Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel věří, že od letoška přijde co dva roky s novým výrobním procesem [anketa]

kdyz vidim tech 1,4nm... a minule tu par rozproudilo pod jinym clankem zajimavou diskuzi na tema "kam az se da jit" ...
nebyla by chut na nejaky clanek? nebo i serial? trochu deep do tohoto tematu "kam az a pokud ano jak? a kdo? jine dalsi cesty ... " ;-)
k clanku asi jedine... pokud ma dnes Intel vazne problemy ve vyrobe 14+10+starsi nm .. jak chce zvladnout 10+7 atd. ve dvouletem rychlem taktu? presun velkeho podilu vyroby do Samsungu? nebo jeste dalsi partneri? pripadne je nejake info o stavbe novych tovaren?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jen co jsem rychle proletel - rozsiruji Hillsboro a Leixlip(Irsko), na druhou stranu rozsireni v Izraeli se opozdi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

marketingove hausnumero je absolutne irelevantne, ziadnu realitu to neodraza uz minimalne dekadu, lebo to znanema 1/3 dlzky brany ci coho v 3D finfet 3-gate a 5-gate tranzistoroch, kde samotny cely taky tranzistor je na ploche cca 130 nm x 130 nm (v pripade 10 nm intelu a 7 nm tsmc)

marketingove cisla mozu ist na 1 pikometer lebo im v tom nic nebrani, vo fyzikalnej realtite ma atom kremika cca 0,2 nm (200 pm) a pre dosiahnutie polovodivych vlastnosti je treba brana s aspon 20-30 atomami kremika, teda 4-6 nm ... v polovodicoch su naviac coraz vyznamnejsie dopovane zlozky (t.j. to co je tam v krystalickej mriezke ine jak atomy kremika)

ak zvazime ze tie marketingove hausnumera su 1/3 tej velkosti, dostavame sa na tych 1,4 nm

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedna technicka poznamka - "gate" sa nepreklada ako "brana" ale ako "hradlo".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jist že i ve slovenštině?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekal sem teda v anketě víc sarkastů, co budou volit, že vše půjde hladce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

@neo029:
Ani bych se nedivil, kdyby fiasko s 10 nm bylo způsobené intervencí ambiciózního managementu, který se chtěl blejsknout, jak jsou nejlepší. Něco ve stylu:

Vývojový tým (VT): "Pro 10nm proces doporučujeme zvolnit tempo v denzitě, už 14 nm se nám málem vymstilo. Cca 1,7× navýšení denzity by bylo zvládnutelné."
Management (M): "O čem to proboha mluvíte, 14nm proces je to nejlepší, co kdy kdo vymyslel. A 10nm proces musí být nadčasový. Dejte tam 2×."
VT: "Nasadili jsme nové prvky, které nemáme na tak vysokou denzitu otestované."
M: "Když to bylo plánované na 1,7×, tak při 2× se prd stane. Prašť jak uhoď"
VT: "Ale to mohou nastat problémy při výrobě, bez quad patterningu to určitě nepůjde. A to není jen tak."
M: "Moment. QP je nákladný. Hmmm. Aby se to vyplatilo, tak tam rovnou dáme 2,3× denzity oproti 14 nm.
VT: "Ale-"
M:"Jo, to bylo šlo. Můj syn letos oslaví 23 narozeniny. 2,3× je moc pěkné číslo...
VT: "Je to opravdu riskantní."
M: "Tohle slovo neznám a vám ho doporučuji nepoužívat. Tedy domluveno. Do slajdu dáme 2,3× zvýšení denzity. Akcionáři a Intel fans budou nadšeni. Támhle jsou dveře."
VT: Odchází z místnosti se zděšenou tváří...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže za 20 let 0.03nm? To se bude blbě marketovat :) Podobně jako že něco může bejt víc HD než full :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

