Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zahájil distribuci 10nm procesorů Ice Lake, Core 10 generace

x86 konci, AMD procesory odflakle, Intel nema vubec nic. Ach jo.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou Redmarx pseudonymem trollmistra Crhy? Nebo jeho padawanem?
Ale rozumné argumenty nepíše ani jeden. Ach jo.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx a Crha jsou sice klasičtí trollové, ale tentokrát má Redmarx pravdu.
AMD procesory vskutku odfláklo, stejně jako minule. A kéž by celá Wintel platforma skončila v pekle. Pokud chcete desktop, máte dnes na výběr z jedné procesorové architektury a dvou výrobců procesorů. To je prostě špatně. Ale lidi to tak chcou, protože Widle.
AMD je na alternativy připravené. Linuxové ovladače mají oteřené, takže AMD GPU si zprovozníte i na ARM procesoru. Ale nVidia ne. A pro Intel by vzestup ARMu, rozumějte třeba jako širokou podporu ARMu zdarma i s emulací x86 ve Windows 10, znamenal pořádný kopanec do rozkroku.
Každopádně uživatelé by z toho těžili.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Keď Intel vydal prvý 14nm CPU (Broadwell), radšej ho veľmi do DT ani nepustil (síce 5 CPU, ale veľa ich asi nevyrobili), lebo by mal zrejme ten istý problém ako teraz AMD. A má ho (Intel) znova! Keď bude mať AMD 7+++, potom sa vyjadri. Za tú cenu... Chcel by mať na novom procese 5 GHz a 5,9 turbo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- Nejvýkonější CPU v celočíselných operacích dle SPECint2006 je ARM CPU se 6xALU běžící na 2.5GHz je rychlejší o 12% než Intel Skylake na 3.8GHz. Jedná se o Apple A12 Vortex core. Při spotřebě cca 4.2W.
- ARM letos uvede Cortex 77, který má +23% INT IPC a 35% FPU IPC, 4-issue -> 7-issue, 3xALU -> 4xALU.... tohle se už bude dost blížit x86 mašinám
- problém je v tom, že ARM zvyšuje výkon rychleji než Intel&AMD na x86, takže to vypadá, že do 10 let budou nejrychlejší CPU založené na ARMu a x86 možná zmizí ze světa stejně jako IBM Power architektura. Apple předehnal x86 o 76% ve výkonu na stejném taktu - to je momentálně světový lídr ve vývoji CPU a Intel má štěstí že Apple nikomu licenci na svůj CPU neprodá a sám serverové čipy dělat nebude.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"... Apple nikomu licenci na svůj CPU neprodá a sám serverové čipy dělat nebude."

Kdo by měl taky zájem o serverovou platformu s připájenou pamětí i procesorem, které bez zániku záruky nesmí ani posvítit baterkou na větrák :-D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Intel taky může připájet CPU přímo na desku a taky to dělá. Apple taky by mohl vyrábět CPU do soketu, ale nemá důvod. Zatím. (Notebooky na ARMu jsou prý hotová věc). Ale dokážu si představit jak Apple jímá hrůza, že nemá pod kontrolou ten serverový CPU :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Micháte hrušky s jabkama (a to doslova) :-))
x86 je tak komplexní architektura, že ARM je proti ni ořezávátko, Další dilema je CISC versus RISC ve spojitosti s kompilátory, licence, atd.
Nějaké hrubé číslo IPC nebo snad SPECint je fakt jenom číslo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

- SPEC2006 je právě multiplatformní benchmark aby bylo možné porovnávat ty hrušky a jabka.
- Pokud vezmu stejný kód v Kotlinu, Javě nebo C++ a zkompiluju na danou platformu, tak proč by to nebylo porovnatelné když to produkuje stejný výsledek? To jenom první Pentium umělo blbě počítat, tam by výsledek neseděl :D Jinak změřím čas za jak dlouho to daná platforma spočítá a hotovo. Copak někomu vadilo že PlayStation3 měl RISC Power CPU? Důležitý je výkon, nikoliv nostalgie.
- X86 je CISC, ale vnitřně kvůli výkonu běží jako RISC stejně jako ten ARM. A kvůli překladu CISC->RISC má větší spotřebu a větší počet tranzistorů. ARM je RISC rovnou, takže jsou porovnatelné.
- X86 je zabržděné díky tomu, že Intel nikomu nedá licenci. Není volná soutěž, není zlepšování. ARM licenci dostane každý, je to vysoce konkurenční prostředí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem CPU HW Engineer, ale kdyby to bylo tak jak říkáš neměly by mít snad ARM RISC takřka stejný výkon jako mají X86 CPU, které jakty tvrdíš běží vnitřně stejně jako RISC a čili stejně jako ARM ?

Jak je potom možné, že Snapdragon 835, což je Qualcomm® Kryo™ 280 CPU, Octa-core, 2.45Ghz, 64bit, má problémy pořádně vůbec rozjet už upravený Windows pro ARM ?

