Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lze srovnávat Ivy Bridge a Bulldozer?

AMD Bulldozer vs. Intel Ivy Bridge
Lze. Oba jsou to podobné „faily“. Bulldozer je sice větší, ale Ivy Bridge mu statečně dýchá na záda...

Možná si řeknete, že označit Ivy Bridge slovem „fail“ je troufalost, drzost, kacířství, AMD-fanatismus a podobně, o přirovnání k Bulldozeru ani nemluvě. Inu, myslet si to můžete, máte na to právo. Stejně tak já mám právo říci svůj názor a není vaší povinností ho ani akceptovat a dokonce ani číst. Máte dokonce i právo nesouhlasit, máte právo o tom diskutovat, ale to je asi tak jediné, co s tím můžete dělat. Každopádně poté, co naši redakci opustila testovací sada s Ivy Bridge, se mi v hlavě myšlenky pěkně defragmentovaly, takže v ní bylo relativně čisto a uklizeno. A když je uklizeno, situace bývá přehlednější.

Předně je potřeba říci, že je řeč pouze o desktopech. Takže tedy: proč mi Ivy Bridge připomíná Bulldozer? Zkuste si představit, že situace na trhu není taková, jaká je. Zkuste si představit, že je situace opačná, tedy že AMD vede a Intel dohání (ta situace tu kdysi byla, takže to nebude tak těžké). Co se nyní stalo?

Intel uvedl Ivy Bridge, novou řadu procesorů, které své předchůdce z vlastní stáje překonávají jen o trošku. Podobně na tom byl Bulldozer, také překonával svého předchůdce jen o trošku. Faktem je, že pouze za určitých situací a navíc k tomu potřeboval příliš mnoho prostředků (dvě jádra navíc), takže to na papíře vypadalo ještě hůř než na trhu. Intel má tu výhodu, že nové procesory za starými prakticky v žádném případě nezaostávají a kdybychom mu chtěli křivdit, pouze řekneme, že je v některých situacích nepředhánějí (zatím je tou situací pouze spotřeba v klidu, kde to ještě budeme podrobněji prověřovat).

A AMD? Za výše předpokládané situace stále vede. To znamená: Intel uvedl nové procesory, ale konkurenci nepřekonal. To samé se stalo nedávno firmě AMD, když uvedla Bulldozery, a snesla se na ní vlna kritiky (i my jsme tenkrát koupili rodinné balení kritiky ve slevě, takže jsme nešetřili). Realita je taková, že Intel neuvedl nic světoborného. Stejně tak Bulldozer není světoborný. Je to prostě „jen“ nová řada procesorů, nic víc. I přesto, že je to tentokráte možné, upgradovat ze stávající generace nemá smysl, stejně jako to nemělo u Bulldozeru.

Intel Desktop Board DZ77GA-70K - Intel Core i7-3770K v LGA1155

Samozřejmě je třeba zmínit ten zásadní rozdíl, který mezi Bulldozery a Ivy Bridge je. Pokud pomineme čas uvedení a absolutní rozdíl ve výkonu, kdy Bulldozer si může maximálně tak ohýbat ukazováčky proti sobě a sledovat je se sklopenou hlavou, pak tím zásadním rozdílem je fakt, že Ivy Bridge v podstatě není horším produktem než Sandy Bridge, což se o poměru Bulldozer vs. Phenom II X6 vždycky říci nedá. Pořád se najde při skládání nové sestavy rozumný důvod, proč dát přednost Phenomu II před Bulldozerem. U Ivy Bridge tomu tak není, pokud nepočítáme přetaktování, které je podle řady zdrojů pořád lepší na Sandy Bridge. Pokud kupujete nový počítač a jste si jisti Intelem, pak jestliže máte v dané výkonnostní kategorii na výběr mezi Sandy Bridge a Ivy Bridge, není důvod nezvolit Ivy Bridge.

Jistě jste si všimli, že zcela opomíjíme grafiku v Ivy Bridge, která každopádně výkonnější je. Je to dáno tím, že nám pořád nějak nesedí koncept výkonného procesoru s relativně nevýkonnou integrovanou grafikou, jakou je i grafika v Ivy Bridge. A ačkoli je zrovna u Ivy Bridge právě díky prakticky neznatelnému nárůstu výkonu v CPU části ten nepoměr o trochu menší, pořád je u Intelu CPU část nevyváženě daleko před GPU. Je pravdou, že Ivy Bridge je coby následník Sandy Bridge mainstreamem, zatímco high-endem je u Intelu Sandy Bridge-E. Tak je tomu ale pouze na papíře a v ceníku. Reálně je je horní řada Intelova mainstreamu velice slušným high-endem, zatímco Sandy Bridge-E považujeme už spíše za „snob-end“. Takový high-end AMD nemá, u AMD naopak seženete velice slušný „nižší mainstream“ v podobě procesorů Llano, jejichž grafika zákazníka s méně naditou peněženkou nenutí kupovat grafiku diskrétní, což se s příchodem Trinity ještě zlepší.

