Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvedl na pravou míru vyjádření o Meteor Lake v desktopu: jde o All-in-One

Ak výrobcovia zareagujú aj Micro-ATX resp. Mini-ITX mainboardmi povedzme s týmito BGA on-board mobilnými procesormi nemusia to potom byť len all-in-one PC (NUC a pod.), ale aj klasické desktopy.

Napr. aj Intel Core i7-11800H (10 nm SuperFin, 8C/16T Tiger Lake, 45W) mohli onehdy zákazníci mať avšak mamiesto toho Intel do desktopu vydal Rocket-lake... :-(
link: https://www.youtube.com/watch?v=FR6AkUx-q8g

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Ak výrobcovia zareagujú aj Micro-ATX resp. Mini-ITX mainboardmi povedzme s týmito BGA on-board "
.. a proc by to ve velkem delali?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Take veci sa zvyknu strkat do dosiek pre NASka. Tam celkom vyhovuje, ze je to procesor s *nejakou* grafarnou a ma HW dekoder na AV1 napriklad, nejakym nenulovym vykonom a pojde nanho navesat dost diskovej kapacity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nerozporuji. Je to ale marginalni, specificka zalezitost v kontextu desktopu jako takoveho.
Tralalakuv komentar se snazil rict, ze pokud to OEMka "podpori", muze z toho vzniknout nejaka vyznamnejsi alternativa v desktopu. Proto jsem se ptal, proc by to delali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, asi jedine kvoli cene. Puzdro napajkovane na doske usetri naklady za socket. A ten socket sa pajkuje procesom dost podobnym procesu pajkovania BGA, takze to nema nejake brutalne naklady navyse (este by som povedal, ze socket je vacsi problem napajkovat, pretoze zvlada teploty pri pajkovani horsie ako cipy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je vsechno fajn. Ale 99% uzivatelu desktopu nepujde do obchodu a rekne se o pajeny CPU na desce. Ten trh je zajety jinym smerem, i presto, ze to reseni muze mit sve vyhody, jak popisujes. Proto do nej vyrobci ani ve vetsim meritku nepujdou. Jim by se to nevyplatilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje nenulova a nemala mnozina pouzivatelov, ktorym je uprdele, ako je procesor na doske uchyteny. To tvrdenie sa da upravit, ze 99% uzivatelov skladackovych desktopov do toho nepojde a s tym suhlasim, asi by som do toho nesiel ani ja. Pouzivatelom OEM to je naopak v 99% jedno, myslim si ze len malokto si kupuje OEM s tym, ze v nom bude chciet cokolvek upgradovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Existuje nenulova a nemala mnozina pouzivatelov, ktorym je uprdele, ako je procesor na doske uchyteny " .. to bude zrovna asi Vase prdelka ne?
Ja jsem nikde netvrdil, ze neexistuje nejaky trh, kde se takove reseni ujme. Je to ale minoritni zalezitost a proto se do toho vyobci ani nepohrnou. Mne tohle uplne zbytecne handrkovani a Vase snaha mne presvedcit, ze se bude stat "uzivatelska fronta" na pajene boardy s MTL, za dalsi diskusi nestoji. Prijde mi to zbytecne a odtrzene od reality.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to nedelal doted tak silne pochybuju ze zrovna zacne, Intel ... ten fakt neni pruzny, flexibilni ci prichazi s nejakym prekvapenim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže Míša tomu po technické stránce moc nerozumí, je to taková ta korporátní šéfka. Úplně vidím, jak si to tam někdo přečetl s otevřenou pusou a jen mu prolítlo hlavou "no to si snad dělé prd.l" :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Míša pojde na koberec sefovi (kazdy ma svojho sefa, alebo dozornu radu). Míša dalej pojde navstivit riaditela marketingoveho odboru a veduceho oddelenia pre komunikaciu s verejnostou.

V neposlednom rade Míša bude poslana na patricne povinne skolenie, aby nabuduce vedela, ako sa komunikuje. Míša moze byt rada ze nedopadne ako Renee: https://diit.cz/clanek/intel-odhali-detaily-10nm-vyroby-jeste-letos.