Na ARM CPU si dneska zahraješ akorát tak Starcraft 1 nebo Heroes 3, ale ten výkon tam prostě není. Mezi architekturou ARM a x86/x64 je propastný rozdíl ve fungování a bude trvat ještě velmi dlouho než se to vyvine do opravdu plnohodnotné formy, která dokáže v mobilní sféře plně nahradit jakákoliv mobilní CPU (tím netvrdím, že by ARM nebyl už dneska vhodný do malých notebooků, které jsou určené pouze na youtube a emaily)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> A kvůli překladu CISC->RISC má větší spotřebu a větší počet tranzistorů. ARM je RISC rovnou, takže jsou porovnatelné

Placate tady oba dva blbosti.... za prvni, ze "x86 je komplexni a ARM je orezavatko" je blbost. Za druhe, ARM uz davno neni RISC. Nedavno ARMv8 ziskal instrukci na dekodovani floating-point cisla ve formatu JavaScript: https://stackoverflow.com/questions/50966676/why-do-arm-chips-have-an-in...

Realne x86 a ARM procaky dnes jsou vic podobne nez rozdilne, teoreticka vyhoda ARM je akorat v tom, ze dekoder je jednodussi (protoze instrukce maji fixnou velikost).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ARM licenci dostane kazdy ? O tom by ti mohl vypravet Huawei, kterymu ji sebrali...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"- X86 je CISC, ale vnitřně kvůli výkonu běží jako RISC"
To je bezny omyl. x86 je CISC a smytec. To ze ma velmi pokrocily dekoder, ktery optimalizuje na vnitrni instrukce ktere jsou jakoby RISC neznamena, ze to je RISC, nebo ze to vnitrne bezi jako RISC.

"- X86 je zabržděné díky tomu, že Intel nikomu nedá licenci. Není volná soutěž, není zlepšování."
To je take omyl. x86 licenci ma i VIA. A je velkym hracem? Neni. A proc neni? Kdyby to bylo lukrativni, pak by se jiste nasel silny investor. Duvod je ten, ze delat x86 dobre neni o tom vlastnit licenci.

Navic x86 neni zabrzdene. Nove CPU vznikaji, nove instrukce vznikaji, nebo se rozsiruji, vykon jde nahoru. Ekosystem operacnich systemu a programu take nijak nezpomaluje, superpocitace se na tom stale stavi... Mozna se vam to tak jevi z velmi omezeneho pohledu, doporucuji rozsirit obzory a krapet analytickeho mysleni. Napr. pokud vam imponuji pokroky v ARM, tak nejsou zaprve nijak zazracne, zadruhe neni zadna garance, ze ten prinos bude nadala takovy. Limity ma kazda architektura, ARM neni vyjimkou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

VIA uz velkeho investora nasla, CLR

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je bezny omyl. x86 je CISC a smytec."
Pleteš si instrukční sadu a architekturu. Instrukční sada x86 je CISC, ale jejich architektura už dávno CISC není: oba velcí hráči mají opravdu RISC jádro, kterému jsou předřazeny dekodéry CISC => RISC mikroinstrukce. Je to úplně jiná architektura, než původní CISC procesory.

Ten rozdíl vůbec není v tom, jestli má nějakej CPU instrukci na dekódování nějakého floatu nebo třeba akceleraci AES, ale především v práci s pamětí: původní CISC procesory uměly instrukce, které mohly pracovat nejen s registry, ale i přímo s pamětí (a to i s nepřímou adresací).
RISC procesory naopak pracují (až na operace LOAD a STORE) čistě s registry, což umožňuje deterministickou dobu těchto operací, a tedy podstatně jednodušší implementaci věcí jako je pipelining, nebo out of order výpočtů.

Současná x86 architektura tak spojuje výhodu CISC světa: menší programový kód, což znamená menší zatížení paměťového subsystému a cache. Platí za to větší komplexitou (nutností dekodéru, cache na instrukce, složitější pipeline atd...).

Proto
a) ARM procesory jsou výhodné do low power aplikací, neboť jsou jednodušší a tedy v nečinosti principiálně méně žerou.
b) Při potřebě vysokého výkonu ale má (64bitová) x86 vlastnosti, které ARM nemá, a tedy při stejně "kvalitně" udělaném procesoru bude vždy rychlejší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepletu. CISC neni konkretni architektura, ale oznaceni architektur, ktere se nejak chovaji, maji komplexni instrukce. RISC jadro je nesmysl. Nikde se takovyto pojem nepouziva. x86_64 jadra v CPU od AMD a Intelu implementuji obvody schopne vykonavat sadu x86_64 instrukci, jsou to tedy CISC jadra.

To co si vy osobne (a mylne hromada dalsich) predstavuji jako "risc mikroinstrukce" se nikde nepouziva. CISC instrukce se prekladaji na POP (primitive operation), ktere ale nejsou to same, jako instrukce.

Mimochodem, RISC achitektury jako Power, ARM, MIPS maji take dekodery.

