Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vzal zpět vydání grafik Arc v prvním kvartálu, už slibuje pouze rok 2022

Tak uvidíme na podzim. Nakonec to beztak ani na volný trh nevydají ale jen do notebooků a pre-built.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jen potvrdit, že celou GPU divizi dělaj indiáni a následně to celý dát k ledu se slovy 'potřebujeme jen chvíli na optimalizaci' nebo tak něco

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No celou asi ne, ale velká část to bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nejspíš to zase dopadne jako vždycky :) Něco vydaj, ono to bude pozdě a k prdu, tak další generace už nebude. To už jsme tu měli od Intelu několikrát. Viz třeba i740 nebo Včelka Mája že :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyhnilý korporát a Indové, to je smrtelná kombinace...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď trošku konspiračních teorií. Co když to dělali jen na oko proto, aby odřízli AMD od výrobních kapacit. AMD by to určitě poškodilo víc, než to ublíží Intelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kapacity mělo AMD koupit nebo vytvořit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tuto odpověd mám brát tak, jako že pokud by to tak skutečně bylo, tak by takové jednání ze strany Intelu bylo v podstatě v pořádku? Protože pokud by to tak skutečně bylo, tak mimo AMD by to nejvíc poškodilo trh a zákazníky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

TSMC na takúto eventualitu upozornovalo, že bude sledovať, či zákazník aj uvádza vyrobené čipy na trh (resp. ich predávajú v počte adekvátnom objemu výroby) a ak nie prioritu výroby dostanú tí, ktorý predajú všetko vyrobené, ako tí čo vyrábajú na sklad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli něco poškozuje AMD tak to je samotné AMD, které si včas nevyjednalo podmínky. Nebo jsou nesvéprávní? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A z čoho, keď nie sú kapacity u jediného výrobcu strojov nutných na do nových výrobných liniek na výrobu čipov? A potom vypukne požiar v továrni jedinej firmy na svete, ktorá tie moderné stroje vie vyrobiť a popritom vyrába 85% všetkých strojov tohto typu pre moderné, menej moderné aj nemoderné továrne na čipy na svete...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inac ma celkom udivuje, ze o probleme s vyrobnymi kapacitami osvitovych jednotiek sa hovori uz v podstate roky a vzhladom k tomu, ze problem je systematicky, nie prechodny (ano, scasti je teraz problem s tym, ze je snaha skokovo navysovat kapacity, ale s prechodom na EUV proste dopyt po strojoch bude konstantne vyssi), ma zmysel investovat do rozsirenia vyrobnych kapacit. Ale aj tak sa tak (asi) nedeje. Pacemu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to tak specifická technologie, že v daném oboru nemáš dost dalších lidí na vybudování nějaké konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ľudí, čo majú mozgovú kapacitu, taký stroj,alebo jeho časť, navrhnúť je asi 15 svete, z toho 10-11 robí u ASML.

1a) zaškolenie nového človeka trvá 18 mesiacov a výrazne zníži výkon polovice týmu

2. Ľudí, čo dokážu taký stroj poskladať ako člen týmu je asi 1500 na svete
2b) Zaškolenie na skladanie, leštenie zrkadle a šošoviek (česky čoček) a pod trvá 12-14 mesiacov.

3.Zaškolenie obsluhy a teda ja testera stroja trvá asi rok.

Odpoveď je "Nejsou lidi" na túto prácu a absolventi, ktorých možno zaškoliť, nepokryjú ani 50% tých, čo odídu do dôchodku. V čase nedostatku si znížiť produkciu tým, že časť tímu vyčlením na zaškoľovanie, je nereálne..

To je problém typu: Čo bolo skôr vajce alebo sliepka?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„nepokryjú ani 50% tých, čo odídu do dôchodku"

Tak to by mělo už dávno krachnout všechno polovodičové, jenže realita je taková, že se počty vyrobených polovodičů zvyšují. Kde je v mojí nebo tvojí teorii chyba?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je výroba strojov na výrobu polovodičov nie výroba polovodičov.

A výroba sa zvyšuje ale nie dostatočne rýchlo a deficit rastie

More Than 1 Trillion Semiconductors Sold Annually for the First Time Ever in 2018
Thursday, Feb 14, 2019
https://www.semiconductors.org/more-than-1-trillion-semiconductors-sold-...