Avšak high-endový procesor a low-endová grafika, což je přesně případ desktopových Core i7 – to je zkrátka kombinace, nad kterou zůstává rozum stát. Taková kombinace má smysl v situaci, kdy chcete výkonný procesor, ale grafika vám stačí ryze „zobrazovací“. Hráči však budou chtít k výkonnému procesoru i výkonnou grafiku – a dostáváme se zpět k našemu staršímu článku Více než 50% grafik Intelu platí zákazníci zbytečně – protože místo nich použijí grafiku diskrétní. Tento pro Intel negativně vyznívající fakt „papírově“ eliminuje např. technologie Lucid Virtu či v noteboocích Optimus od Nvidie, kde pak integrovaná grafika hraje opět roli pouhého zobrazovadla – zobrazovadla toho, co vymyslí grafika diskrétní. A pak také Intel sám tím, že uvedl několik málo procesorů Core i5 bez grafiky, což je opět lehce mimo, protože u Core i5 bude integrovaná grafika spíše využitelnější než u Core i7. A Core i7 bez grafiky je výhradně doménou výše zmiňovaného „snob-endu“.

AMD FX-8150 v plechové krabici

Abych to shrnul: chtěl jsem srovnat Bulldozer a Ivy Bridge z hlediska smysluplnosti. Pro Intel jistě Ivy Bridge smysl má, ladí na něm 22nm proces s tri-gate tranzistory. Pro zákazníka zas až takový smysl nemá, minimálně ne v desktopu, v mobilním segmentu to bude pravděpodobně jiná písnička. Intel, protože jej nic dopředu netlačí, mohl klidně počkat a pro desktop vydat na 22nm procesu až Haswell. Intel zkrátka Ivy Bridge pro desktop podle mého názoru uspěchal, přišel s něčím, co není až tak úplně potřeba. Mohl si klidně ještě nějaký čas ladit 22nm proces a pak s velkou slávou uvést Haswell, který (snad) přinese výraznější změny. Ivy Bridge v desktopu není potřeba, pokud neprovozujete PC trvale v průměru s víc než poloviční zátěží, což dělá málokdo. Avšak když už na trhu je (nebo tedy bude), při výběru komponent vzhledem ke stejné ceně se Sandy Bridge není důvod se mu vyhýbat.

Samozřejmě Bulldozer má pro běžného zákazníka do desktopu smysl ještě menší než předchozí generace od AMD. To ovšem nedělá z Ivy Bridge skvělý produkt. Měli jsme při obdržení oficiální tiskové zprávy pocit, že se PR oddělení Intelu snaží dělat z Ivy Bridge podstatně více, než ve skutečnosti je (součástí tiskovky byl totiž obrázek níže). Závěrem tedy jen: příchod Ivy Bridge není žádným důvodem k oslavám, stejně jako nebyl důvodem příchod Bulldozeru. Možná, že jen Intel dává AMD poslední šanci s Piledriverem ;-).

Ivy Bridge vs. Watson

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lze srovnávat Ivy Bridge a Bulldozer?

Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 22:30 | r23 | CELL je také na některé aplikace nepřekonatelný,...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 22:28 | r23 | Tak to je ještě víc nereálné, to může fungovat...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 20:46 | Nest | Posledni dobou jsem sam na pochybach....
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 20:44 | Nest | Hovorilo se skutecne jen o spotrebe v sepnutem...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 20:42 | Nest | Vsechny i5/i7 maji vt-x, a procesory bez -K maji...
Středa, 25 Duben 2012 - 21:02 | WIFT | Řeknu to tak, že vše, co o Optimusu vím, je...
Středa, 25 Duben 2012 - 20:13 | Jirka Řeháček | Pak by to měl být úkol pro Microsoft a ostatní...
Středa, 25 Duben 2012 - 19:08 | mixal 11 | "Pokud si budu pořizovat výkonný procesor,...
Středa, 25 Duben 2012 - 16:31 | Tralalák | Jedna vec je marketing a realita a druhá vec je...
Středa, 25 Duben 2012 - 16:31 | Tralalák | Jedna vec je marketing a realita a druhá vec je...

Zobrazit diskusi