Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Thunderbolt po optice prý ještě letos

IDF 2009: Intel Light Peak
Zdá se, že Thunderbolt, původním krycím jménem „Light Peak“, se možná konečně dočká toho, co od něj uživatelé očekávali od začátku, totiž přenosu dat po optických vláknech…

O technologii Light Peak se hovoří už víc jak dva roky, to když Intel na podzimním IDF v roce 2009 předvedl světelný komunikační čip, možná i coby výsledek svého bádání ohledně hybridního křemíkového laseru, s nímž se poprvé pochlubil před dalšími třemi roky. Když se pak objevila zpráva, že se Light Peak objeví v podobě technologie Thunderbolt s přenosem dat po metalice, v uživatelích to vyvolalo smíšené pocity, neboť se celou dobu čekalo, že bitíky budou cupitat optickou cestou. Nakonec ani včerejší zmínka o podpoře PCI Express 3.0 v nové verzi Thunderboltu nenaznačovala nic o optice.

IDF 2009: Light Peak čip pod mikroskopem

Možná jsme ji sepsali brzy, možná špatně, každopádně tentýž mluvčí (Dave Salvator), který v souvislosti s novou verzí Thunderboltu hovořil o PCI Express 3.0, začal hovořit také o optické verzi Thunderboltu. Zmínil, že by k uvedení Thunderboltu po optice v některých počítačích, „jako např. Macy od Apple“, mohlo dojít před koncem tohoto roku. Proč se na optiku nepřešlo rovnou, je asi jasné: cena. Optická vlákna jsou pořád ještě o poznání dražší než dráty. Nicméně po drátech lze Thunderbolt tahat tak do šesti metrů, což může být pro někoho málo. Optikou by to šlo na vzdálenosti počítané v desítkách metrů, nehledě na skutečnost, že optické vlákno dokáže pojmout o poznání větší datový tok (odpadá problém vzájemného rušení a přeslechů).

Asi nejzajímavější to bude s kompatibilitou se stávající implementací Thunderboltu. S tou se totiž počítá, a to tak nějak kompletně. Kabely s optickými vlákny půjdou zasunout do současných Thunderbolt (v podstatě mini-DisplayPort) konektorů a všechno bude fungovat tak, jako doposud. V čem je trik? Asi vás to už napadlo, je to velice jednoduché: patřičné obvody, které se postarají o přenos po optickém vláknu, totiž budou součástí samotných kabelů, takže po softwarové stránce člověk nepozná, že komunikuje optikou. Protože se však skrze kabel protahuje i napájení, bude muset jít o jakési „hybridní kabely“, v nichž povedou jak optická vlákna, tak i dráty (neboť napájení se zatím optikou přenáší dost špatně).

Vraťme se na chvilku k úvahám o PCI Express 3.0 v Thunderboltu a položme si otázku: bude nový Thunderbolt schopný protáhnout PCI Express 3.0 kompatibilní se zmíněnými optickými kabely? Jednoduchá otázka, složitá odpověď. Bude to záležet na tom, zda tomu Intel (nebo kdo ty kabely vlastně bude vyrábět) přizpůsobí obvody v konektorech takových kabelů. Podle našeho názoru musí s příchodem PCIe třetí generace do Thunderboltu dojít na navýšení propustnosti celého řešení, přičemž obvody v kabelech, které budou z elektrických signálů dělat optické a naopak, musí být na konkrétní rychlost připravené. Jsou tedy dvě možnosti: buďto bude optika rovnou počítat s novou verzí a bude na ni připravena, nebo se budou i optické kabely rozlišovat podle podpory té které verze Thunderboltu. Logika říká, že by bylo rozumnější (a nikoli nemožné) implementovat v praxi první variantu, historie a snaha vydělat na všem novém však naznačuje variantu druhou. Ostatně ono je i otázkou, zda nová verze Thunderboltu bude používat stále tytéž konektory jako ta dnešní (tedy mini-DisplayPort).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel Thunderbolt po optice prý ještě letos

Čtvrtek, 15 Březen 2012 - 09:04 | petr ib | doufám že se toho dočkám v desktopu dřív než...
Čtvrtek, 15 Březen 2012 - 09:04 | petr ib | jo sorry , uz jsem to docetl ve starsi diskusi,...
Čtvrtek, 15 Březen 2012 - 08:59 | petr ib | hlavně aby to nebyl atypický kabel - za jeden...
Úterý, 13 Březen 2012 - 15:52 | mikebastak | Napriklad sony u ntb rady VAIO Z jiz opticke...
Úterý, 13 Březen 2012 - 13:54 | JVc | Nebo naopak u stankaru za 150,- ale s tim ze doma...
Úterý, 13 Březen 2012 - 13:37 | Pety | Už to vidím v Glóbusu: Kabel Thunderbolt 2m 2699...

Zobrazit diskusi