V roku 2018
1 000 000 000 000 čipov sa vyrobilo
300 000 000 000 čipov chýbalo na splnenie objednávok

v roku 2021
4 500 000 000 000 čipov sa malo vyrobiť
2 000 000 000 000 čipov chýbalo na splnenie objednávok

ľudí na zemeguli je len

Current World Population
0 007 919 320 276
https://www.worldometers.info/world-population/

Teda sa vyrobí 562 čipov na obyvateľa a rok alebo 1,54 čipu na obyvateľa Zeme za deň. resp každému obyvateľovi Zeme sa vyrobí eden čip každých 15 hodín 35 minút a 13,88 sekundy

Ale to sa píše o kusoch a ona kapacita tovární je na plochu čipov. (pri novšej technológii sa na rovnakú plochu vojde viac kusov)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vím, že je to výroba strojů na výrobu čipů. Jenže pokud by byla x let pravda to cos napsal, tak už ASML vyrobí hodně málo strojů a tím pádem klesne i globální produkce čipů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Riešia, že prehovoria dôchodcov,aby zostali privyrábať si popri dôchodku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je prave somarina ako voda v kosi. Nevyclenit ludi na nahradu a navysenie kapacit dnes, ked nedostatok je dajme tomu v radoch jednotiek az desiatok % je taka ista somarina, ako neriesit pri vyvoji SW tech debty, pretoze zatial este ich obsluha spotrebuvava len jednotky, alebo mensie desiatky % kapacity timu. Teraz je to sice nepohodlne, ale v buducnosti sa to stane neprijemne a navyse sa tomu uz nebude dat vyhnut. Lebo ten lagging za dopytom je dvojaky. Jednak sa nabera sklz tym, ze nie su potrebne kapacity, to zhruba linearne. A potom sa nabera sklz preto, lebo bud klesaju vyrobne kapacity odchodom ludi (z akehokolvek dovodu), alebo navysovanim dopytu.

Cize v case nedostatku ludi a predpokladaneho buduceho rapidne sa zvysujuceho nedostatku ludi je somarina cakat na to, ze sa ten problem sam zlepsi a bude nejaka lepsia doba na zaskolovanie ludi, pretoze nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím s dvoma poznámkami:

1. ASML verí v pokles dopytu do 48 mesiacov

2. ASML je z EÚ, kde prepustenie zamestnanca pri poklese dopytu je ťažké a nákladné (5 mesačných platov + 5 odvodov z tých platov) na rozdiel od USA, kde to ide s minimálnym odstupným a teda to, čoho sa firmy v EÚ boja viac ako "čert kríža" je nad-dimenzovanie kapacít. Firmy z EÚ v neistote nebudú riskovať tak, že by zvýšili plat niekomu, koho možno budú musieť prepustiť. Proste "vykonávajú veľkú potrebu pri múre (česky zdi)".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš pravdu, tak pro ně skokové navýšení výroby je krajně nevýhodné.
Poptávka po osvitových jednotkách je limitovaná, pokud by uspokojili teď poptávku, tak za rok nebudou mít pro koho vyrábět.
Vzhledem k tomu, že mají monopol, tak jim tenhle stav musí náramně vyhovovat, protože mírný nedostatek jednotek drží ceny nahoře, ale nevytvoří místo na trhu pro dalšího výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten koniec je pravda len do momentu, kym sa rychlost dodavok a realne poziadavky trhu nerozidu natolko, ze ASML nebude schopne v rozumnom case reagovat (tu kludne aj 1 rok) a niekto do toho biznisu vrazi klin.

Moze to byt aj EUV skener, aj tak si myslim, ze to s tymi ludmi, co to dokazu navrhnut a postavit zas tak horuce nebude. Sudiac podla ponuk, ktore na pracovnom trhu (asi oni) maju by som povedal, ze ich velky problem bude, ze sa s ponukami pohybuju niekde okolo konzervativneho nemeckeho priemyslu. Takze vela potencialnych zamestnancov o nich ani nezavadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. urcite k poklesu dopytu casom dojde. neviem kedy a neviem o kolko, ale vzhladom k tomu, ze "zrelost" procesov sa bude posuvat smerom k nasadzovaniu EUV, tak nejaky dopyt po skeneroch bude stale a klesat nebude. navyse zalagovanim dodavok si zabezpecili, ze kym k nejakemu poklesu realne dojde, tak to bude trvat radovo aj roky.

2. tu sa bavime o EUV skeneri, veci, kde od objednania k dodavke moze kludne prejst niekolko rokov aj za beznych okolnosti. v takom biznise je 5-mesacne odstupne v podstate bezpredmetne, lebo to, ze cloveka nebudem potrebovat viem davno predtym, nez prestane byt uzitocny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno. EUV osvitových jednotiek sa vyrobí 40 ročne a jedna továreň menšej veľkosti ich potrebuje 16. A len minulý rok sa takých tovární začalo stavať cca 20.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A povedlo se to?
Jedině tak že by TSMC měla odstavenou nějakou kapacitu. Můžu směle prohlásit že TSMC jede na 100%.
Intel si mohl nějakou kapacitu rezervovat, ale odkladem o několik let dali dost času na to aby TSMC postavila nové fabriky. Takže oříznutí kapacit se nekoná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nie je tak celkom pravda: Problém je požiar v továrni na výrobu litografických osvitových jednotiek s Extrémne ultrafilaovým svetlom (EUV scanners) .
Ono výroba čipov má 4 kroky, ktoré sa mnohokrát opakujú

1. Osvit masky vrstvy v osvitovej jednotke
2. Ionizácia v iónovom(česky iontovém) implantátore
3. Namáčanie v smrteľne jedovatých chemikáliách
4. "Oplachovanie" v demineralizovanej vode a sušenie.

