Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel uvádí čipset i975X

Intel 975X Express Chipset logo
Tak jsme se nakonec i toho čipsetu i975X (kódové jméno „Wylloway“) dočkali. Sice jsme si toho o něm už napovídali nemálo, ale teď, když máme pěkně všechno oficiálně od Intelu, si to můžeme pro jistotu znovu shrnout. Předně připomeňme, že oficiální podpora jak SLI, tak CrossFire přímo od Intelu nevzešla, takže to, zda tyto režimy s i975X pojedou, závisí na firmách ATI a nVidia, přesněji na tom, co dovolí jejich ovladače. U nVidie jsme tento počin zatím nezaznamenali, u ATI naopak ano a CrossFire může být na deskách s tímto čipsetem reálný. Avšak ani Gigabyte u své GA-G1975X oficiálně o těchto multigrafických technologiích nehovoří.

Nejprve se podívejme na stručný a jasný diagram čipsetu, který vše důležité popisuje:

Popis čipsetu i975X

Asi nejzajímavější vlastností je (u Intelu vůbec poprvé) možnost rozdělit 16 PCI Express linek pro grafickou kartu na dva sloty po osmi. Zbytek je tak nějak známý, tedy dvoukanálová podpora pamětí DDR2-533/667 včetně ECC (Gigabyte se však u GA-G1975X na svém webu chlubí podporou až DDR2-888). K paměťovému řadiči se ještě váže Intel Pipeline Memory Technology, která má prý zvyšovat efektivitu využití obou paměťových kanálů a tím dosáhnout ještě o kousek vyššího výkonu.

K zahození není ani podpora 1 066MHz sběrnice (vedle klasické 800MHz), což se bude hodit v příštím roce při uvedení nového procesoru Pentium Extreme Edition 955, založeném na 65nm jádře Presler. V současné době se to bude jistě hodit pro přetaktování, případně i pro provoz aktuálně nejrychlejšího jednojádrového desktopového procesoru Pentium 4 Extreme Edition 3,73 GHz. O těchto jednojádrových Pentiích 4 se sice Intel přímo nezmiňuje, ale asi by bylo podivné, kdyby nebyly podporovány (ve specifikaci GA-G1975X se s Pentii 4 počítá).

Jako jižní můstek je použit vám již dobře známý ICH7R, uvedený spolu s i955X, takže jen stručně: Podpora 8kanálového HD-Audia, osmi USB 2.0 portů, čtyř 3Gbitových Serial ATA portů (zjednodušeně, nicméně nesprávně řečeno Serial ATA II) s podporou režimů RAID 0, 1, 5 a 10, 6 PCI Express ×1 linek a možnost přidat gigabitovou síťovku a iAMT (Intel Active Management Technology), což sice doma pravděpodobně nevyužijete, ale ve firmě se to může hodit pro vzdálenou správu.

Samotný čipset i975X (82955X MCH) se základní verzi ICH7 (82801GB) stojí 50 dolarů, s ICH7R (82801GR) si výrobci ještě musí připlatit 3 dolary navíc. Intel už počítá i s ICH7-DH (82801GDH) se speciální „Intel Quick Resume Technology“, která se bude hodit pro platformu Intel VIIV, očekávanou na příští rok.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvádí čipset i975X

Středa, 16 Listopad 2005 - 02:23 | Lukáš Blecha | Máte někdo informaci kdy bude možné (a hlavně kde...

Zobrazit diskusi