Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Skylake jde do distribuce

Před měsícem analytici předvídali, že sestavy s Windows 10 a Skylake nemůžou stihnout předškolní sezónu. Tento týden nejprve Microsoft a nyní i Intel ukazují, že to možné je. Procesory míří k výrobcům

Většina produktových řad z generace Skylake se dostane na trh v září, ale Skylake-S, což jsou socketové procesory pro desktop, o něž je patrně největší zájem, by měly být v prodeji již v srpnu, především ve zbrusu nových sestavách vybavených operačním systémem Windows 10. Z této řady by měly dostat přednost odemčené modely Core i7-6700K a Core i5-6500K; na čipy s uzamčeným násobičem dojde řada později, pravděpodobně v září.

Podle zdrojů webu KitGuru potvrdil Intel začátkem týdne dodávky čipů a v těchto dnech by již partnerští výrobci měli mít na stolech vzorky z generace Skylake, aby mohli navrhnout a vyladit první sestavy, které za dva měsíce půjdou na trh.

Na některé výrobce se dostalo o něco dřív, takže například Asus mohl prezentovat první sestavu s procesorem Skylake už v první den Computexu v Taipei (sestava nese neupřesněnou GeForce, paměti DDR4 - jak již víme, Skylake-S v DDR3 verzi v plánu není - a základní desku Asus, která krom běžných výstupů disponuje i USB 3.1).

Budeme-li věřit první testům nového top modelu Core i7-6700K, pak lze říct, že nabídne evoluční posun ve výkonu s vyšším posunem ve vícevláknových úlohách (až ~10 %) než v jednovláknových (až ~5 %). Základní taktovací frekvence totiž zůstala na úrovni 22nm Haswellu a boost je mírně nižší. Zda je důvodem tohoto rozhodnutí ponechání rezervy pro taktování, nebo nějaké specifikum 14nm procesu, se zatím neví. Připustit lze i nějakou rezervu pro Skylake-refresh, který by měl být vydaní v příštím roce jako poslední 14nm generace velkých procesorů od Intelu (následující Cannonlake bude 10nm).

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel Skylake jde do distribuce

Středa, 3 Červen 2015 - 09:47 | Tudva | Podle prilozenych fotografii to vypada na...

Zobrazit diskusi