Keď moderné osvitové jednotky vie vyrobiť jedna firma, ktorá nestíha dodávky a ešte v jej fabrike spôsobí problémy požiar, tak nemáte do tej továrne aký stroj dať....

Fire at ASML Could Disrupt EUV Fab Tool Supply
3 days ago

ASML is still assessing the impact of the January 3 fire.

ASML's plan for 2022 is to ship 55 Twinscan NXE:3600D EUV scanners. Meanwhile, ASML estimates that a modern logic fab requires 9 to 18 NXE:3600D machines depending on capacity, whereas a memory fab needs 2 to 9 of such systems.
https://www.tomshardware.com/news/asml-fire-could-disrupt-supply-of-euv-...

19. 10. 2021
SemiAnalysis sada 10 EUV skenerů na 3nm procesu zajistí výrobní kapacitu pouhých 15 000 waferů za měsíc.
https://diit.cz/clanek/3nm-wafer-tsmc-bude-stat-pres-20-000-doba-vyroby-...

ASML to ship 40 EUV systems in 2021

2021.01.21 11:52
ASML is planning to ship 40 extreme ultraviolet (EUV) systems this year, the company said at its fourth quarter conference call.

Last year, the company shipped 31 EUV systems for sales of 4.5 billion euros, CEO Peter Wennink said.

http://www.thelec.net/news/articleView.html?idxno=2222

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Co když to dělali jen na oko proto, aby odřízli AMD od výrobních kapacit. AMD by to určitě poškodilo víc, než to ublíží Intelu.“

Přijde mi to jako naprostý nesmysl.
1. Firmy, a hlavně akciovky, obvykle nedělají takovéhle pomsty, kdy někomu škodíte i za cenu, že poškodíte sám sebe.
Akcionářům se dost blbě vysvětluje, že pálíte jejich peníze na nesmyslnou pomstu jednomu konkurentovi. Zejména když velkou část akcií drží investiční fondy, které zároveň drží i akcie toho konkurenta.
2. Když už by to v Intelu dělali, asi ne takhle pitomě. Stačilo přece ty kapacity nakoupit na nespecifikované budoucí produkty a nic konkrétního neoznamovat.
3. Neřekl bych, že by to AMD poškodilo určitě víc než Intel. Zejména kdyby Intel ty kapacity jen nakoupil a ve skutečnosti neměl co na nich vyrábět (a kdyby na nich měl co vyrábět, nedává smysl oznamovat nějaké fiktivní grafiky, prostě je mohl nakoupit na to, co na nich bude vyrábět).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi je situace v řetězci opravdu složitá. Napadne pak jedna věc - ta výroba u TSMC není tak růžová jak je prezentováno a u prvotiny z experimentální výroby do masové to také určitě skřípe víc než by AMD a Intelu bylo milé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je mainstream v grafických kartách?
Low-end jsou karty do 5000Kč.
Takže něco kolem 10 000?
Nižší mainstream tedy mezi 5 a 10 000Kč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady se myslí mainstream z pohledu výkonu, nikoliv ceny. Jinak samozřejmě mainstream je to, co je v segmentu zastoupené nejvíce = nejvíce se vyrábí a prodává ... Do výkonostního poměřování je to tak nějak převzaté ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena BTC klesá, takže Intel promarnil příležitost na velké prodeje.
Kdyby místo vývoje nových grafik zapracovali na integrovaných, tak mohli mít konkurenci k APU. Osazené na samostatné kartě by to mohli prodávat jako low-end až nižší mainstream. Teď nemají nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to může dopadnou tak, že to skončí jako GPU čiplet do budoucích CPU architektur MeteorLakem počínaje, plus občas vydají nějakou výpočetní verzi, která jim rozšíří portfolio pro servery. To je asi reálný scénář, se kterým počítají. Jestli se budou dlouhodobě pachtit s hráčskými kartami, toť otázka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic neobvyklého, Intel a dedikované grafiky...už to tu párkrát bylo a pokaždé stejný příběh. Zpoždění, zaostání za konkurencí, problémové ovladače.