To ze se diky dynamickemu planovani, zpracovani mimo poradi a paralenimu zpracovani instrukci zavedli jiste mechanismy neznamena, ze moderni CPU nejsou CISC. Porad pro ne plati veskere zalezitosti, ktere platili pro drivejsi procesory.

Spise bych rekl, ze ARM (Advanced RISC Machine) prestava byt RISC architekturou, protoze adoptuje nektere veci specificke pro CISC achitekturu, jako treba promenliva delka instrukci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"ale oznaceni architektur, ktere se nejak chovaji,"
Původně to bylo čistě rozlišení toho, pomocí jakého jazyka se bavil s okolím. Tedy šlo o klasifikaci INSTRUKČNÍ SADY. O architektuře, tedy jakými prostředky ten jazyk interpretoval, ta klasifikace nehovoří. Nějakou dobu to bylo vyhovující, protože to bylo 1:1 - každý CISC procesor měl "CISC jádro" a každý RISC procesor měl "RISC" jádro. Jenže dneska už to prostě podstatný rozdíl je.
Vnitřek dnešního Power procesoru a Ryzenu je architektonicky podstatně bližší, než vnitřek Ryzenu a 486ky. A to nejen kvůli komplexitě, i způsoby zpracování a jejich limity spolu Power architektura a Ryzen sdílí, zatímco u 486 naráží výkon na úplně jiné problémy, typické právě pro CISC architekturu, konkrétně variabilní časy pro vykonání instrukcí (jejichž operandy můžou ležet někde v paměti).

A to právě proto, že interně se CISC instrukce v x86 procesorech rozloží na takové mikroinstrukce, které jsou blízko právě RISC instrukční sadě: tedy bez jakýchkoli paměťových závislostí - a instrukcí load a store. Proto se i pipeline moderních procesorů daleko více podobá původním RISC procesorům a nikoli CISC. CISC měli speciální stage na paměťové operace. RISC mají na čtení paměti extra instrukce a tuto činnost vykonávají v rámci execute stage pipeline.

====

Prostě se snažíš jeden termín použít na dvě různé věci. Instrukční sada procesoru a jeho vnitřní architektura spolu mohou a nemusí souviset. Dokonce jsou procesory, co umí více instrukčních sad. Chceš snad tvrdit, že itanium byl CISC procesor, když uměl x86 instrukční sadu? Nebo se mnou souhlasíš, že to byl VLIW procesor - tedy procesor s jádrem majícím znaky klasického VLIW procesoru - který uměl hardwarově emulovat CISC instrukční sadu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS: Proměnlivou délku instrukcí mají i jiné RISC architektury (např. RISC-V má 16bit a 32bit instrukce). Primárním znakem RISC IMHO není až tak délka instrukce (byť v době zavádění to byl podstatný znak), ale to, že operace pracují pouze s registry, což umožňuje poměrně dost zjednodušit pipeline.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- A proč má tedy Apple A12 o 76% větší IPC než Intel SkylakeX když x86 je "lepší"?
- Proč Apple A12 na 2.5GHz se vyrovná Skylaku na 4.0GHz ve SPECint?
- Proč si myslíte že desktop varianta A12 by nemohla běžet na 3.5GHz? To by ten Skylake musel běžet na 6.1GHz aby se tomu ARMu vyrovnal, což všichni víme že je nereálné.

Závěr je, že Intel a x86 má velký problém. A ten problém se jmenuje ARM. A to píšu jako člověk co mu doma běží nový RYZEN 3700X.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IPC je nepodstatný parametr. Mimochodem, na uváděné frekvenci běží jen zlomek tranzistorů v procesoru. Vetšina jich běží na násobně nižších frekvencích. Tudíž, IPC může imponovat leda úplně IT neznalého amerického farmáře z Texasu.
Podstatný parametr pro ohodnocení procesoru je pro mne výkon (ve specifikované výpočetní úloze nebo syntetickém testu) a současně poměr výkon/spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo tvrdí, že IPC je nepodstatný parametr, tak je CPU analfabet a naprosto neví která bije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono stačí už dneska podívat se na Windows ARM na nejrychlejších dostupných Snapdragonech .. reálně se chovají hůř než Athlon 200GE. ARM bude mít využítí v Noteboocích to bezpochyby .. a příjde to brzo .. Ale rozhodně si nemyslím, že dokáže nahradit dneska velmi silné x86 a x64 CPU ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tomhle omílání, jak je ARM pomalý ve WindowsARM je krásně vidět právě to, jak Wintel (v tomto bodě spíš jen Win) blokují trh CPU...
To přeci není pravda, že to chodí pomalu, výsledky těch WinARM notebooků byly vesměs dobré a ve vazbě na odběr dokonce výtečné, jenže jaksi pouze v aplikacích, které už byly psané pro WinARM. Podstata problému je ale v tom, že Windows za sebou táhnou neskutečnou řadu aplikací vzniklých už někdy v době 80386, které už nikdo nepřepíše a CPU s jinou architekturou je dokáží zprovoznit jen dost divokými postupy emulace, což v reálu znamená, že se 50% (a někdy i více) výkonu doslova promrhá na emulaci či případně prostě zahodí tím, že se něco z nového CPU nevyužije.
Tohle je podstata problému - přechod na jinak pojaté CPU (ať už to bude ARM nebo něco jiného) v prostředí WIndows bude narážet na zpětnou kompatibilitu a v podstatě na to není řešení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> x86 možná zmizí ze světa

jednou urcite, za deset let ? LOL.

