Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ukázal Lakefield / Foveros, 12mm pouzdro s pěti x86 jádry

Uvidíme jestli AMD oživí svůj projekt malých jader. Podle mě je elegantnější cesta ladění vypínání jednotlivých částí velkých jader a netříštit tak vývojové prostředky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja naopak doufam ze AMD jiz neozivi vyvoj zbytecne okresanych malych jader nakolik ma dnes skvelou architekturu Zen a 7nm proces, to ja pokladam za dostatecne "mala" pritom vykonna jadra, jeden malinky ciplet obsahujici vosm vykonnych jader, co vic by ste chtel? navic TDP ma AMD konfigurovatelne na nizsi hodnoty s tim ze vsechny jeji procesory sou odemcene, tohle Intel nenabizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro některé notebooky bude potřeba TDP jako u mobilů a tam už jádro Ryzen nemusí stačit. Jinak já malá jádra a koncepci big-little taky nemusím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Ultrabooky s klidem postaci 15W Ryzen Renoir ktery dnes skokove prekonava jiz zastarale Skylake Intel-y, navic jeho TDP je konfigurovatelne v rozmezi 10-25W, to je uplne dostacujici.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

čože nám to Intel hovoril pred 6-imi rokmi?

Software needs meaty cores, not thin, stringy ARMs, says Intel
By Simon Sharwood 26 Feb 2014

The world has a big issue around vectorisation and parallelisation of code,” Graylish said. “99% of code isn't written that way.

Most software, Graylish added, “still requires a big meaty core” and Intel is happy to provide them.

“90% of the time people will choose the meaty core,” he said.
https://www.theregister.co.uk/2014/02/26/software_needs_meaty_cores_not_...

Tak prečo dnes pridávajú "stringy" Atomy ?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ale jakysi hybrid, pokud to chapu dobre - 4x "atom" a jedno "big meaty core"...? V dusledku, pro nejake tablety a spol. nemusi byt uplne marne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nemusí jasne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt tenhle concept je relativne bezny. I apple ho ma ve svem A13. Thunder/Lighning.

Zde ma intel Cove/Tremont.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Namisto vydani normalnich 10 a 7nm 8, 12 a 16 jadernych procesoru vydavaj v Intel-u neco o co bude pramaly zajem, nevim koho vubec napadlo kombinovat jedno plnohodnotne x86 jadro s par posrane pomaly jadry Atom-u, vzdyt Athlon 3000G za 56€ tohle strci hrave do kapsy a to ma jeste 35W TDP a pribaleny pouzitelny OEM chladic. Dalsi zbytecny produkt na posrane zbytecne mateni zakazniku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je milión use-case pre takéto riešenie. Kiosky, ATM, automatizácia, čokoľvek. Treba trochu "thinking outside the box", opustiť svoju bublinu, svoje potreby a zrazu sa otvorí svet nekonečných možností.
Ak to bude mať slušný power management, tak to bude idlovať na desatinách wattu, bude to x86 kompatibilné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to určené spíše pro mobilní zařízení, kde není prostor pro větší čip, větší chlazení a větší baterii. To vrstvení / pouzdření jistě nebude úplně levné, takže pro kiosky, atm a podobné segmenty bude finančně výhodnější nějaké klasičtější řešení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo, co za system to bude obsluhovat. Protoze takovehle "slepence" jsou bezne u ARMu, ale v x86 ne.

OS bude muset dobre vedet, jak s tim nalozit, aby z toho vytahl vykon a zaroven se to nepropalilo deskou. To mozna bude kamen urazu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim s Tomasom A ... toto nesmeruje do "desktopu", hlavne to vidim ako jednu z poslednych sanci ako naburat ARM hegemoniu v tabletomobilnom svete, staci nahoda, povedzme nejaky "killer soft" a spusti sa prechod desktopu na ARM ... apple chce ist tym smerom. Intel chce povedat tu mate x86 cpu dajme tomu, ze je rovnake ako ARM, s rovnakou spotrebou a vykonom, ale je to x86 a pobezia tam vsetky aplikacie na ktore je zakaznik zvyknuty a HLAVNE NATIVNE ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to nesměruje do desktopu, tak je tomu IMHO nějaká x86 kompatibilita poměrně k ničemu. V tabletomobilním světě už nikdo po x86 netouží, není k tomu sebemenší důvod.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

já jo (spustit si na mobilu aplikace pro PC bez dopadu na baterku)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty aplikace pro PC ale potřebují taky nějaký OS, a ten na mobilu vezmeš kde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pramalý zájem? Ale no tak. O tohle je dost velký zájem, když se kolem toho točí celý segment levných laptopů. Pro nenáročné používání v domácnosti/kanceláři to má víc než dost výkonu a zařízení jsou levný spotřebák.Vyrábí se spousty modelů, lidí to kupují jak rohlíky... Však aby ne, dyť i trošku vybavený mobil stojí víc.

I atom bez velkého jádra dnes bez problémů stačí na internet a multimedia , což je jedno z nejtypičtějších užití počítačů v domácnostech. Stejně tak to zvládne základní kancelář. To celé s TDP 6W a typicky pasivním chlazením, takže konstrukce laptopů jsou jednoduché, levné a celé zařízení stojí pár tisíc.N4000 překonává například mobilní Sandy Bridge pentia, tzn. plnohodnotná jádra o nějakých 30%. Gemini Lake výrazně zvedlo výkon proti Apollo Lake. A tohle kombinované CPU bude ještě zajímavější díky silnějšímu jádru na ty nejnáročnější procesy.