Já absolutně nechápu, jak firma této velikosti, která má možnosti složit a zafinancovat pracovní tým prakticky z koho budou chtít, si nedokáže ani pohlídat neopakování stejných chyb, kterými si už nejméně jednou prošli.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel je prohnilý megakorporát, který raději outsourcuje levnou pracovní sílu, než aby zaplatil schopné lidi. Jdou cestou MS nebo SAPu. Jsou tak zaháčkovaní ve firemním světě, že i průměrný produkt protlačí, protože je po něm stejně poptávka. Ale to už je problém ve vedení firem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel od dob i740 je zcela patetickej a nevidím jediný důvod, proč by se to mělo pod vedením indiána Koduriho měnit. :-)

edit: 2 roky uběhly a myslím, že tenhle skokanský gifík na Intel platí stále:

https://diit.cz/clanek/intel-dg1-dotahuje-radeon-rx-460/diskuse#comment-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud zde kritizujeme AMD za to, že si dovolila přesunout vydání jednoho produktu ze zimy na jaro (Ryzen 7 5800X3D),..."

To mi uteklo, kde to najdu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je tím míněno toto "Chybou je, že AMD takový produkt loni ohlásila, pokud neměla jistotu, že jej zvládne na přelomu roku vydat. Nyní ohlášená jarní dostupnost (tedy nejspíš druhý kvartál 2022) je zkrátka příliš pozdní."
v celém článku, který jinak spíše vyznívá jako "damage control", tak to jsem klidný. Zde je svět ještě v porádku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další důkaz toho, že Koduriho udolal Intelí korporát?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sice indum to moc nejde a jsou to hrozny slibotechny, ale cinani pred 30ti lety nebyli jini a kde jsou ted, nechapu to zamereni na indii s vyvojem sw, hw, konstrukci atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

indů je moc, jsou levní a nehrají si na pány tvorstva jako Číňani.

edit: já to chápu. Pokecat s Indem je vážně jiný level než s Číňanem nebo Korejcem, ti jsou studení jak psí čumák. Jen když se pak po nich chce práce, je to těžká maňána a oni dělají všechno tak nějak podivně a hlavně: problém je v tom, že ti oturbení hlavouni nemluví s těmi z prostřední kasty (se kterými je nejlepší pokec), ale práci nakonec dělají "mravenečci" kteří ani nemají jméno, jen jednu společnou schránku typu "Manish D." :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to číňani před 30ti lety taky byli poslušný, když měli hlad a dělali za misku rejže
stejně to dopadne s indama o kašmír se taky řežou dlouho s pakistanem, taky nejsou žádní svatouškové, těch firem co dělaj scam v podobě call centra na amíky je spousta, takže si nevybereš, ale chápu, těch programátorů je potřeba hodně a nedostatek brzdí vývoj ve všech oborech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se programátory neplýtvalo na kraviny, tak je jich dost. Mám dnes problém najít pro Windows jednoduchý přehrávač hudby/filmů, co mě neotravuje nepotřebnýma aktualizacema nebo otravnýma funkcema příliš často. PotPlayer. ZoomPlayer - všechno to je jen navoněná bída a úplně zbytečně, protože většina chce funkčnost a na vůni kašlou. Dřív tomu tak nebylo.

Vývoj Windows a MS Office programů raději bez bližšího zhodnocení - to raději to pomalejší kumunistické tempo vývoje, které se občas dalo zaměnit se stagnací, ale nakonec byl výsledek přece jen vždy jednoznačným pokrokem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VLC?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, vyzkoušel jsem jich už víc než ty 2 jmenované a logo VLC mi je nějak povědomé. Budu si muset začít udělat seznam s poznámkami:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VLC už roky vypadá a ovládá se stále stejně, obsahuje vlastní kodeky, takže přehraje prakticky vše, aniž by člověk musel instalovat nějaké nekalé codeckpacky. Updaty jsou občasné a jedná se o opravy bezpečnostních chyb a chyb obecně. Na funkci i designu se dlouhá léta nezměnilo nic. Sice aktuálně plánují novou redesignovanou verzi, ale předpokládám, že svůj starý player budou držet dál, neboť spousta lidí je na něj zvyklá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vlc je klasika, ktera bude vyhovovat 98% uzivatelu. Jednoduche, prehledne pro vetsinu scenaru funkcni.
Obcas se muze vyskytnout moucha, napr. U mne dlouho vazlo (sekalo se) prehravani 4k hevc i pre proklamovanou HW podporu. Mozna to nejaka nova verze uz fixla, nevim . Kazdopadne dobra alternativa s vicero moznostmi nastaveni je treba KMPlayer, tam to jelo bez problemu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