Intel, vas technologicky lider, kde lava ruka nevie co robi prava, kde prezentacie a roadmapy nemaju ani cenu toaletaku, kde kazdy tresne co a ako mu napadne a kde sa nepozera na benchmarky, lebo ide o ten pocit. A ked uz benchmarky, tak riadne pokrivene.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Netřeba z toho dělat kovbojku. Meteor Lake holt nebude pro stavitele vlastních PC a overclockery, ale v a-i-o strojích to může být velmi zajímavá a třeba i konkurenceschopná volba a Dell/HP/Lenovo/Asus/atd zase budou mít co dodávat ve velkém v podnikové sféře. A o to tady jde primárně. Ne o náš šudlery, co si staví PC z jednotlivých komponent.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nebude ani v té podnikové sféře, protože co si budeme nalhávat All-in-one je mrtvá záležitost, výrobci to zkusili, marketing nevyšel, konec.
Vydání na All-in-one je od Intelu teda dobrá strategie, oficiálně to vydají, ale kdyby se to nikdy nikde neukázalo, nikomu to chybět nebude. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A-i-o mrtvé? No to je zajímavé. Naposledy když jsem viděl nákup IT techniky v míře větší než pár kousků, tak šlo o cca 100ks A-i-o Asus na bázi Intelu. Protože do daného provozu jsou prostě a-i-o optimální řešení a budou tam takhle sloužit řadu let (i s těmi zpropadenými Windows 11(+)).

Btw tuhle jsem dostal do péče další starej stroj, a-i-o s Ivy Bridge Celeronem. Dal jsem tam Core i3 (víc to nejspíš neumí), takže 4 vlákna, přidal RAM na 8GB, má to SSD a spolu s mým klasickým úkonem (smazat Windows, nahodit Linux) to sviští zcela použitelně. Fakt bych a-i-o do důchodu neposílal, ostatně co jsou teď ty Applí-ARMí iMacy žejo?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tipnu si, že to někdo kupoval jako tenkého klienta ... Někdo nákupčímu řekl, že se to v nejhorším dá použít jako plnohodnotný klient, což je s odřenýma ušima nepopiratelný fakt a obvyklá strategie. A pak se to většinou dostane k tobě :-) Spíš si myslím, že jsi měl kliku na typ s nepájeným CPU. Většinou můžeš vyměnit (ne přidat) RAM a disk a tím končíš.
Já osobně jsem si jeden Androidí s Celeronem kdysi koupil jako multimediální kousek na zahradu. Teď už ho nepoužívám, ale je pořád funkční a jako "opravdový" tenký klient by ještě určitě použít šel.
Nicméně AIO je opravdu velmi malý, řekl bych až marginální, segment PC (x86) trhu. Nicméně rozděluji AIO a tenké klienty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, slouží to jako standardní PC v síťové infrastruktuře, kde se uživatelé přihlašují skrze Active Directory, nicméně aplikace běží lokálně na tom a-i-o stroji. Ale je to svou povahou vlastně kancelařina - to je asi to podstatné, stačit to výkonově bude i za 5 či mých mýtických 7 let.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen si sem odložím postřeh: do diskuse dorazil jeden blbeček a u všech mých příspěvků naklikal -1.

Tak to naklikni i u tohoto, blbečku. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na DIIT se minuska považují za svého druhu poctu.
Jinak řečeno, povedlo se Vám někomu "zvednout mandle".

PS: Přirovnáním k "blbečkovi" té kreatuře spíš fandíte. Tohle klikání na minus je na úrovni slintajícíh psů I.P. Pavlova.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jestli jsem to tu někdy řešil, ale dělal jsem takový pokus, už to nějaká chvíle bude, takže neřeknu přesně v jakých článcích to bylo. Nejprve jsem napsal komentář, ve kterém jsem pohejtil AMD a pod to jsem napsal komentář s opačným vyzněním. Dostal jsem v obou stejně mínusů, tipuju, že od stejných lidí, kteří si přečetli ten první a potom mi naklikali mínusy všude. Když jsem ale po pár dnech pohejtil myslím Intel a až pod tím AMD, tak jsem mínusy nedostal ani u jednoho.
Podle mě to naznačuje, že se tu nachází pár ortodoxních fanoušků AMD, kteří ale nejsou dobří čtenáři a dokáží přečíst maximálně jeden příspěvek, ale pokud ten vyzní špatně pro jejich boha, tak jsou ochotni strávit nějaký čas tím, že danému autorovi komentáře naklikají mínusy všude.

