Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Internetový Archiv boduje, emuluje desítky starých programů a her do vašeho prohlížeče

pac-man
S rychlým vývojem moderních technologií je přirozené, že to co bylo na samotném začátku, upadá do dna zapomnění. Software z let osmdesátých/devadesátých již jen velmi těžko oživíme na dnešních strojích, bereme-li v úvahu, že jej vůbec stále ještě máme někde z nostalgie (či zapadnutí diskety na dno šuplete) k dispozici.

Internetový Archiv (archive.org) již dávno není jen „pouhým“ internetovým archivem, kam se chodíme dívat na staré homepage Seznamu či Google (kde se toho moc nezměnilo, viďte?), nebo snad starého CDRka. I zde zub času a rozvoj moderních technologií zanechal své znatelné stopy. Můžeme si naladit stará rozhlasová vysílání, pozorovat klasické televizní programy, nebo se třeba začíst do známých dětských knih. Vše je samozřejmě zdarma a vzdáleno pouze na délku myšítka a patřičného odkazu. :)

S koncem měsíce října přibyla do nabídky Archivu ještě jedna paráda – klasický software emulovaný vně prohlížeče bez potřeby instalace jakéhokoliv lokálního programu. Proces byl úspěšně realizován díky JSMESS, což není nic jiného než javascriptový port vzniknuvší z emulátoru MESS (Multi Emulator Super System), na jehož vývoji se více než deset let podílí půl stovky dobrovolníků. Jedná se o multiplatformní záležitost, kterou lze ale nyní úspěšně spouštět i v relacích moderních prohlížečů – Firefox, Chrome, Safari a Internet Explorer.

"Zapnutí počítačové historie jedním kliknutím vyplní mezeru mezi pochopením těchto starších programů a jejich zpřístupněním univerzálním způsobem," uvedl Internetový Archiv na svých stránkách.

Ano, počin není rozhodně unikátní svého druhu, na internetu lze nalézt několik desítek stránek, které již emulují vybraný software v prohlížeči. Ten hlavní rozdíl Archivu oproti všem by měl tkvít ve dvou věcech. Za prvé Archiv a jeho sekce historického softwaru je určena pro všechny typy softwaru (nezaměřuje se na jeden segment - odvětví počítačové historie). Najdete zde jak hry - Pac-Man či E.T., tak i například celou sérii instruktážních interaktivních příruček Apple Presents the IIc, nebo si rovnou vytvořte tabulku ve VisiCalc, tedy v programu se kterých v roce 1979 přišel Apple II.

VisiCalc_1979ET_Atari

Tou druhou věcí je bezpochyby zákonnost, legalita. Internetový Archiv je seriózní organizace, které lze v rámci možností důvěřovat a spolehnout se na jejich jméno. To samozřejmě s sebou však nese omezenou nabídku emulovaného softwaru, kterého k dnešnímu dni je v databázi cca šest desítek, což například v porovnání s alternativními a pochybnými weby, které například nabízí emulované hry pro GameBoy či  Nintendo ROM, není samozřejmě mnoho. Upřímně doufejme, že postupem doby více vývojářů uvolí a umožní Archivu pomalu ale jistě nabídku rozšiřovat. Potenciál je zde rozhodně veliký. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Internetový Archiv boduje, emuluje desítky starých programů a her do vašeho prohlížeče

Pondělí, 11 Listopad 2013 - 16:58 | Jiří Švarc | Sice si mě nepotěšil, ale díky za odpověď :).
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 16:53 | giff | Ano je to stejne. „Počítačový program, bez ohledu...
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 15:18 | Jiří Švarc | K té zákonnosti, nevíte někdo, jak je to s...

Zobrazit diskusi