VLC mělo dlouho problém s nastavováním titulků (font, velikost, pozice, barva...), pak to spravili (od verze 1.0.5?). Dobrý je i GOM Player.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 1.0.5. je z roku 2010, to už asi netřeba řešit, nepředpokládám, že by někdo cíleně instaloval tak starou verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GOM je totéž co Pot, oskinované jádro mplayeru (co se tak pamatuju). Používal jsem, ale ty updaty mě už taky vytočily a přešel jsem na VLC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U VLC mi řádně nefungovala HW akcelerace HEVC a vůbec si nerozuměl s titulkama v některých anime. Zůstal jsem u PotPlayeru, který se sice celkem často aktualizuje(1xměsíčně cca?), ale jinak jsem si nevšiml že by se nějak měnil a funguje v něm všechno. Od SM3, MOD, MIDI po HEVC, AV1 či všechny možné AAC,OGG,DTS stopy a titulky sežere bez problémů snad všechny co jsem kdy potřeboval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za tip. PotPlayer jsem neznal. Vypadá dobře, tak vyzkouším. VLC občas opravdu neakceleroval přes HW + plus mě štvalo to nastavování titulků. Na to, jak se o VLC mluvilo, mě tenkrát dost zklamalo. Teprve dvojková verze byla dobrá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MPC-HC, používám už ani nevím kolik let. Funguje všechno, HW akcelerace, passtrough pro prostorový zvuk, dá se používat s madVR atd. atd. Malý jednoduché rozhraní...
https://github.com/clsid2/mpc-hc/releases

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Korporáty počítají pracovní sílu v nákladech na hlavu. Kvalita je pod rozlišovací schopnost, páč se nedá jednoduše shrnout do tabulek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Jirko,

jo, před X lety se Intel prsil, jak rychle pod Kodurim připraví a uvede velký GPU. Neuvedl. Věděli jsme už tehdy, že je to marketingovej bullshit pro uchlácholení investorů. Koduri neměl tolik lidí, nabírali se postupně a beztak nepřitáhl dostatek potřebných. Takže původní růžové plány nemohly klapnout. Nic na tom nezmění ani sáhodlouhý výčet odkazů, který to dokumentuje, na to jen zbytečně kladeš důraz.

Mimochodem, nemůže to bejt taky tím, že plány Intelu narušila pandemie?

Jasně, Intel od počátku hovořil o hi-endu. Nevyšlo mu to. Má to jinou příčinu (za chvíli se k ní vrátím). Nemá smysl predikovat, co třeba AMD bude mít na trhu za měsíc-rok-dva. Mít to nebude, zase to sežerou těžaři, zase ty čipy půjdou do plejstejšnů, jako je tomu poslední rok s řadou Radeonů 6xxx. Když náhodou jdou koupit, tak za šíleně přemrštěný ceny a je jich beztak málo. Jak dlouho to trvalo, než byl všeobecně dostupnej Ryzen 5950X? Nebyla to náhodou řada měsíců?

A nemůže to u AMD také bejt tím, že je pandemie?

Líbí se mi jak predikuješ výkony těch budoucích čipů, aniž bys o tom vůbec něco věděl. Tohle věštění z kávové sedliny je hezké, ale budovat na něm nějakou argumentaci v tvém obvyklém stylu "Intel je blbý" je na můj vkus trochu chabé. Není těžké extrapolovat? Hmmmm.....

Vůbec nevíš nic o tom, proč je Intel na tom, jak na tom je. Kde se něco posralo? No zjevně proces 10nm/Intel7 je fakt nepovedenej. To víme už léta. Ale co předtím? Já osobně si myslím, že se Intelu fakt nepovedl přechod z planární na FinFET výrobu, tedy počátky problému lze dohledávat už u Ivy Bridge. TSMC si vyladila FinFET podstatně lépe a těží z toho dodnes. Samsung jakbysmet. Jak to bude s GAAFET/MBCFET/RibbonFET? Fakt nejsem kouzelník a křišťálovou koulí, tohle se predikovat / extrapolovat nedá. Můj tip je, že TSMC bude lepší než Intel i v tomto, ale je to jen soukromý tip.

Jo, Intel udělal řadu chyb, a to v éře před Gelsingerem. Spíš je udělal Krzanich než Swan, ten už jen hasil. Jo, byla blbost hojdat se na 4jádrových CPU a neřešit GPU. Tam Intel promarnil strašně moc času (Larrabee nebyl koncepčně dobrej nápad, ale tehdy jsme to Anadtechu sežrali i s navijákem skoro všichni, mě nevyjímaje. To nadšení prostě bylo moc velký).

Tak to holt inženýrům Intelu trvá dýl, zatímco kteréni markeťáci jim píšou do roadmapy nesmysly, co se nedají stihnout. Děje se snad něco zásadního, když Intel nemá na trhu velký GPU? Neděje, stejně by ty čipy mířily do HPC segmentu, případně by je vyžrali těžaři. Tak jako je tomu u AMD a Nvidie, který obě na hráče kašlou a házej jim jenom drobty.