Jako dál bez komentáře, nejsem lékař, abych je diagnostikoval. :-)
Nicméně myslím, že většina diskutujících je tu v pohodě, takže si nenechme zkazit náladu těma pár hloupýma. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám vzato, že u AIO je dost tlak na cenu, takže pochybuji, že se tam "drahá skládačka" Meteor nějak víc podívá.

Fascinuje mě že byl Intel okolnostmi(pouzdření, struktura výkonu Meteoru - frekvence, TDP...) donucen vydat čiplety v segmentu kde AMD z pragmatických důvodů(cena) používá léta monolit a s čiplety začala nedávno pro úplný gaming high-end. Jsem zvědavý na ceny, dostupnost a jakou bude mít marži.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A-i-o na Ivy Bridge sedí, to byla doba, kdy se to výrobci snažili marketingově prosadit, ale nepovedlo se a od té doby to paběrkuje.
Možná v nějakých specifických situacích to bude nadále využívané, ale rozhodně nic, co by mělo potenciál velkých prodejů. Zároveň to bude drahé, protože tak už to u maloobjemové výroby bývá. A-i-o téměř všude nahradí rovnou notebook a tam, kde je notebook překážkou prostě koupí nějaké mini PC na mATX nebo ITX s běžným monitorem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímá mě, kde bereš tu jistotu maloobjemové výroby a-i-o strojů? Bytheway, ntb je z hlediska ergonomie oproti a-i-o dost pitomá volba. Tam, kde je používán stroj na daném místě, tam je lepší dát a-i-o.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tvrzeni se da krasne rozporovat. AIN ma smysl jen pro stacionarni misto a to je jeste otazka. Obcas si to kupuji lidi do domactnosti, vetsinou z duvodu setreni mista. Casem z nich pak cast zjisti, ze to nebylo to prave. Mozna existuje nekde i pracovni nasazeni, kde to muze davat smsysl. Tech pripadu je ale relativne miniimum.
Naiopak, ze tveho pohledu "nergonomicka varianta", treba kombinace notebook+klavesnice+monitor je nasobne a nasobne rozsirenejsi volba, at uz v kanclech nebo doma.
Tvuje pripad je z pohledu celkovych prodeju a smyslu nasazeni zanedbatelny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AiO je praveze pomerne bezne riesenie v priemysle a obchode. Kdejaky stroj, automat, alebo robot ma k sebe prifarany nejaky AiO na ktorom bezi ovladacie/monitorovacie rozhranie a to je potom ethernetom, alebo nejakou inou exotickejsou volovinou pripojene k PLC / embeeded HW, ktore samotny stroj riadi.