> Apple předehnal x86 o 76% ve výkonu na stejném taktu

To je fajn. Jediny problem je, ze vykon/takt je irelevantni. Podstatny je pomer vykon/spotreba a absolutni ST/MT vykon. Kdyz se podivas na ten Apple A12 a SPECInt2006 test *poradne*, tak zjistis ze tech 4.2W je spotreba JEDNOHO jadra. Ano ten test jsem videl, testovalo se tam jenom jedno jadro. Vysledek - Apple je zhruba stejne vykonny jako 14nm x86 jadra, pri nizsi spotrebe - coz je vzhledem k 7nm procesu stezi prekvapeni.

Takze je mi lito ze rusim tvou pohadku, ale Apple nema zadnej magickej procak, ktery by mel pri 5W spotrebe vykon jako 9900K. Kdyby se zacali cpat do serverovych cipu, tak by ta spotreba - s vice jadrami - byla presne tam, kde jsou ostatni serverove cipy. Pri jakych taktech, to muze byt zakaznikovi ukradene.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jeee, vyhravate 3 kadibudky za komicke hovadiny v prispevku.

AMD procesory odflaklo? To jako jak? Levnejsi, vice jader s mirne vyssimi frekvencemi a mnohem vetsim IPC nez minula generace. To vse navic na "revolucnim" MCM reseni. Nezda se mi na tom vubec nic odflaknute, vcetne reklamy.

Pokud chcete desktop, mate na vyber spoustu reseni. Vcetne ARMu. Pokud je pro vas desktop synonymem pro hrani DirectX her, tak mate problem vy, nikoli AMD, Intel, nebo Microsoft. Problem 2 vyrobcu a jedne architektury neexistuje. Licence na x86 ma jeste i Via. To ze neni vule zainvestovat do Via tak, aby dokazali dostat na trh konkurencni produkt je vysledek uplne neceho jineho nez "widle". Nechapete elementarni vazby, duvody a nasledky. Porad mate na vyber nekolik produktu, ktere pokryvaji velke spektrum vykonu, ceny i fucur.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tak, že má kriticky vadnou instrukci rdrand. U předchozích vydání to bylo zase vadné šifrování paměti, nedodělané drivery do Widlí i do Linuxu... Uvažoval jsem, že bych do nových serverů vybral Epyc. Ale rozhodl jsem se počkat, až uzraje. A dobře jsem udělal.

Narozdíl od ostatních jsem si operační systém svobodně vybral. A ten funguje na mnoha architekturách. Pokud si chci zahrát, Steam mi běží jen na x86. Ale to přežiju, specializovaná herní konzole mi nevadí.
A nevím, jestli jste si všiml, ale můj příspěvek není o tom, kde je VIA, ale o tom, že Wintel brzdí svět. Právě proto, že Wintel nepoužívám, vidím, jaká je realita kolem. Možná žijete v nějakém alternativním vesmíru, ale v tom mém se mimo x86 pohybuje jen zlomek trhu. Ať už jde o enterprise nebo domácí segment desktopů nebo serverů.
Ty tři kadibudky mi prosím nechte na Václavském náměstí v Praze pod koněm. A snažte se vypadat nenápadně, až je tam budete umisťovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Instrukce rdrand je chyba, ne odflaknuti. Zaprve existuje velmi snadna SW zaplata, zadruhe to ovlivnuje malo systemu, zatreti je to bezna realita. Mrknete na erraty vsech CPU, jsou to seznamy tisicu bugu. Zadna architektura neni uplne bez problemu.