za 20 let tu bude 300pm, stejně jako si pamětníci pamatují přechod z μm na nm.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A nebo nebude, stejně jako si pamatujeme nedodržené sliby ohledně 10GHz čipech.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Už je davno vymysleny nastupca kremikovych CPU, su to uhlikove, ktore šlapu aj na 500GHz, a mali byť na trhu v roku 2018, ale asi to s nimi skonči ako s OLED monitormi, tie tiež boli pripravene na trh v roku 2000, lenže velke spoločnosti vyvynuli 7 druhov LCD monitorov kde bol drahy vyvoj a nechceli ho hodiť do koša, tak stale čakame na posledny 7 LCD monitor a konečne plnohodnotny nastup OLED monitorov, 20 rokov v hajzlu, kde vačšina ludi stale čumi do žiarovky aj ked už LED.
Preto sa bojim tiež že IBM Intel sa dohodnu a budeme na uhlikovi CPU čakať 20 rokov :( Ked si predstavim že už som v roku 2018 mohol šlapať na CPUa GPU s 500GHz je mi smutno :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl by nějaký odkaz na to že něco takového mělo být 2018? A na takové frekvenci? Nebo je to jako story o zázračné baterii a nástupci iPhone se? Zatím je to někde tady. https://www.google.com/amp/s/arstechnica.com/science/2019/08/16-bit-risc...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě porovnáváte frekvenci jednoho tranzistoru a frekvenci celého procesoru. To je ale nesmysl, v jednom taktu se těch tranzistorů musí přepnout (po sobě) spousta. Navíc pokud by procesor pracoval na 500GHz, tak by se signál v rámci jednoho taktu dostal jen pár desetin milimetru daleko. Rychlost světla je daná. Něco takového by se muselo navrhovat úplně jinak a taky by to asi dost jinak fungovalo a asi by to nebyla přímá náhrada současných procesorů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen poznámka. OLED se nikdy plně neprosadí, protože dřív její místo zaujme microLED, která netrpí žádnými neduhy předchozí technologie (i když je zatím na výrobu náročnější).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smích: přejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komu? Intel fandům?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

by me zajimalo co v tom intelu hulej, ze jsou vsichni tak vytlemeny.. jestli sami tem slajdum verej, tak to musi bejt fakt echt matros.. (:

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Inšpirovali sa komunizmom, len z tým rozdielom, že plánujú 10ročnicu, nie 5. Ešte, že"neskopírovali" článok v ABC, kde komunista predpovedá budúcnosť o 25-35 rokov dopredu (a samozrejme verí v žiarivú budúcnosť).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když máš ranec peněz jako Intel věříš že když je budeš rozhazovat na všechny strany tak se výsledky dostaví. A ta možnost tady je.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Smich maji v popisu prace- tedy ve smlouve, porusis a letis.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, asi jako povinný úsměv za socíku (zvláště při "manifestacích" a "schůzích" nutné, spolu s typickým rudým newspeakem té doby).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne prijde, ze se situace zacina vyjasnovat. Kazdopadne je podle meho nazoru dost pravdepodobne, ze scenar dodrzen bude, mozna treba s nejakym tim zpozdenim, ale to se bezne stava vsem vyrobcum.
Abych to trochu konkretizoval, myslim, ze ten plan vyjde Intelu nebo pripadne uz pod znackou Samsung. ;-)
Nemyslim si totiz, ze by mohl odkup pripadnout nekomu jinemu, driv bych zvazoval i Huawei, ale to by asi ted uz v USA neproslo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tragikomedia pokracuje, druha cast: dekada II

intelove planu su dnes rovnako zvucne, hlasne a vlhke ako tie plany vznikajuce niekedy v obdobi vzniku uzasneho tick-tocku v 2009 a malujuce 10 nm na 2015, 7 nm na 2017 a dnes by sme tu mali mat 40C80T 5 nm Core i13 17800K: https://bit.ly/2PdQk5H

oni sa dementi v inteli nepoucili ze vydavat plany na celu dekadu a cele hafo vyrobnych procesov dopredu, je uplna blbost

amd take chujoviny nestvara, pretoze hovori o optimalizaciach iba JEDNEJ architektury (zen, zen+, zen2m zen2+, zen3, zen3+, zen4 ..... + - + - + - ...), na 4 roky dopredu a vzdy iba 2 vyrobne procesy dopredu (tak to bolo aj v 2017 ked vysiel zen na 14 nm, plany obsahovali 14 nm+ aka 12 nm a 7 nm a o rok neskor ked bol zen+ na 12 nm, plany obsahovali uz aj 7 nm+ euv a dnes sa vie uz aj o 5 nm)

potom co tu predviedli s planmi na desetiletku 2009-2019 a teraz vypustia toto ...