Kdy AMD naposledy uvedla něco pořádnýho? Řeknu ti to přesně: 5. listopadu 2020. Před více než 14 měsíci a museli jsme si na ten Ryzen 5950X docela počkat. Jsem fakt zvědavej, kdy půjde reálně a za kolik Kč koupit ten vychvalovanej Ryzen 7 5800X3D. Ten, který sama AMD porovnává se 14 měsíců starým modelem 5900X. Je 15% herního výkonu navíc dostatečné? A proč u konkurence porovnává s Core i9-12900K? Není to pro hry zbytečný overkill? Jaká vlastně bude cenovka 5800X3D? Proč 12900K s cenovkou 16 tisíc, ne třeba 12700 s cenovkou 9500, případně 12700KF s cenovkou 10500Kč? Na tohle jsem fakt zvědavej, proč AMD porovnává s 12900K. Přijde mi to podivné.

Mimochodem dobrý je podívat se na jednu věc: jak si vedou procesory Intel pod blbejma Windows a jak si vedou při běhu na Intel Clear Linuxu. I tohle je totiž součást "ekosystému" Intelu: optimalizace kompilátorů, optimalizace jádra OS, optimalizace aplikací atd atd atd. Ten rozdíl výkonu je často obrovský, aktuálně to v SVT-AV1 vypadá tak, že na Ice Lake Xeonech dostaneš na Clear Linuxu až 200% výkonu stejného stroje běžícího s Ubuntu. A to může být něco, co třeba Netflix sleduje ostřížím zrakem (jo, asi spíš pojedou na EPYCech, protože ty to vytlučou počtem jader to je jasný). Kde jsou tyhle věci od AMD? Jo, AMD si nyní už vylepšuje vlastní verzi kompilátoru LLVM/Clang. Ale jinak o jejich obdobě SVT-AV1 nevím. Jo, AMD dělá skvělé věci, má řadu open-source vývojářů (od náš třeba Marek Olšák), ale zatím mám pocit, že v tomhle teprve Intel dohání. Jinými slovy: AMD může dodat skvělý železo, ale sw podpora je slabší. Intel to umí i se softwarem. Ale není to něco, co by bylo vidět při hraní blbejch her na blbejch Windows. Poslední související info jsem odkládal tady: https://www.root.cz/clanky/novinky-pro-linux-5-17-ovladac-amd-p-state-ci... plus tady https://www.root.cz/clanky/sdafasdfds/ (teď koukám, že redakční systém nepřepsal URL, chjo) - tohle s Clear/SVT-AV1 by bylo dobrý si připomenout pokaždé, když chceš napsat něco o tom, jaký je výkon AMD oproti Intelu v kompresi videa.

Jinak do dodavatelských řetězců a jejich současných problémů vidíš jen tak daleko, jak tě pustí občasné neoficiální zmínky nějakých leakerů, co píšou rozsypaným čajem, případně k tomu přidáš tu svojí extrapolaci. Můžeš jen odhadovat, co se děje a proč. Hlavně to "proč" je tam důležité. O tom nevíš ani prd. Já taky ne. Tak aspoň neextrapolujme z "čínských čísel", která všechna stojí na vodě.

Ostatně například: to bylo keců, že Intel přechází z LGA1200 na LGA1700. Že AMD teď přechází na LGA1718, zdá se, nikomu moc nevadí. Jestli ono to nebude i o tom, že kdo chce nasadit DDR5 + PCIe5, tak se prostě do menšího počtu pinů rozumně a při stabilním běhu nevejde.

Ale ani to není důležité. Jirko, už skoro 4 a půl roku na tenhle web nepíšu. Myslím, že mám dostatečný odstup, abych si dovolil vyslovit tuhle doměnku: byly doby, kdys psal vyváženěji. Neberu ti to, že do Intelu je strašně snadný se strefovat, protože dělali poslední roky jednu blbost za druhou. Ale z tvých textů mám pocit, že tam, kde komentuješ AMD, volíš mírnější rétoriku než u Intelu. Postupem doby je to víc a víc vidět. Vidět je také to, že "nad sebou" či "vedle sebe" nemáš žádnou kontrolu. Rád bych ti připomněl, že když jsem měl na test Radeon HD 7970 (čau Adame Vágnere :-)), tak jsme mu bez váhání dali nejvyšší ocenění. Když jsem po pár měsících testoval GeForce GTX 680, tak jsem jí dal ocenění stejné. Tys tehdy úplně nesouhlasil, argumentoval si mimo jiné tím, že zatímco HD 7970 má pln digitální řízení provozních parametrů, tak GTX 680 má tenhle aspekt ještě analogovej, prostě je architektonicky pozadu. Já ti říkal, že to není podstatný, pokud to funguje, čili to neberu jako argument proti. Myslím, že budoucnost mi dala za pravdu. GeForce GTX 680 byla dobrá karta, stejně jako Radeon HD 7970. Pro tebe byl/je důležitější ten technologický aspekt, to může také hrát roli.