Wintel svet rozhodne nebrzdi. Mate nejaky stihomam. x86 achitektura ma mnoho OS, v jednu chvili i od Apple. A sam Intel ma za sebou nekolik pokusu opustit x86, respektive rozlozit sve portfolio. Ale bohuzel diky lidem MIMO Microsoft a Intel se to nikdy nepodarilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se teda rozepíšu, když to nestačilo v rychlosti.
Chyba v instrukci rdrand má širší okolnosti. Pokud používám funkci pro náhodné číslo, očekávám náhodné číslo. To rdrand nejen že neplní, ona dokonce vrací vždycky stejné. Takže by bylo lepší, kdyby tam ta instrukce vůbec nebyla. To je chyba. Ano, může se stát.
Protože procesy při vydávání nového procesoru s takovými věcmi počítají, provádí se testování. Změnit hardware je totiž mnohem obtížnější, proto máme možnost zavést do něj mikrokód a tím některé jeho funkce změnit. Nicméně je třeba podrobit takovou věc testování.
Tvrdím, že ten procesor je ofláknutý právě proto, že nebyl dostatečně otestován. Přitom se nejedná o žádnou okrajovou chybu. Jedná se o chybu, která:
1) nastává vždy
2) týká se většiny běžných linuxových distribucí
Stačilo by, aby někdo zkusil spustit tuhle instrukci dvakrát, a zkontrolovat, jestli nevrací stejné hodnoty. Generátory náhodných čísel jsou docela věda, pro účely tohoto příspěvku to zjednodušme do toho, že si to rozhodně zaslouží daleko hlubší testování než porovnávání dvou vrácených hodnot, aby se to dalo nazvat použitelným pseudonáhodným generátorem. Nebylo provedeno ani to. Přitom kvalita náhodnosti generátoru pseudonáhodných čísel je klíčová po kybernetickou bezpečnost, a rozhodně je lepší, když funkce vrátí chybu, než když vrátí vždy stejnou hodnotu a bude se tvářit, že je vše v pořádku.
Vaše softwarová oprava spočívá ve výměně mikrokódu. Což ale vyžaduje restart. Ať už aktualizací BIOSu nebo zavedením nového mikrokódu při startu operačního systému. Nevím jak vy, ale u Linuxu jsme si docela odvykli na potřebu restartu, protože se podstatně snižují příležitosti, kdy je nutné ho provést. V podstatě se to omezuje jen na problémy s hardware, prakticky všechen software umíme patchovat za běhu, jádrem operačního systému počínaje. Jenže vzhledem k tomu, že se jedná o bezpečností problém, ty restarty budou nutné. Ryzen je docela fajnová věcička např. na levný router s velkým počtem rozhraní a slušnou routovací kapacitou díky množství přerušení, který je se SMT schopný obsloužit, takže můžeme být jako uživatelé internetových přípojek za pár stovek, kde jsou tyhle routery typicky používané, rádi, že se na to přišlo dříve, než po tom malí ISP sáhli.
Přitom stačilo vzít Ryzen a nabootovat na něm Ubuntu. Ani o to se nikdo nepokusil?
Jediná distribuce, které se tohle nestalo, byla Mageia. A proč? Protože je napadlo to otestovat a opravit. Ano, ostatní distribuce zareagovaly velmi svižně. Ale jejich reakce nespočívá v opravě chyby ale v jejím obejití, tj. nepoužití rdrand.

Při vydání prvního ZENu jsme se potkávali s podobnými věcmi. Dovedu pochopit, že Microsoft do Windows udělal špatný scheduler. Co ale nedokážu pochopit, že scheduler a ACPI fungovalo špatně i na Linuxu, do kterého si AMD mohlo hrábnout, kdykoli se mu zachtělo. Což také po vydání začalo činit. Microsoft se vyjádřil v tom smyslu, že testovací vzorek ZENu nedostal včas, aby mohl scheduler udělat (tohle beru s rezervou, protože to bylo neověřené tvrzení a nechce se mi tomu věřit; Microsoft to mohl prohlásit i ve vlastním zájmu v rámci širší spolupráce s Intelem). A nezapomínejme na chybu šifrování paměti EPYCu, která v některých případech (VPS hosting) byla killer feature, a ukázala se jako naprosto zbytečná a nefunkční.

Chápu, že jsem slovíčkem "odfláklý" sáhl na vaše ego. Mně je jedno, která značka je na procesoru napsaná. Ale jsou to věci, které se dříve nestávaly, i za cenu toho, že procesory šly na trh později. Proto trvám na tom, že chyba rdrand je příkladem odfláknutí. Tedy vynechání některých jednotlivých podprocesů z celého procesu vývoje a vydání na trh nového procesoru za účelem jeho zrychlení.

Vzpomeňte si na vydání nové architektury u Phenomu, kde se vyskytovala chyba, která byla extrémně vzácná, a vedla jen k pádu operačního systému, ne transparentní chybě v běhu s velkým bezpečnostním rizikem. A Phenom byl najednou podle internetových diskuzí naprosto neprodejný. Od té doby se naše tolerance k chybám při vydání posunula o pořádný kus.

Abychu udělal vašemu egu dobře, kdybych se měl rozepsat o Intelu, opotřeboval bych při tom několik klávesnic.
A k tomu stihomamu se vyjadřovat moc nebudu. Nemá smysl vysvětlovat, že 5 > 2, nebo proč je více lepší než méně, případně jaké neduhy má závislost na jedné konkrétní omezené a nesvobodné platformě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedokázal som to zatiaľ dočítať lebo snáď, čo veta to nepravda

>Vaše softwarová oprava spočívá ve výměně mikrokódu. Což ale vyžaduje restart.

Mikrokód ide update-ovať aj za behu. Len traba nma AMD vypnúť dočasne cache a TLB.

>Přitom stačilo vzít Ryzen a nabootovat na něm Ubuntu. Ani o to se nikdo nepokusil?

