Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel za 3nm výrobu TSMC zaplatí $14 miliard

Sach-mat amdfans, Intel bude zas raz na koni a bude vyrabat lepsou vyrobnou technologiou ako AMD. Vsetko sa vracia do starych dobrych kolaji, ked Intel je #1 a AMD je prinajlepsom #2!!!!1

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Výrobná technológia nie je všetko.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A číst umíme? Oba začnou už v roce 2024, ale ve velkém pojedou zase oba a to v 2025.
No aspoň pěkné bude srovnání architektur, když budou vyráběné stejným procesem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mají neefektivně "nakreslená" jádra, nespasí je ani svěcená voda, ani výrobní proces. Problém Intelu není výrobní proces, ale neustálé ždímání překonané mikroarchitektury, co se na Zen nechytá ani ve velikosti jádra, ani v účinnosti. Intel by tahle spasil až redesign mikroarchitektury (co má snad přijít s Cougar Cove). Případně (což naznačovalo angažmá Jima Kellera) revize jejich SW nástrojů...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

".. nespasí je ani svěcená voda .."
Ani po prohnání 2kW průmyslovým chladičem?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uz sa tesim, ako si v r. 2025 chystas studenu sprchu po prvej recenzii nejakeho toho noveho jazera vyrobeneho touto zazracnou technologiou.

Predpokladam, ze vsetko ostane podla novych poriadkov: AMD i Intel vykonovo cca plychta, ale Intel pritom vyrazi 16A istic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já hádám že to spíš neuchladí, když se jim zmenší jádra ale oni tam budou dál sypat 180-280W ale na menší plochu. A když zmenší spotřebu, tak ten výkon padne na stejnou úroveň ale s menší spotřebou. A z toho by se šli oběsit akcionáři. Ale uvidíme. Konkurence je zdravá a tlačí ceny dolů. Takže držím palce oběma. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dva hraci je lepsi nez jeden, ale ke konkurenci kdy je na trhu 4-5 podobnych hracu, to ma daleko...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě než to vyrazí ten 16A jistič, tak to snad dá, na pár ms 10Ghz one core boost!!! :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Principielne je to blbe, protoze takhle zustal vlastne uz jen "jeden" vyrobce chipu...
Intel je neschopny dat sve procesy dohromady a tak bude sosat TSMC. Zajimave by bylo vedet, jestli tim padem nastal/nastane pretlak na kapacity TSMC nebo ne, coz by asi bylo blbe pro AMD.
Kazdopadne to neni dobre a je jedno, jestli na tech procesech bude mit lepsi vykon Intel nebo AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přetlak nenastane. ArrowLake je z vícero dlaždic: 6nm (TSMC), 3nm (TSMC) a 20A (Intel). Stále si věří s 20A procesem, pakliže tu dlaždici nepředělali též na N3P. AMD má dobré postavení.

@no-X: Třeba chce TSMC po Intelu nějakou kauci. Kdyby nakonec rozběhli své procesy a chtěli stáhnout objednávky, TSMC si kauci ponechá jako kompenzaci za zrušené dodávky. To by vysvětlovalo vyšší platbu za 2024.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a když Intel časen zjistí, že ani na výrobu těch ostatních dlaždic jejich vlastní proces nestačí, pak ten přetlak nenastane? Mě by tato eventualita ani v nejmenším nepřekvapila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocakavam, ze aj TSMC v blizkej buducnosti spomali a tie rozne +- podobne nm u TSMC, Samsungu a Intelu budu +- zrovnatelne. A v Samsungu to na 15. pokus s troma vydanymi a odvydanymi procesmi nakoniec tiez doklepu do pouzitelneho stavu.

Ved len par rokov dozadu sa hovorilo, ze nejake 4nm (alebo 6nm?) su pre kremikove polovodice fyzikalny limit a dalej sa ist neda.

Limitom v dalsom prudkom rozvoji nakoniec asi bude pocet (EUV) osvitovych jednotiek, ktore v ASML dokazu za rok dodat. To je to skutocne uzke hrdlo.

edit: Inac som sklamany aky kratky flamewar sa tu strhol. "kňuuuuu" funguje na intelfanov omnoho lepsie :) Ale minusiek bolo nalozeno jak svini do valova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marketingové označení procesu přece neodráží reálnou velikost struktur. Např. u 3nm procesu je nejmenší struktura cca 22 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>že první 3nm produkt Intelu má dorazit nejdříve na přelomu roku 2024 / 2025 a 3nm výroba tedy
>rozhodně pojede jen po část roku 2024

3nm wafer TSMC bude stát přes $20 000, doba výroby se prodlužuje
19. 10. 2021
Doposud obvyklá doba výroby křemíkového čipu tak naroste o další 2-3 měsíce.
https://diit.cz/clanek/3nm-wafer-tsmc-bude-stat-pres-20-000-doba-vyroby-...

Tak výroba trvala, v časoch 22nm, 40 dní, bude trvať minimálne 130 dní + 90 dní testovanie
to je 220 dní

K tomu overovacia séria

Takže od nábehu výroby po produkt u OEM je 440 dní, čo je viac ako rok. a po vydanie ďalších 30 dní.

Takže Intel musí využívať 3nm výrobu sériovo už teraz, ak chce produkt koncom roku 2024 a teda bude ňou vyrábať celý rok 2023

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On už si Intel neumí ani ty svý atomy, který cpe do normálních procesorů jako tu little komponentu, vyrobit sám? Snad ne, to by bylo smutné.

Ale tak výrobu u TSMC mají objednanou, teď ještě dodat nějaký slušný produkt. Snad to nebude tak, že TSMC vyrobí pro AMD a NVidii čipy, potom smete zbytky ze stolu a prodá je Intelu? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi intel suverénne viedol a diktoval ceny, lebo mal lepšiu architektúru a dokázal ako prvý prinášať nové výrobné procesy. Dnes nemá ani jedno, tak sa to pokúša kúpiť. Lenže na príklade Apple vidno, že 3nm zatiaľ neprinieslo požadované výsledky (nízku spotrebu, vysoké frekvencie). Okrem toho, dnes k úspechu potrebujú aj škálovateľnosť (chiplety / tiles) a pod škáľovateľnosťou myslím aj prípadné použitie malých jadier, alebo pridávanie 3D cache. Všetky tieto veci má AMD zvládnuté na oveľa vyššej úrovni, takže intelu zrejme nepomôže ani najlepší dostupný výrobný proces. Sám som zvedavý, aké CPU budú na predvianočnom trhu o rok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K těm cenám za wafery, myslím že v r.2025 už Intel počítá že se rozjede jejich vlastní výroba a nezohledňuje to celý rok.
Tak či tak Intel stáhl ocas a potupně jde vyrábět své produkty ke konkurenci, v celkovém kontextu Intelu a jejich technologické situaci a speciálně pak ohledně toho že stavějí nové FAB je to hodně vtipný i kdyby se jednalo jen o pár tisíc waferů nějakých speciálních produktů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pekny pribeh o trapnosti vedenia Intel-u. A krasa, ze u kromidla TSMC sedia racionalny ludia a dali za usi nevychovancom z Intel-u

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel: my si zaplatíme výrobu u TSMC a naše továrne nech dotujú vlády (USA, Nemecko, EÚ...).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel je zpet se svym 'kreativnim' marketingem...
https://wccftech.com/intel-calls-out-amd-using-old-cores-in-new-ryzen-cp...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.