Každopádně zpátky: je můj předpoklad, že máš už nějakou dobu naprostou volnost v tom, co a jak píšeš, chybný? Nebo jsem udeřil hřebíček na hlavičku? Protože tohle je, co mě mrzí, protože si myslím, že stavět tuhle stále víc a víc nevyváženou publicistiku na základě přebíraných informací (sám si žádná CPU či GPU v těchto letech netestoval?), není správné. Netvrdím, že to děláš úmyslně (nejsem Igor), jsem pouze přesvědčen, že ti chybí někdo sehrávající roli jakéhosi "morálního kompasu" a ne, diskuse pod články se spřízněnými fanoušky AMD to fakt být nemohou. Nevím nakolik jsem tu roli hrál před lety já, moje vzpomínky už slábnou, jen si pamatuju ty neustálé debaty vo hovnu s Igorem, že fakt nemá co kecat do vyznění tvých článků na DIIT a vydírat se zaříznutím podpory samplů od Nvidie se fakt nenecháme.

Já ti za sebe mohu třeba říci, že někdejší texty o tom, jak je Comet Lake žravej a jak ty 65W non-K modely žerou násobně víc, jsou jen kecy. 65W kometu provozuju už půl roku a vím, jak se to chová, kolik to žere, čím to lze/nelze uchladit. A fakt jí nešetřím, kóduje H.265/Opus video celkem pravidelně. Mám tuhle zkušenost z první ruky. Ano, nemám zkušenost, jaké by to bylo, kdybych místo toho provozovat nějaký 6core Ryzen. Ale vím, že spousta kritiků 65W Intel CPU prostě to zkušenost s reálnou spotřebou a provozními vlastnostmi nemá. A ty mezi ně patříš. Bohužel tady furt přetrvává ten prvotní dojem, co papouškovaly mnohé články (včetně tvých), že Comet Lake je žravej, nepovedenej atd. Mluvím výhradně o Cometu, souhlasím, že Rocket Lake se fakt nepovedl.

Oukej, budu končit, protože už je to hodně dlouhý a začínám se v tom sám trochu ztrácet. Piš dál, rád si tvoje články čtu, jen bych se přimlouval za lepší vyváženost. Měj se.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FYI streamovacia cast Netflixej architektury ide na (Free)BSD a IIRC zelezo je nejake (mozno semi-custom) Supermicro s AMD. Uz ten link nenajdem, lebo siel z IRCu, ale mali o tom prednasku a slajdy su upnute niekde online.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde, že poslední rok dva je vyznění článků o Intelu mírnější, než tomu bývalo dříve. Stejně tak lze vyčíst z jiných článků o AMD lehkou kritiku.

Architektura Zen je evoluční projekt (na záchranu AMD). Kde byl první Zen a kde je Zen 3. Potrvá pár iterací, než se dostanou na úroveň Intelu. Hlavně po stránce SW. Potřebují tržní úspěch a čas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, je to fakt hrozně dlouhý... nicméně mě zaujaly dvě věci.
Srovnávat, fakt že jedna firma není schopna předvést funkční GPU a druhá firma nemá k dispozici dostatečné kapacity třetí firmy, mi příjde trochu mimo.
Zadruhé rád bych si koupil od jedné firmy koupil konečně dlouho slibované GPU, ale místo toho se vlastně můžu potěšit zupadupa kompilátorem... to jako vážně?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

// Ostatně například: to bylo keců, že Intel přechází z LGA1200 na LGA1700. Že AMD //teď přechází na LGA1718, zdá se, nikomu moc nevadí.

No nevadí, když AM4 tu byl 4-5 let s podporou xy procesorů, kdežto inHell mění patice téměř každý rok...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

> Mimochodem, nemůže to bejt taky tím, že plány Intelu narušila pandemie?

Mozna narusila, mozna ne. Je to uplne fuk.

Intel Xe GPU je jen prd v hurikanu. Kdyz si prohledate dobu tak od 2015, co vsechno Intel nasliboval a pak sliby potichoucky zrusil / presunul na dalsi fiktivni termin..... 10nm proces, Optane, Aurora, .... to by vydalo na mensi knizku.

To ze ma firma plany, je fajn. To ze obcas nevyjdou, je taky fajn. Intel ale ma **dlouhodobej** problem s tim, ze si zamenuje plany s realitou, a slibuje modre z nebe (nebo Intel z nebe ?). A realita pak vypada uplne jinak. Jestli to je pro oblbovani investoru je celkem jedno, je to neseriozni jednani a DIIT to kritizuje opravnene (a ne jen u intelu).