1.Ubuntu LTS ten problém nemá

While Ubuntu 18.04 LTS and older Linux distributions boot Zen 2, to date I have not been able to successfully boot the likes of Ubuntu 19.04, Manjaro Linux, and Fedora Workstation 31

Complicating this issue further is that when trying Linux 5.0/5.1/5.2 kernels on Ubuntu 18.04 LTS, they all booted up fine!

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen-3700x-3900x-li...

2. najnovší systemd v čase uvedeneia problém nemal

It does make some sense though as outlined yesterday newer Linux 5.0~5.2 kernels do boot on older Ubuntu 18.04 LTS era distributions, which are on older systemd releases. There is a change in the latest systemd that does help that was merged in May to eat bad RdRand values on AMD CPUs.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-3K-RdRand-Syst...

3. Na kieho oného potrebuje Lenart P. na to, aby systém nabootoval resp. správne detekoval HW v PC náhodné čísla?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2) Chyba se netyka vsech/vetsiny distribuci.

RDRAND je proflakla sracka, na kterou se zadne distro nemuze spolehnout.
https://www.nytimes.com/2013/09/06/us/nsa-foils-much-internet-encryption...

"Taylor Hornby of Defuse Security demonstrated that the Linux random number generator could become insecure if a backdoor is introduced into the RdRand instruction that specifically targets the code using it."

To je tak, kdyz si nekdo neco precte, vubec nerozumi tomu v cem ten problem skutecne je a jak je zavazny, ale snazi se tim zurive mavat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takova tragicka chyba. Dyt se vsude pise o pouhych dvou aplikacich, ktery ta rdrand chyba postihla. Systemd a hra o ktery skoro nikdo neslysel. Nechapu, proc je kvuli tomu potreba psat takovy romany jako kdyby slo o buh vi co...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to ti řeknu úplně přesně: protože to je "to zabugované AMD." Stejné problémy intelu, které mají daleko větší dopad jsou běžně přecházeny krátkými zprávami a pak je ticho po pěšině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bla bla bla opět lži... živili a propagovali jste tady melt down a spectre jako konec světa, bankrot intelu, šéf prodal akcie a rezignoval a už jste tancovali tanec smrti. A týden se s týdnem sešel, měsíc po měsíci přišel, rok od roku uběhl a intel je stále na špici a AMD na chvostu a nikoho ty vaše laboratorní chyby nezajímají, protože jsou margitální a přitom jste se tak snažili tu kauzu tady tolik roztáhnout. intel začne distribuovat IceLake na 10nm a zas to bude mít vyprodané. Ale tak hlavně že je u inteláckých chyb ticho po pěšině.

Připomenu:
Špatné zprávy o intelu jsou zveřejňovány ihned.
neutrální zprávy o intelu jsou zveřejňovány s týdením až měsíčním zpožděním.
Dobré zprávy o intelu nejsou zveřejňovány vůbec.
U AMD přesně naopak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sinuhet: Pro tebe jsem: "pan Crha" !!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx konci. Dojede aktualni hardware a pak od nej bude klid, protoze uz nikdy nic nekoupi :o)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx kupuje knkurenci, která mu nabízí co potřebuje za slušné peníze. Podívej se jak jste mě hejtovali za gtx1080 a co má dnes doma Redmarx? Ano je to gtx1080 LOOOLLLLL

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co máš Ty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty bys počkal i kdyby AMD uvedlo 16c, 6Ghz za 200$. Ach jo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

stačilo by destijádro...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obdivuju jak někdo může napsat odfláklo procesory. Pánové .. Já bych vás chtěl vidět jednou vytvořit podobný produkt ,ale chápu trollovat všude po forech to by vám šlo. Aspon se podívejte jak je výroba CPU složitá než začnete mít tyto žvásty.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Má pocit, že Intel mal na prvých 14nm a teraz na 10nm 5 GHz v základe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a? Na mojom predchádzajúcom Haswell Xeon-e som mal základnú frekvenciu 3,4GHz ak si dobre pamätám. A na aktuálnom Ryzen 1700X mám tiež základ na 3,4GHz ale vytaktovaný na 4. A viete čo? Bezproblémov na tom strihám 4k videá, upravujem fotky, vyvíja webový portál, virtualizujem a dokonca (a to bude pre Intel-fans kacírsky text) hrám závodné simulátory, stratégie či third-person hry typu Tomb Raider.
Na čo by som mal vyžadovať 5GHz? Používam výhradne SW, ktorý využíva viacero jadier

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som akože reagoval na Redmarxa, resp. na jeho myšlienku o "odfláknutých" CPU. AMD má 12, o mesiac 16c v DT, takže to odfláknutie Redmarx pravdepodobne myslel nižšie frekvencie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, nárast IPC v desiatkach percent, vyladenie platformy ktorá vyšla pred dvoma rokmi nové PCIe 4.0 rozhranie, reálne využiteľné 3733MHz pamäte a podobné veci sa miestnym diskutujúcim zdajú málo. A to všetko vo veľmi priateľnej cene. Predpokladám, že títo najväčší kecálkovia majú doma maximálne Sandy Bridge a vyššie neidú, lebo sa im to nezdá ako dostatočný update, resp. majú pocit že majú dokonalý procesor už teraz.