nieco tu nepostrehol jednak intel aj intel-fans:doba sa zmenila, svet sa zmenil

aj auto ktore malo v € ncap pred 15-20 rokmi 5 hviezdiciek ma dnes 1 alebo 0 nula hviezdiciek ... meni sa doba a svet a tym aj podmienky a poziadavky

rovnako aj v uzkom segmente vyroby cpu: vyrobca cpu si uz nemoze drizdat c0c0tiny mirnix-dirnix, krizom-krazom, oj3bavat, zavadzat, klamat, ohybat ... tak ako pred 20 rokmi ... vtedy aj ked niekto bol kto by mohol povedat "hej sak to je uplna 314covina", jednoducho to nemal ako povedat - internet doma nebol bezna vec, neboli internetove portaly, webove redakcie, recenzenci, diskusne fora, komunity, youtuberi .... nic z toho pred 20 rokmi nebolo a ked vyrobca cpu nieco vypotil, tak to bolo oprezentovane v tej hrstke medii obmedzenych moznosti s takmer uplne nulovou reflexiou a moznostou kritiky ... dnes je tato doba prec, vyrobca cpu (dokonca ani intel) nemoze svojim dementnym marketingom robit to co chce bez toho, ze by ho svet (prostrednictvom internetu) nacisto nezj3bal ... len im to este nedoslo

svet IT bude v 2029 tieto roadmapy velmi polahky vytahovat a bude bilancovat ... len im to este asi nedoslo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou první větou souhlasím, teď už je naprosto jasné, že v Intelu se zbláznili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slibem nezarmoutíš

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel začne vyrábět u TSMC? :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel za deset let: Kupujte naše první 10 nm procesory pro desktop! Jsou nejlepší!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že to Intel klidně do písmenka dodrží. Když už předvedli nápaditost ve významu TDP, tak proč by podobně kreativní nebyli v případě pojmenovávání výrobních procesů, ne? :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, proč by za deset let nemohli svůj 7nm+ pojmenovat 1.4... :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to tak, že marketingové oddělení Intelu se svojí aktivitou snaží dorovnat neschopnost konstrukční a výrobní sekce. Nové výrobní procesy a bezpečné, výkonné a úsporné procesory tak sice nevzniknou, ale aspoň se o nich mluví.

Akcionářům to ještě možná bude nějaký čas stačit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si zas nejsem moc jistý, jestli negativní reklama může fungovat u technické/IT firmy stejně jako u herců či politiků..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funguje všude. A kdyz tak, prachy v sejfu to jistí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"In Moore we trust" nevím na čem jedou, ale chci to taky....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na dolarech a bohužel takovej plat ti žádná firma v Česku nedá... možná tak akorát Babiš sobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co když nejde o výrobní proces na nm, ale naprosto jiné technologické zpracování? Materiály nebo uspořádání cest. Prostě jiná architektura procesoru. Ono na druhou stranu nemusí dělá dva ciplety vedle sebe, ale klidně na sobě ve vrstvác. Zůstanou u monolitu jen výška naroste o 0,5mm. Atp. Nezatracoval bych a počkal si co vymyslí. A jelikož jejich pozice teď fakt není ideální (už zase), urcite vymyslí více jak přejmenování řad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jak budou chladit jádra naplácaný na sebe? Už teď je problém je chladit a to jsou vedle sebe.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Moc často nepíšu, ale já chci brát taky ty drogy co bere marketingové oddělení Intelu ;-)))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jojo, ctyri procenta uzivatelu veri, ze to intelu vyjde.. zbytek drogy nebere.. ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím o čem se tu psalo celých 10 let kdy v CPU nesahalo AMD vůči Intelu ani po kotníky, ale asi tuším, ale připravte se na dalších minimálně stejných 10+ let, a bude to velmi brzy, on některé místní jedince ten škodolibý smích velmi rychle přejde.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tebe uz presel, tak soudis podle sebe, co? ((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako tu, ale na konkurenčnom webe sa písala pravda. AMD žralo (Buldozer aj Piledriver) a výkon to malo slabý. Dokonca ani 8jadro nebolo pravé 8jadro. Kto mal rozum, ten AMD v tom čase nevychvaľoval. Okrem fanatikov, ktorí verili, že AMD = profi stroj, Intel = na hranie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I tu se psala pravda - recenze nijak Buldozer nevychvalovali.