> Líbí se mi jak predikuješ výkony těch budoucích čipů, aniž bys o tom vůbec něco věděl. Tohle věštění z kávové sedliny je hezké

Vesteni z kavove sedliny je hlavne asi tak 1000x spolehlivejsi, nez jakakoliv tiskova zprava z Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No Davide, to je asi tak. Když vidíš, že se někdo snaží, tak ho pochválíš, i když ten výkon není top. Na druhou stranu, když stejný výkon podá někdo, kdo má na víc a fláká to, tak těžko můžeš být shovívavý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel má špatné ovladače, ale kdyby dneska vydal něco multimediálně moderního a s výkonem nad RX 550 na svých 10-14 nm, tak by prodal vše a i já bych jednu vzal pro známého co paří jenom WoT apod. Nechápu, jak můžou být s těmi miliardami úplně neschopní a to mám zkušenost z imbecilního korporátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No chapat to lze snadno, pokud mate zkusenost z vetsiho korporatu - prave to mnozstvi zamestnancu a tedy organizacni struktura neni vyhodou, ale naopak brzdou.

V takhle velkych firmach se uz nabali spousta lidi, co realne prd delaji, ale maji funkci tak nuti ostatni delat nove vykazy, psat osobni denicky, v cem se bezny zamestnanec ma na rok 2022 zlepsit, delat skoleni LGBT, zda je zamestnano dostatek zen a nejsou sikanovany a zda se maji udelat zachody i zvlast pro
trans lidi a podobne kokotiny, ktere inzenyry nezajimaji a jen je odvadeji od prace.

Tak se tam proste pracuje hure a mene efektivne. Dalsi problem je, ze problemy, co se hlasi nahoru se vzdycky vylepsi, aby ten, co to hlasi nevypadal tak blbe u nadrizenych. No a kdyz je tech vrstev nadrizenych treba 7, tak se CEO na konci dozvi, ze misto totalniho pruseru, ktery hlasili inzenyri dole, je vse ok, jen nastalo male zdrzenicko.

No a do toho si nejaky vyssi management prcte v casopis Moderni Management, jak je strasne super outsorcovat vyvoj do Indie, pac Indicky developer, i kdyz je pomalejsi a "o neco" horsi, tak stoji 5x mene, nez zapadni developer ci inzenyr. Tak do toho firmu uvrta taky, musi prece managovat, kdyz uz tam je, zejo.

No a realne ti indove udelaji jeste mene nez 5x min prace .... tak to magamnet zkusi resit napranim 10 Indu na misto jednoho zapadniho inzenyra .... jenze kvalitu kvantitou nezachranis. I kdyz tam bylo 200 Indu, tak proste nemaji na to, na co ma zapadni inzenyr. Pac nemaji takove vzdelani, zkusenosti a i schopnosti atd. Jasne, existuji i Indove ze schopnosti zapadniho inzenyra, ale neni jich zase tolik, a navic, ti to o sobe vedi a chteji taky zapadni vyssi mzdy - tak pro management to neni zadna uspora (coz je asi treba ten Koduri)

Takze pak muzete mit miliard kolik chcete, ale takova firma proste dynamicka a konkurence schopna moc nebude. Zalezi, jak moc je tam vsechny podrzi lidi, co opravdu svou praci dobre umi a jestli radeji nepujdou jinam (Apple, AMD nebo kliodne i nejaky cinsky obr). Protoze na uspesny produkt sice nejake ty miliardy potrebujete, ale v prve rade potrebujete schopne lidi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vtip: Víš proč intel grafiky přejmenoval na Arc? Protože se zákazníkům vyhne obloukem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Že se změnila informace na webu neznamená, že nevyjdou Q1 2022. Kdyby na Diit byli kvalitní žurnalisté, asi by se Intelu dotázali - https://www.youtube.com/watch?v=Imv9M_96PZE&t=147s

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se Inda primo zeptate, kdy to bude hotove, tak v 99.99999% pripadu odpovi, ze zitra, nebo dokonce dneska vecer. A to i vpripade, ze to potrebuje jeste 12 mesicu prace.
To neni z jejich pohledu lhani jako takove, to je takova jejich kulturni odlisnost.

Jen uplne nehapu, jak s timhle dokazali udelat jadernou bombu, ale asi meli nekoho jineho, kdo jim s tim pomohl. Nebo si na to v te sve miliardove zemi nasli opravdove obdorniky, ti tam samo existuji taky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zase neumi napsat drivery? Pokud planovali Q1, chipy uz jsou vyrobene....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prej to intel dementoval a Q1 stále platí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q1 2022??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 10.1. Interl primo na dotaz na to 2022 odpovedel, ze stale cili na Q1 2022, ze se nic nemeni. Bez ohledu na to malou zmenu na jejich web strankach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

potom co si z webu vymazali vsechny zminky o prvnim kvartalu tomu fakt mam problem uverit.. zvlast kdyz uz loni byly clanky, ze v prvnim kvartalu bude leda tak paperlaunch..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzpoměl jsem si na film "Vynálezkyně. Z kapky krve", aneb Předstírej to, dokud se k tomu nepropracuješ. Akorát, že Intel si to financuje sám. Ale stejně, že mu to u akcionářů prochází?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.