Tak Vás páni poprosím ukážte mi ten Váš bájny neodfláknutý dokonalý procesor.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A to ešte s tým, že AMD dlho konkurovať nedokázalo. Keby so Zenom prišili v 2011, dnes by kľudne aj oni mohli mať 7++ proces,. ktorý by mal v základe 4.4 GHz ako má Intel na 14+++. Proste vzhľadom na to, že Zen prišiel len nedávno, majú fajn CPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že jste nepochopili výraz odfláklý. To neznamená, že ten procesor je špatný. Jen je ušitý trochu horkou jehlou.
Co ten rdrand? Jak se taková chyba může vůbec stát bez toho, aby to bylo odfláklé? Co ty hlášky ve widláckém event logu?
Mimochodem nejde o samotný procesor, v těch jsou chyby vždycky. Ale v tom, že šly na trh s takhle zásadními problémy, aniž by o nich někdo věděl.
První generace ZENu na tom byla ještě hůř. Drivery, schedulery, vadné šifrování paměti... prostě už je to jak u softwaru. Počkat 6 měsíců po vydání a pak teprve nakupovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tým súhlasím, dnes sa neoplatí byť early adopter. Ja som napr. kúpil Ryzen 1700X v jeseni 2018, teda v čase keď už boli na trhu aj Zen+ CPU. A prečo? Lebo to bol už overený procesor s lepším pomerom cena/výkon ako jeho nástupca 2700X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RDRAND neni zadna zasadni chyba. Je to absolutne minoritni zalezitost. Postihuje co vime minimum SW (Destiny2) a jen konkretne zazaplatovane systemd. Hromada distribuci to nijak nezaznamena.

Navic oboje ma velmi jednoduchou SW zaplatu.

Zasadni chyba by byla napr. nemoznost mit zapnute SMT. Nebo ze nefunguje napr. jeden pametovy radic. Nebo ze FPU nefunguje, atp. Tohle je trifka, ktera nestoji ani za zvednute oboci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že si zásadní chybu představuji zcela jinak než vy. To, co popisujete, je konečná na trhu pro daný produkt. Představa, že AMD vyrábí 6 měsíců procesory, u kterých nefunguje FPU, a pak to nazve "zásadní chybou", je podobně šílená, jako trojúhelník se dvěma tupými úhly. Ale ani tak jsem rdrand za zásadní chybu neoznačil.
Za zásadní považuji, že se na ní přišlo až po vydání testováním na uživatelích. Jo, když byla nějaká chyba kdysi ve Phenomu, kterou nikdo nikdy neviděl, jak byla vzácná, svět se málem zbořil a Phenom byl napůl neprodejný. A to způsobovala pád.
Rdrand vrací chybnou hodnotu bez povšimnutí. Vždycky. Vzhledem k tomu, že náhodná čísla se využívají v šifrování, což je zásadní bezpečnostní mechanismus, je to dost nepříjemné, protože by mohla oslabovat sílu šifry prakticky na nulu. Naštěstí všechny běžně dostupné implementace šifrování s takovým problémem (dalo by se to nazvat útokem) počítají, takže těch zdrojů náhodných čísel používají vícero, a navíc si je testují (napr. Linux kernel).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Třeba tak, že má kriticky vadnou instrukci rdrand."
"šly na trh s takhle zásadními problémy"

VS. "Ale ani tak jsem rdrand za zásadní chybu neoznačil."

No zda se, ze nejste schopen konzistentne uvazovat a vyjadrovat se.

Kazdopadne... "Za zásadní považuji, že se na ní přišlo až po vydání testováním na uživatelích. " procesor ma hromady instrukci ktere jsou pouzivany nekolika OS a aplikacemi. Faktem je, ze naprostou vetsinu uzivatelu to nijak nepostihlo. Ani na redditu, ktery je obvykle slusne jedovaty a prolezly notorickymi stezovateli to za problem reportovalo jen malo uzivatelu. LTS distra fungovali. Neni neobvykle, ze na "latest" verzich se neco pokakne a nefunguje. Uzivatele jsou na to zvykli a znaji zpusoby jak z toho ven.

Podle infa co ja mam, tak rdrand nevraci spatna cisla, nevraci nic. Proto to ani nebootuje na nekterych distrech, protoze systemd ceka v nekonecne smycce. Takze to nemohlo ovlivnit silu sifrovani. Starsi systemd tohle nepouzival, proto nabootoval.

Nazvat tohle utokem je hodne slusna demagogie. Proste je to trivialni chyba, zadny zasadni problem, zadny utok na demokracii, bezpecnost internetu, atp. Oprava je take trivialni.