> AMD žralo (Buldozer aj Piledriver) a výkon to malo slabý.

Umm, nein. AMD zralo, ale multithread vykon 8350ky v case uvedeni (IIRC kolem SandyBridge) to melo zhruba jako tehdy nejvyssi intel. Samozrejme pak AMD prestalo uvadet nove hi-endy, takze ten vykon vuci novym intelum klesal.

> Dokonca ani 8jadro nebolo pravé 8jadro

Lol, ok. Jestli to bylo nebo nebylo "prave" je irelevantni. Vykon byl znam, design byl znam, cena i spotreba byla znama, AMD nic netajilo, testu bylo vsude mraky. Komu se nelibil "modulovy" design mohl si koupit intel. Tuhle blbost o tom jak AMD poskodilo chudacky zakazniky zacalo tlacit mnohem pozdeji par chytraku kteri na tom chteli vydelat. Kdo se misto marketingovych zvastu dival na testy, videl situaci docela jasne, a kdo kupuje ciste na zaklade marketingu je totalni blb.

> Kto mal rozum, ten AMD v tom čase nevychvaľoval

To je pravda. Ja ho nechvalil, ale koupil jsem si FX 8350, protoze 1) jsem potreboval MT vykon, 2) cena byla podstatne lepsi nez podobny vykon u Intelu, 3) spocital jsem si ze na elektrine navic neprodelam. Ale je pravda ze pro toho kdo neumel MT vyuzit, to nemelo zadny smysl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jsem fanda AMD dnes to konečně dává smysl ale Intel bych nepodceňoval stojí za ním obrovské peníze a patentové portfolio pokud je správně využije může být za pár let zase na vrcholu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele já fakt nevím. AMD nemělo nic a co dokázali. Intelem protekly miliony dolarů a nikde to není vidět. Dřív, když nám intel pořád cpal 4jádrový refreshe refreshovanejc refreshů jsem si říkal, určitě jsou to jenom škrti a ty pravý pecky si schovávají až se s něčím vytasí konkurence. Jenže konkurence se vytasila a v intelu nemají vůbec nic. Jenom díry v procesorech a starou technologii.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

> stojí za ním obrovské peníze a patentové portfolio pokud je správně využije může být za pár let zase na vrcholu.

Tohle je stejna pohadka jakou jsem slysel X-krat od Redmarxe a par dalsich jedincu. Porad zapominate na drobnost: Intel nestoji proti AMD. Intel stoji proti AMD+TSMC/Samsung/GF/nekdo. Kolik podle vas investuje TSMC/Samsung do vyroby a vyzkumu ? Obavam se ze tyhle "firmicky" taky maji penize a patentove portfolio.

Intel muze byt za par let opet na vrcholu. Ale realisticky tech "par let" vidim tak na deset.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel koupí ASML a budou mít po ptákách všichni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím ty současné exoty z Intelu tak už přestávám doufat, že přijdou lepší časy. Je to smutné ale nejspíš budu muset změnit značku :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v Intelím R&D pořád pracují chytré hlavy, to, že jim to kazí vedení, je druhá věc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano víra je pěkná věc... posiluje a uzdravuje lidi. Intelu bych radši ale doporučil, aby koukal máknout.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to víte, jak to vypadá, když se marketingové oddělení Intelu koupe?

https://bit.ly/2PkFprb

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.