Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Inženýrský vzorek nové Navi vyfocen, ukazuje 256bit sběrnici a 16Gb čipy GDDR6

Že půjde o mainstream by naznačovalo už těch 16 GB, u top modelu bych čekal víc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

16GB VRAM ti příjde pro high-end málo??? :) To asi né
Vždyť 3080 má deset.

A AMD výkonově k 3080 určitě sahat nebude.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Těch 10GB u 3080 mi přijde nesmyslně málo, zvlášť v situaci, kdy i předchozí high-end měl víc. Cena paměti dnes není limitující faktor, u nVidie to může být tím, že od Micronu ještě nemají dostatečné zásoby G6X a později vydají karty s dvojnásobnou kapacitou, které ty původní nejspíš nahradí.

A AMD s levnými mainstreamovými G6 nemá už tuplem důvod své karty nějak omezovat, zvlášť když to může využít jako konkurenční výhodu. Jestli bude sahat na 3080 netuším, bude asi dost záležet na tom, zda se jim bude chtít pouštět s nVidií do souboje ve zvyšování spotřeby.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nevím, taky jsem spíš příznivec větších VRAM, vždyť i "prehistorické" karty typu Radeon HD 6800/6900 umí DX11 a přesto že žerou, mají výkon použitelný i spuštění dnešních her, jenže mají 1GB VRAM, kdyby měly alespoň dva, dají se použít.
Jenže samotný výrobce nestojí o to, aby člověk grafiku kupoval jednou za osm let.

Takže to je možná odpověď na otázku, proč má monstrum jako 3080 jen 10GB.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, kdyz nekdo nerozumi technologiim a vidi jen tu marketingovou VRAM. Pak se mu zda i 16GB malo, kdyz konkurence ma 24GB. Co na tom, ze je to u karty, na kterou bezny smrtelnik nedosahne.

Souhlasim s tim, ze vyrobci nekdy zbytecne setri a setrila i NVidia u serie 3000, nicmene velikost VRAM je pomerne pevne svazana s rozlisenim a velikosti textur. Tudiz u 4K je cokoli nad 16GB zbytecne, u QHD je cokoli nad 10GB zbytecne a fullHD si rekne o maximalne nejakych cca 7GB VRAM. Pokud vam nejaka hra zabira vic, je to proste jen dopredna cache, ktera u rychlych pameti a SSD nema valny vyznam.

Osobne teda jsem zklaman NVidii, protoze jsem si predstavoval 3080 s 12GB a 3070 s 10GB VRAM, ale dost mozna budu zklaman i AMD, pokud nasadi 16GB a 12GB a kvuli tomu napali cenu vys nez by byvala mohla byt s mensi presto zcela dostacujici pameti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ledaže by paměti Samsungu uměly PAM...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc tak krkolomne prekladat Engineering Sample? Jde o "vzorek", potazmo "funkcni vzorek", engineering-em je tam myslen proces vyvoje / navrhovani neceho (cipu, karty).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prototyp? Ověřovací série? Nevíme ani tak. Čili je to buřt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víme, že něco mají a to je dál, než doteď bylo. Ale nikdo vlastně na 100% neví co to je. Jako klidně ty nálepky s popisem můžou být ke zmatení jako když testují nová auta s tou kamufláží :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo nekdy delal s engineering samply, tak vi ze jsou zcela zamerne zkriplene - fyzicky i firmwarem. Jednak jsou casto vyrobeny na nejakem predprodukcnim procesu, jednak informace o vykonu/spotrebe si chce vyrobce cipu nechat pro sebe co nejdele - presto vyrobcum PCB musi neco dodat s predstihem.

Kdo si pamatuje vydani prvnich Ryzenu v 2017 ? tehdy pred vydanim unikly "sokujici" informace o engineering samplech ktere bezeli na 2.8 GHz a vsichni chytraci na internetu hned rvali ze AMD to zase podelalo a Intel se nema duvod novych Ryzenu obavat. O par mesicu vydano a 1800X mel 4 GHz boost.

256bit je sice mirne zajimava a podobne "sokujici" informace, ale delat jakekoliv zavery z engineering samplu je cira blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"něco mají a to je dál, než doteď bylo"

...teď jenom aby druhá derivace nebyla záporná ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tol prototyp A0 prakticky nikdy nejde na trh..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navi 21 ma byt uvedena ve ctyrech provedenich a to:

-XTX
-XT
-XL
-XE

-ja osobne bych to videl na:

XTX(384bit) > jako nejvyssi zastupce GPU Navi 21
XT(320bit) > totez jadro 21 jenom osekane o jednotky a pametovou sbernici
XL/XE(256bit) > nejnizsi konfigurace jadra Navi 21, XL jednoslotova, XE naopak pro 2 sloty

Navi 21 bude GPU velike a jiste budou nektere po vyrobe i defektni, bylo by proto logicke ho uzit pro vydani 3(/4) modelu, vyrobky s nim tak budou dostupne na trhu hned a proti konkurenci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smysl by to davalo. XTX nasazene proti 3080, XT proti 3070 a XL/XE proti 3060.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RGT YT: 128M "rambo" cache

hmmmmmm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jojo tady jde vidět jak je internet "chytrej" a to včetně redakce, která sice nevyřvává hned jako kdejaký jouda "256bit = shit", ale arogantně namyšlenecky píše:

"aby šlo o plně aktivní „Big Navi“ / Navi 21, musela by AMD přijít s velmi pokročilou kompresí datových přenosů"

Že by tam mohla být obří cache rovnou na čipu nikoho nenapadlo dokud to neleaknulo. Nevíme jak dobře to bude fungovat, ale pokud je to ošetřené dobře, tak může klidně nejlepší navi být konkurencí 3080 s "jen" 256-bit GDDR6(non-X). To znamená že ji na tak velký výkon stačí relativně "sockoidní" paměť + rozhraní -> tzn. že to bude levné a zároveň, že tomu Nvidia nemůže konkurovat a nemůže s tím vést cenovou válku. Pár bláznů si koupí 3090, jestli zbytek lineupu NV bude takto zničen, tak zeleným nezbyde nic jiného než jen básnit o 3090.

Nv nemá moc kam jít. Může přihodit pár SP které má zatím v čipech vypnuté, otázka jaký je stav výroby a zas naroste spotřeba. No a nakonec zdvojnásobování GDDR6X pamětí, která je už tak drahá znamená další náklady a vyšší ceny.

No jsem na tu cache zvědavý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

som presvedceny ze mozeme recyklovat THERMI vtipy aj na ampere... :DDDDD

ked si spomeniem na dobu davnu ked este len prisli L2 cpu cache aky to malo vplyv... tak toto moze byt celkom masaker
otazka ako to bude vypadat, multiport wide cache, scratchpad alebo ? ram radic bude muset byt inteligentny, feeding the beast..

urcite sa zhodneme ze kvoli konzolam bude muset excelovat v perf/$/W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.