Tohle není CPU které bude končit v desktopech, takže připrovnáíní k nějakému 35W TDP Athlonu nedává smysl. Kde si v tom laptopu dají ten přibalený chladič, netuším :) V téhle kategorii se AMD příliš nechytá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' O tohle je dost velký zájem, když se kolem toho točí celý segment levných laptopů. ''

jo, super.. ohlaseny sou tri laptopy, u dvou jeste nerekli presnou cenu a treti stoji 2500 usd.. to je fakt velkej zajem v segmentu levnejch laptopu.. (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

M*dky s jakymkoliv Nxxxx bych hazel rovnou z okna. BFU si koupi notebook s Pentiem Ncosi, 4GB RAM a 1TB 5400ot HDD a divi se, ze mu to za pul roku jede jak snek... Takovej peknej velkej notebook... Resil jsem to mockrat a stejne me to pokazdy vytoci. Jakykoliv repas za 6 litru s SSD bude lepsi....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem BFU a N4000 jsem koupil. žádný plotnový disk tam není. Slouží to na internet, největší zátěž pro to je přehrávání videa jako YT, HBO Go, Horizon.. a tohle plní stejně jako jakýkoli jiný počítač který mám k dispozici. Váží to jen málo přes kilo, na baterku to dá kolem 10 hodin, je to dokonale tiché, má to display lepší než mnohé laptopy za 2-3 násobek ceny. Dnes nový stojí 5.5 tisíce, tzn cena nijak extra mobilu. Mám to přes rok a že by to časem zpomalovalo? Rychlost je stále stejná jako při koupi.

Téměř žádný repas za 6 nebude lepší. Nebude mít tak kvalitní display, nebude mít tak nízkou váhu a tak dlouhý běh na baterii a ten internet i videa poběží stejně rychle. Proč kupovat repas když můžu koupít nový?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK ta nizka vaha kterou sa porad obahujes jenom dokazuje jaky sračky se dnes na trhu prodavaj, ja nechapu proc ma mit proste notebook nutne pod 1 kilo, pasivni chladic a k tomu 1-2 USB porty, tyhle ukázkové píčoviny dela hlavne ASUS a kdyz sem videl po rozebrani takeho šuntu co v tom je, malinky board bez zalohovaci baterie, integrovana baterie, napajena RAM, telo jak z najhorsiho plastu a Webkamera co ma horsi obraz jako notebook uvedeny pred 11 lety, hazel sem slichtu, rozhodne notebooky s posranymi Atomy nejsou notebooky ale jenom parodie a hociktorej repas k prikladu HP EliteBook s Core i3/i5, 8GB RAM a SSD za stejnou nebo nizsi cenu odvede svou praci sebelip, dale ma poradnou portovou vybavu a kvalitni telo cili vydrzi dyl nez tyhle dnes prodavane N sračky, co se tyce vydrze na baterii lzes, i s Atomy kdyz tomu pustis YT a hry maji vydrz pod 5 hodin, navic se zacnou prehrivat a throttlovat, pojeb takovy produkt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych vcelku souhlasil s tím, že notebook je na přenášení, takže časté požadavky jsou snadno přenosný a přijatelný výkon.

Druhá věc je samozřejmě Atom, tam je myslím dostatečně výmluvné, jak se i laici naučili, že Atom = nekupovat a následně je Intel přejmenovával tak, aby je nešlo snadno poznat od normálních procesorů a vyhnout se jim.
(Poslední iterace „Pentium N“ už je myslím dostatečně matoucí na to, aby to vydrželo.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Pokud by tohle použili v jejich Compute Stick, který by se díky tomu patřičně zmenšil, tak to beru. A dovedu si představit i dost dalších zařízení, která by se díky tomu zmenšila a přitom by na nich mohla už slušně běžet i wokna. A srovnávat tohle s A 3000G je asi nesmysl, vždyť jenom spotřeba Athlonu bude cca 5x vyšší, tohle asi míří úplně někam jinam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba tohoto Intel nesmyslu se jeste jenom uvidi, prosim v tomhle nepredbihat, kdyz je uz rec o spotrebe vs vykon(ppw) tak tenhle Intelí nesmysl drtive rozdupe svym vykonem 8 jadernej 7nm Renoir se svym konfigurovatelnym TDP v rozmezi 10-25W, cely Foveros od Intel-u je ukazkovy píčovský nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se těším na to jak si s tim zázrakem poradí Windows proces scheduler. To ještě bude taškařice.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Poradí v pohodě, prostě vypneš ty 4 malá jádra.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A pro přesunutí zátěže z 4 jader budu potřebovat to jedno velké... a oops. To není úplně dobré řešení. ;-).
Fakt jsem na to zvědavý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, se samotným principem big.LITTLE si poradí, to mám odzkoušeno, ale docela se děsím jak to bude s "velkými" extenzemi jako AVX, pokud by na těch malých jádrech nebyly (zatím, mimo KNL, je žádný Atom nemá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poradí si s tím na ARMu kde jsou poměry jader stejné většinou dělitelné dvěma a v paritě.
Ovšem 5 jader kdy jedno je velké a 4 malé? Jak asi zvládne aplikaci zdrbnout ze 4 threadů na 1 nebo 2?
Samotné přesunutí sebere nějaký čas. Těch příležitostí na chyby při vyprazdňování cache ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle asi nebude mít úplně snadnou pozici.
Vzhledem k tomu, že na jedné straně to asi těžko bude konkurovat notebookovým procesorům a na druhé straně pro tablety a telefony byly dost žravé i ty Atomy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.