s 8C a hlavne prvy krat v historii 12C a 16C notebookove CPU modely (ked vsetky produkcty vyjdu, na spicke zrejme ostane 16C model AMD, ktory bude najvykonnejsic notebookovy CPU a ked nie, odchylky budu v jednotkach percent)

server:
to sa ani neda komentoval, Intel totalne v prdeli - total harakiri masaker

HEDT, WS
o tom je clanok, tento segment u Intelu 3 roky neexistoval, kedze tam nemal co uviest, detto total harakiri masaker

a prosim toto vsetko pri vyssej spotrebe a horsom pomere vykon/spotreba, aj ked pomer vykon/cena NIEKDE moze byt porovnatelny

staci ti to ako prehlad preco je tzv. "technologicky lider" Intel v prdeli?

kontinuaita zvyklosti a dodavatelskych retazcov a zmluv je neskutcne dlha, rovnako aj neochota alebo technologicka obmena - preto aj ked je istel v podstate technologicky od roku 2017 v srackach, podiel v serveroch stupa velmi pomaly (aj uz aj tam zarytemu fanusikovi Intel serveroch procesorov DELLu dochadza trpezlivost), alebo druhy fenonem, ze portfolio notebookov pre AMD je o poznanie chudobnejsie (wono to tak storska suvisi aj s tym ze AMD je proste 11-nasobne mensia firma ako Intel a je uctychhodne ako ten trpazlik vie tyrat "technologickeho lidera")

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obrat za minulý rok měl Intel 3x větší než AMD, zisk 6x vyšší. Z čeho vychází číslo 11x?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

poctu zamestnancov:

amd number of employees = 15550
intel number of employees = 131900

131900/15550 = uz "iba" 8,5

ale neda sa to porovnavat priamo, kedze intel ma vlastne FABy a AMD nie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co pak te tak rozcililo? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dpc autor je na vyplatne pasce AMD uz nejakou dobu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Autor už nějakou dobu není na whitelistu některých korporací.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nemá být SR jen krátce protože nasadí brzy Emerald Rapids? Pak by toto vydání dávalo smysl jakožto "předskokana". Nějak se začít musí a i první Ryzen to měl proti Skylake pořád těžké.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je zajímavá strategie co Intel tentokrát nasadil, sice už konečně přestal odkládat, jenže finální produkty jaksi nesplňují ani z části to, co Intel o nich nasliboval, jak budou neuvěřitelným způsobem krutopřísné, zatočí s konkurencí jednou pro vždy a ta skončí už jen ve zpětném zrcátku a nakonec zapadne do propadliště dějin... místo toho máš plno jakýchsi podivných nedodělků a plánů B, které vypadají spíš jak nějaký špatný vtip.

Třeba i ten jejich slavný, úžasný, revoluční Meteor Lake dopadl stejně – měl přinést první poslední a nakonec to už nebude mít ani 8 jader, bude jich pouze 6 a je to jen takový Rocket Lake 2.0, s tímto tempem máme i7 za chvilu znovu asi jen jako 4C. Toto je prostě tragédie co Intel dělá... faily kam se podíváš, on si vždycky krásně naplánuje jak udělá hento, toto a tamto a jak bude vše nádherně dokonalé, jenže nakonec nic z toho jaksi nedopadne a nakonec se z toho vyloupne totální zoufalost.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Emerald Rapids je Sapphire Rapids-refresh se čtyřmi jádry navíc a vyřešením bugů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teď je ještě otázkou, kdy tohle papírové vydání nahradí skutečná dostupnost na trhu. Zen4 řady Threadripperů budou až ve třetím kvartále, tady má Intel šanci pár kusů dodat a prodat.

Výrobci počítačů, vázaní dlouhodobými smlouvami o OEM výrobě s Intelem, musejí už pár let správně šílet. Nelituju je, neměli se nechat uvázat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že existuje jediná aktuálně platná OEM smlouva s Intelem, která by OEM výrobcům zakazovala nabízet produkty na bázi výrobků konkurence. Právě podmínění výhod exluzivitou snad bylo předmětem předchozích anti-monopolního šetření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 9 6900HS nabídne 8 jader na taktu 3,3GHz s boostem 4,9GHz při 35W TDP.
A to by každou chvíli měli dorazit mobilní Ryzen 7000 s šestnácti jádry.
Nebývalo zvykem že HEDT nepřekona výkon notebooku. Při 10x větší spotřebě.
Tohle nevypadá dobře ani na papíře.
Na rozdíl od AL a RL které se začnou chovat divně až při podrobných testech.

Celý notebook v ceně w7-2495X nabídne podobný výkon jako samotné CPU pro HEDT.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

DOA CPUs ale aj tak to stačilo na to, aby Nvidia na nich uviedla nové pracovné stanice...
https://blogs.nvidia.com/blog/2023/02/15/intel-rtx-ada-workstation/
Ktovie, čo ich presvedčilo, že je to lepšie riešenie, ako AMD.. Každopádne zvláštne aj smutné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná slyším trávu růst, ale není to třeba tak, že si Intel s NV řekli konkurent mého konkurenta je můj kámoš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by mi i přišlo divné, kdyby Nokia dělala workstation s procesory AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokia? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, Nvidia. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I u té Nokie by to bylo divné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, plus nejaka dobra dohoda a zase vela ludi stale na slovo Intel pocuva.. A v pracovnych staniciach je vykon len jednym z parametrov..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Take workstationy sa robia v par konfiguraciach, proste sa k vykonnemu GPU pribije jedine CPU ako "odladena" konfiguracia a ber alebo nechaj tak.

Tiez sme takto museli nakupit notebooky s Quadrami, pretoze ak sme chceli "vykonne" procesory, ina konfiguracia neexistovala.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pravda jest. Licencie na virtualizáciu alebo rôzne sw sú často platené od počtu jadier. Niekedy sa proste oplatí menej jadier ako viac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tak dá reálně očekávat od 16c W-24xx vzhledem k obalce TDP, běh all-core@3,6GHz?

Všiml jste si někdo u zmíňovaných MB pro W-24xx/W34xx přítomnosti podpory pro ThunderBolt, WRX80 MB od Gigabyte pro ThrPro ji snad má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta od Asrocku s quad-channel RAM by mela TB mit.
https://www.asrock.com/mb/Intel/W790%20WS/index.asp#Specification

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neslo by doplnit do tech grafu alespon all-core turbo frekvenci, protoze kdyz tam jsou tri produkty jako starej 28C, starej 2x28C a novej 56C a vsechny maji stejne vysledky.. tak je neco jako hodne spatne. Spis ten test vypovida o aplikacich ci ukolech - zda jsou single thread nebo multi-thread capable, protoze jinak si nedokazu vysvetlit ze vykon pridanim jader nestoupa a nekdy i klesa :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.