Navic co me na tom stve na vasem fnukani nejvice je to, ze RDRAND je pekna sracka, spojena s NSA backdoorem. Zadne distro se na to nespoleha. To ze systemd vytuhne je castecne i jejich chyba, mohli si to pojistit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tá chyba vo Phenome sa prajavovala, ak

1. bežali všetky jadrá na max. frekvencii
2. boli všetky jadrá využité na 100%
3. presúvali sa súčasne dáta z L1 do L2 cache aj z L3 do L2 cache, čo bolo ns Phenome často..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"prostě už je to jak u softwaru. Počkat 6 měsíců po vydání a pak teprve nakupovat." - to samý řikám už od Polarisu. 1. generace čehokoliv od amd je spíš takovej test. Až druhá generace ukáže plný potenciál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budou také vybaveny všemi potřebnými bezpečnostními děrami?

Ještě bych dodal, líbí se mi to marketingové číslo - 15% nárůst IPC. To totiž říká Intel s každou novou reinkarnací Intel Core. Kdyby to bya pravda, musel by dnes po deseti generacích mít výkon procesorů čtyřnásobný - přičemž my dospělí sami mezi sebou víme, že se za podsledních 8 let ten výkon nehnul o víc, jak o těch 15% celkem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to nezdá, ale za posledních 10 let se výkon hnul a to o dost. Před pár lety jsem si porovnával 2 serverové procesory od Intelu, jeden z roku 2009, druhý z roku 2015 - Intel Xeon W5580 a E3-1225 v5. E3-1225 v5 měl výkon jednoho jádra 2x vyšší. Docela mi to překvapilo, protože jsem si stejně jako vy myslel, že výkon jednoho jádra už prakticky neroste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to zejména díky vyladění výrobního procesu a nárůstu frekvence - pokračování tímhle stylem má minimální perspektivu. Každopádně dvojnásobný nárůst výkonu za deset let není nic slavného, kdyby to tak šlo od i486, máme dnes necelý osminásobek jejího výkonu...
Co považuji za úspěch je snížení spotřeby, to každopádně. Výkon přeci jen není běžně už tolik třeba, zaté výdrž na baterii a ticho od chladiče potěší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel nárůst IPC většinou počítá docela realisticky - jen je třeba si dávat bacha, se kterou generací novinku zrovna srovnává. A za jakých podmínek.

Každopádně u těchhle oznámených procesorů se opravdu zvedl výkon na takt docela výrazně - a v kdečem. Problém je ale právě v dosahovaných taktech - a spotřebě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cili jenom pro OEM partnery s dostupnosti produktu na vanoce, samozrejme nejvic uvedene jenom ultra low voltage dvou az ctyrjaderne procesory ktere se hodi na tablety a takove to srackove notebooky, k tomu pajene rozhrani BGA bez moznosti vymeny procesoru, ale ja cekal skutecne nove desktopove procesory nove generace a oznaceni kompatibilni se soucasnyma deskama cipsetu rad i100, i200 a i300, zaklad meli tvorit 65W sestijadra za cenu zacinajic na 220€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jste čekal špatně. A nechápu, z čeho jste tak usuzoval, občas vás tu vídám, takže jste musel tušit, že skutečně nových desktopových procesorů se od Intelu dočkáte možná už příští rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedockate..pristi rok vychazi dalsi refresh, tentokrat s 10jadry jako TOP. Novejsi architektura min. Integr. Grafiky je potvrzena pro desktop na 2021. Jestli bude mit zmenu i na urovni CPU neni znamo.
Aspon tak jsem pochopil posledni zpravy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před týdnem jste psali jak je intel v zadku, jak ho čeká bankrot, jak mu to nevyšlo s 10nm, že následující roky bude jen 14nm+++++++
A najednou jako blesk z čistého nebe tu je icelake na 10nm srovnatelný s AMD 7nm řadou ? LOL WTF... hype až za roh, fakt už.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

srovnatelný? Kde je to desktopové 12tijádro? Všichni by Intelu ruce za něj utrhali :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Utrhali aj s lopatkou :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedinny cim se 10nm od intelu muze srovnavat s 7nm od amd je cena. Vykon je naprosto jinde... coz je ale dany tim ze 10nm od intelu jsou usporny mobilni procesory. Segment kde amd 7nm nema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ukaž nějakej realnej test stejně jádrových procesorů proti sobě. Dík.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intelacky 10nm koncej na 4 jadrech. 7nm amd zacina na sesti. Preji hodne stesti pri shaneni testu stejne jadrovych procesoru :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IceLake má být až desetijádrovej, tak nějak nechápu ty tvý keci ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by sis mel nejdrive precist ten clanek pod kterym pises tyhle komenty. Nebo se jen proste dovzdelat. Zadny vydany ani oznameny ice lake vic jak 4 jadra nema https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_Lake_(microarchitecture)#List_of_Ice_Lake_CPUs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD, prej odfláklé procesory..haha. Cesta od Bulldozeru k Zenu je přímo úměrná jako cesta hovnocucáře do sprchy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cože? Nelezou ti ty exkrementy nějak na hlavu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...kde je Pjetro de Intel-Dementel?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.