Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel sloučí mobilní a desktopovou divizi, aby finanční zprávy vypadaly líp

V mobilnej divizii su konkurenciou Intelu vsetci vyrobcovia ARM, vplyv "kvazi konkurencie" AMD v mobilnych x86 je zanedbatelny, AMD ma v tomto segmente podstatne vacsie problemy sa presadit. Dokonca ani povodny clanok na Kitguru v tomto kontexte AMD nespomina. A mimochodom pre velke korporacie s diverzifikovanou produkciou je typicke, ze spociatku "dotuju" jeden segment z vynosnosti druheho a tyka sa to vsetkych firiem vratane AMD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Sloučit, aby se schovaly miliardové ztráty.
Žádná firma si nemůže dovolit rozdávat CPU skoro zadarmo, jen aby pokořila ARM konkurenci. Až na Intel. Ten dumpuje ceny x86 Atomů a prodělává miliardy. Je jen otázka času kdy někdo Intel zažaluje za monopolní chování.
Sloučí, aby ty ztráty jedné divize nebyly veřejnosti tak na očích. A až zabije ARM konkurenci, za nějakých 10 let nabídne veřejnosti (omezené samozřejmě pouze na USA trh a pár jedinců kteří si o to napíšou) nějakých směšných 15 USD kompenzace.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A kde je napisane, ze zlucenie divizii sa prejavi v strukture a forme ekonomickych vykazov? Aj nadalej tam mozu existovat polozky pre desktopovy a mobilny segment. Uvidime, zatial su to len domienky autorov clankov. Skor to vidim tak ako prezentuje samotny Intel (zrychleny vyvoj, lepsia kooperacia divizii a z toho plynuca efektivita..)

Keby Intelu islo o to to "zakryt" tak tie divizie zluci uz skor, nemyslis? Teraz to je zbytocne, informacie su davno vonku a ani sam Intel to nepopieral a otvorene komentoval situaciu v mobilnom segmente.

A dam Ti zopar prikladov strategii na straty/zisky, resp. predaj za ceny na urovni/pod urovnou nakladov:

AMD CPU divizia je dlhodobo v strate a vyrovnava si to GPU/APU.
Google "rozdava" android zadarmo a kompenzuje si to inymi prijimami.
MS "rozdava" mobilny Office zadarmo.
FreeToPlay ako dalsia obdobna forma
Akcie v hypermarketoch, kedy mas par tovarov za smiesne nizke ceny pod nakladmi, ale realne sa predpoklada, ze pri navsteve nakupis aj ine veci a v konecnom dosledku urobis marketu zisk.
A milion dalsich podobnych strategii..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ja by som to zasa tak tragicky nevidel. Nastup do rozbehnuteho trhu je vzdy narocny a casto stratovy. A zasa Intel s poslednymi Atomami to slusne rozbehol. Dnes mu dokazu uz konkurovat len najvykonnejsie ARMy kde uz ta spotreba nieje zdaleka optimalna. V dalsej generacii Atomov ak Intel este zlepsi vykon, hlavne GPU a spotrebu tak nebude mat konkurenciu. Docela by som sa tesil na nejaky naslapany telefon s Atomom. A uplne super by bolo keby MS doladil Win8.1 na pouzitie aj na telefone a v doku by sa prepol na full desktop. Nieco podobne ako chce Canonical s Ubuntu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

a ARM se nevyvýjí? Cortex-A57 má 2x takový výkon jak Cortex-A15. Intel s Airmontem bude zas mít jen výhodu pokročilejší výroby, ale kdo ví, jak bude vypadat 16nm od TSMC... ARM zdaleka nekončí.
Ale ceny Intelu jsou pěkné, jen aby Čína udržela tempo s Intelem v dotacích.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Do uplnych detailov navrhu ARMu ako aj Intelackeho x86 asi nevidime ale historia ukazuje ze Intel ma x86 dost vyladene aj vykonne. V zasade mu staci pridat vykon z desktopovych CPU a poladit spotrebu, co mu umoznuje pokrocila technologia vyroby a je zasa v suchu. A vyrobcovia ARMov proste taku technologiu nemaju. Ak bude Intel slapat tak ako doteraz tak by som sa nedivil keby nahradil vykonne high end ARMacke SoCy - Snapdragon, Exynos a mozno Tegru a ostatnym vyrobcom ostane mid a lowend. Jedine co by mohlo Intel polozit je tradicne ich slaba stranka a to GPU a pripadne nejake posahane ovladace pre GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě ovladače GPU jsou to jediný, co Intel drží nad vodou. Jako jediný výrobce totiž nabízí opensource ovladače svých GPU pro linux. Průser nastal, když si licencovali PoverVR od Imagination a pak se k tomu pokoušeli ty ovladač dobastlit. Ale snad si tu chybu budou pamatovat.

Jinak třeba Zenphone od Asusu má Intel procesory. Jeho výkon v benchmarcích je dost žalostný. Současný ARMv7 procesory ho překonávají víc než dvojnásobně. Vzhledem k tomu, že architektura ARMv8 navýší výkon na dvojnásobek, bude mít ARM před Intelem ve výkonu pořád obrovský náskok.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme z Atom zo Zenfonu dostava na frak ked je to este stary Z2560 postaveny na Cloverview a pouziva prave PowerVR. Ja sa bavim o poslednom Z3xxx Baytraile. Ten je fakt vyborny a smelo v tabletoch prekonava ostatne ARMy az na najvykonnejsiu TegruK1 ktora ho drti ale skor vdaka GPU nez samotnemu CPU. Co sa tyka ovladacov, nemal som na mysli ani tak klasicke ovladace do systemu ale to co Intel doda do Androidu/Linuxu alebo k Windows8.1 tabletom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kam patří "notebookové" řady procesorů, tzn. aktuálně Haswell M / U / Y ? Je to mobilní nebo desktopová divize? Velmi příbuzné jsou i "E"mbedded varianty, ale toho se prodá řádově menší objem (zato se to prodává několik let). Skoro bych řekl, že notebooky řadí do desktopové divize, jestli tato vykazuje tak vysoké zisky.

Není divu, že se moc neprodávají ATOMy do "netbooků", když netbooková kategorie byla rozhodnutím strany zrušena - a v tabletech ATOM taky vysloveně nekraluje, kromě toho tablety zřejmě zažívají strop. V telefonech je ATOM dodnes špatnej vtip. BayTrail ATOM je výborný procesor do štíhlých desktopů a HTPC - výkonem a spotřebou cca na úrovni "Y" Haswellu. Vrtá mi hlavou, kudy vedou hranice mezi mobilní a desktopovou divizí, nakolik tyto hranice sledují technické druhy vyráběných procesorů, jestli náhodou to dělení do divizí není záležitostí čistě prodeje (= rozdělení obratu tužkou na papíře podle nějakých obchodních segmentů). Existují jenom divize mobilní a desktopová, nebo jsou i nějaké další? (třeba zrovna Industrial/Embedded?)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hmm no BayTrail by sa teoreticky mohol strcit do telefonu len TPD a spotreba by nebola idealna. Predsa len je stavany skor do tabletov ale mozno nejaky cinan nieco podobne uz spachal. Ostatne Baytrailu je pre Android aj trochu skoda. Tak isto po pociatocnom boome Win8.1 tabletov prave s BayTrailom teraz citit ze to opada. Otazne je preco. Ci je to koli cakaniu na prichadzajucu novu generaciu Atomov Airmont na 14nm alebo to zasekala blba politika MS ktory nechce na Atomove tablety pustit 64bit windows 8.1 a viac ako 2GB ram. Asi aby nekonkurovali Surface tabletom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.