To, ze si take veci nekupi retail, este stale neznamena, ze tie zariadenia neexistuju. Ci sa v office pouzije AiO alebo notebook asi zalezi od toho, ako velmi sa predpoklada, ze ten clovek bude potrebovat byt s pocitacom mobilny. Kadejake priehradky a zakaznicke centra bezne bezia na AIO ci uz v alebo mimo rezimu tenkeho klienta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AiO je praveze pomerne bezne riesenie v priemysle a obchode."
.. ano, ale musis pocitat kolik to dela procent ze vsech zarizen, kde by jsi to mohl pouzit. Tvuj pripad nasezeni v obchode je specificky, totez u nejake "machiny" v praci.
"Ci sa v office pouzije AiO alebo notebook asi zalezi od toho, ako velmi sa predpoklada, ze ten clovek bude potrebovat byt s pocitacom mobilny. "
.. hele, ted jsi docela vzdaleny realite. Pracuji po kanclech a mega officech 20+let a nevidel jsem jeste snad ani jednou, ze by se nekde kupovali AIO misto laptopu, pokud vynechame klasicky desktop. AIO nedava smysl, protoze je to daleko mene flexibilni reseni oproti Notebook+Monitor. Nejde jen o mobilitu zamestnance, coz je samzorejme v dnesni dobe priorita, ale zaroven jde o to, ze kdyz se ti v kanclu pokazi display, porad mas notebook a rychle ti splasi nejakou nahradu. Kdyz se pokazi notas, opet se to da nahradit v ramci minimalnich casovych ztrat (jak jde). Kdyz se ti pokazi AIO jsi nahrany, nemas nic. Nema to zadnou vyhodu, naopak same nevyhody, snad krome toho,z e by jsi je mozna koupil levnejsi. Nevim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nasadenie v obchode a priemysle vobec nie je specificke. Su to pocitace ako ine, akurat sa to nasadzuje v prostredi, kde zlyhanie ktorehokolvek komponentu znamena nedostupnost celku. Ak mi na pokladni skape monitor je podkladna mrtva. A je mi dost sumafuk, ci ten pocitac bezi dalej, alebo nie.

Aj penetracia AiO napr. v restauraciach je dost velka. Pretoze ten notebook, alebo bedna od PC znamena dalsi kram, ktory niekam treba umiestnit.

Nie som mimo, len mam trocha inu definiciu officu. Sice som sa na to nezameriaval, ale napr. po klientskych centrach (ktore ja stale povazujem za front office) v drvivej vacsine narazam na AiO.

"Kdyz se pokazi notas, opet se to da nahradit v ramci minimalnich casovych ztrat (jak jde)."
Tu mi pride, ze ak sa pokazi notas, je to uplne ekvivalentne tomu, keby sa pokazilo AiO.

Nenakupuju sa toho na prevadzky miliony, ale zato existuju miliony prevadzok, kam sa to nakupuje. Svoj trh to ma. A tak ako tvrdim, ze nie vsetky pocitace su na spustanie AAAckovych hier, tak asi budem musiet zacat tvrdit, ze nie kazdy office pocitat je na chrustanie mailov v outlooku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja nemam potrebu se o tom handrkovat. Pokud si myslis, ze nasazeni v obchode, kde to slouzi ciste jako dotykovy terminal, ktery pocita "malou nasobilku", neni "specificke vyuziti" pocitace, tak je zbytecne v tomto vlakne pro mne dal pokracovat. Nehlede na to, ze pro nasazeni, ktera zminujes, nepotrebujes zadny MTL, o kterem je rec, ale staci ti nejaky nejblbejsi Atom.
Rovnez mi prijde zbytecne se handrokovat o zarizenich, ktere v celkovem podilu delaji maximalne par jednotek procent a jsou vice ci mene pod rozlisovaci schopnosti z pohledu bezneho "konzumenta".
Hezky den

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už zvládne i raspberry nebo nějaký android, který bude stát suché z nosu oproti čemukoliv s nápisem Yntel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Občas někde vidim nějaké mini PC, buď k tomu nepotřebuješ monitor a řídíš to vzdáleně nebo k tomu monitor píchneš a máš to samé jako A-i-O, zabere ti to stejně místa, ale přesně jak píše Tombomino, odejde monitor, vyměníš nebo odejde to mini PC a vyměníš, ale A-i-O podle mě umřelo právě díky i těm mini PC.
V kancelářích jedou téměř všude noťasy s externím monitorem. Nikdy nevíš, kdy přijde "covid" a noťas prostě hodíš na homeoffice. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem Intel prodal to svoje mini PC NUC Asusu, ne? Že to pro ně nebylo zajímavé. Jak asi zajímavý je minimálně o třídu nižší prodej A-i-O zařízení.
Šéfka prostě kecala a A-i-O je jen výmluva a damage control přitroublého rozhovoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tá krásavica ktorú sem opakovane dávate, to je hlavný sponzor tohoto webu ? Lebo tu skutočne neplatí, že je tak škaredá až je krásna :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by měl znát dobře svého nepřítele. Obzvlášť když je to idiot na vysoké židli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.